ההורמון Human Chorionic Gonadotropin (הידוע יותר כ- hCG) נוצר במהלך ההריון. הוא נבנה מתאים היוצרים את השיליה, המזינה את הביצית שנצמדה לדופן הרחם לאחר ההפריה. ניתן לבדוק את רמות ההורמון בבדיקת דם כ-11 יום לאחר ההתעברות, ובבדיקת שתן 12 עד 14 יום אחרי ההתעברות.
באופן כללי, רמות ה- hCG יוכפלו כל 72 שעות. הרמה הזו תגיע לשיא בשבועות 8 עד 11 להריון, ואז היא תפחת ותתאזן להמשך ההריון.

מה חשוב לדעת על רמות הורמון ה- hCG?

• ההורמון נמדד על פי יחידות מידה בינלאומיות של מספר יחידות למיליליטר(mIU/ml).
• בכ-85 אחוזים מההריונות הרגילים, רמות hCG יוכפלו כל 48 עד 72 שעות.
• ככל שההריון מתקדם, כך יעלו רמות ה- hCG, והזמן הנחוץ להכפלת רמת ההורמון יגדל לכ-96 שעות.
• אין לייחס חשיבות רבה מדי לרמות הבטא. ייתכן שבהריון רגיל יהיו רמות נמוכות של hCG וייוולד תינוק בריא לחלוטין. התוצאות של בדיקת אולטרה סאונד אחרי 5-6 שבועות של ההריון מדויקות בהרבה משימוש בערכי בטא.
• רמת בטא של 5mIU/ml ומטה נחשבת שלילית לגבי הריון.
• כל רמה מעבר ל-25mIU/ml נחשבת אישור לקיומו של הריון.
• בדיקת אולטרה סאונד וגינלית אמורה להראות לפחות שק הריון אחד ברגע שרמת hCG הגיעה לכמות שבין 1,000 ל-2,000 mIU/ml. מכיוון שרמות אלו שונות כל כך ותיארוך ההתעברות יכול להיות שגוי, אין לקבוע אבחון הריון בעקבות ממצאי האולטרה סאונד לפני שרמת ההורמון מגיעה לפחות ל-2,000.
• קריאה יחידה של hCG אינה מספקת די מידע לרוב האבחונים. כאשר יש שאלה על בריאות ההריון, בדיקות רבות של hCG נערכות בהפרש של יומיים מבדיקה לבדיקה, כדי לתת הערכה מדויקת יותר של המצב.
• אין לקבוע את גיל ההריון לפי רמת hCG, מכיוון שיש טווח גדול במספרים בין הריונות שונים.

אז איך מודדים?

אשה עם בדיקת הריון (צילום: Kristoffer Hamilton, Istock)
אין צורך לבדוק את רמות ההורמון לאורך כל ההריון. בדיקה ביתית | צילום: Kristoffer Hamilton, Istock

יש שני סוגים נפוצים של בדיקות hCG: בדיקה איכותית מאתרת את הימצאות ההורמון בדם, ובדיקה כמותית (או בטא hCG) מודדת במדויק את כמות ההורמון בתוך הדם.
ערכי בטא בשבועות מאז המחזור החודשי האחרון:
3 שבועות: 5 – 50 mIU/ml.
4 שבועות: 5 – 426 mIU/ml.
5 שבועות: 18 – 7,340 mIU/ml.
6 שבועות: 1,080 – 56,500 mIU/ml.
7 – 8 שבועות: 7,650 – 229,000 mIU/ml.
9 – 12 שבועות: 25,700 – 288,000 mIU/ml.
13 – 16 שבועות: 13,300 – 254,000 mIU/ml.
17 – 24 שבועות: 4,060 – 165,400 mIU/ml.
25 – 40 שבועות: 3,640 – 117,000 mIU/ml.
נשים שאינן בהריון < 5.0 mIU/ml.
נשים לאחר הבלות < 9.5 mIU/ml.

חשוב מאוד: מספרים אלה הם קווים מנחים - אצל כל אישה רמות ההורמון יכולות לעלות בצורה שונה. זה לא בהכרח רמות הבטא שחשובות, אלא השינוי ברמת ההורמון.

מה משמעות רמה נמוכה של בטא - hCG?
רמה נמוכה של hCG יכולה להצביע על מספר דברים ויש לבדוק שנית תוך 48 עד 72 שעות, כדי לראות אם יש שינוי ברמת ההורמון. רמות נמוכות של hCG יכולות להצביע על: חישוב שגוי של גיל ההריון; אפשרות של הפלה טבעית או סיום הריון; הריון מחוץ לרחם.

מה המשמעות של רמות גבוהות של בטא - hCG?
בכל מקרה יש לבצע בדיקה חוזרת תוך 48 עד 72 שעות כדי להעריך את השינויים ברמות ההורמון. רמות גבוהות של ההורמון יכולות להצביע על: חישוב שגוי של גיל ההריון; הריון מולארי (גידול של רקמת שיליה); הריון מרובה עוברים.

האם צריך לבדוק את רמות הבטא בקביעות לאורך כל ההריון?
רוב הרופאים אינם מבצעים המשך מעקב של רמות הבטא, אלא אם האישה מראה סימנים של בעיה אפשרית. הרופא יבדוק שנית את רמת הורמון אם האישה מדממת, חשה התכווצויות חזקות, או אם יש לה היסטוריה של הפלות.

למה צריך לצפות ברמות hCG אחרי אובדן הריון?
רוב הנשים יכולות לצפות שרמות hCG בדמן יחזרו למצב שלפני ההריון תוך 4 עד 6 שבועות לאחר שהסתיים ההריון. יש הבדלים לפי הדרך שבה הסתיים ההריון (הפלה ספונטנית, גרידה, הפלה יזומה, לידה טבעית) וגם לפי רמת ההורמון בזמן אובדן ההריון. רופאים בדרך כלל נוהגים להמשיך לבדוק את רמות hCG לאחר אובדן ההריון כדי לוודא שהן חוזרות ל-<5.0.

האם משהו עלול להפריע לרמות hCG?
שום דבר לא אמור להפריע לרמות hCG מלבד תרופות המכילות hCG. תרופות אלו משמשות בדרך כלל בטיפולי פוריות, והרופא המטפל אמור לייעץ באשר לדרך שבה התרופות יכולות להשפיע על הבדיקה. כל שאר התרופות כמו אנטיביוטיקה, משככי כאבים, אמצעי מניעה או תרופות הורמונליות אחרות, לא אמורות להשפיע על בדיקה של רמות hCG.

תורגם ופורסם באישור האיגוד האמריקני להריון

קבלי קורס הכנה ללידה לגמרי בחינם