פעוט שותה כוס חלב (צילום: blackjake, Istock)
שקללתי את הסיכונים, והחלטתי רק לשים טיפת חלב במקיאטו | צילום: blackjake, Istock

חג השבועות מגיע, ואיתו שלל מאכלי החלב המפתים והטעימים. אבל אמהות רבות מוצאות את עצמן מבולבלות עקב הדעות הסותרות - האם מוצרי חלב טובים לילד או דווקא מזיקים? אם נבדוק בספרות המקצועית, ניווכח לדעת שהתשובות משתנות בין חסידי הרפואה הקונבנציונאלית לנציגי הרפואה הסינית או הנטורופתית. אלה מעידים על מקומו החשוב של החלב בתפריט היומי המומלץ, ואלה מספרים על הנזק שהוא גורם, ועל כך שגוף האדם בכלל לא נועד לעכל חלב. כדי שתוכלו להחליט באופן מושכל, הנה עיקרי הטיעונים.

מאזן את לחץ הדם, בונה עצם, מונע עששת

מצדדי החלב מצטטים מספר ממצאים התומכים במתן מוצרי חלב:

1. בשנים האחרונות התפרסמו מספר מחקרים שמצאו שסידן ומגנזיום, המצויים בכמות משמעותית בחלב, יכולים לזרז ירידה במשקל ולעזור באיזון לחץ הדם. מחקרים אלה המליצו לאכול מדי יום 3 מנות של מוצרי חלב רזים.

2. מחקר שנערך לאורך שנתיים בקרב ילדי בית ספר באנגליה, הראה שההבדל העיקרי בין ילדים עם עששת לכאלה שלא סבלו מעששת, היה שהאחרונים צרכו בממוצע כמות כפולה של גבינה. מכאן, שמוצרי החלב לא רק עוזרים בבניית השיניים (עקב תכולת הסידן הגבוהה שבהם), אלא גם מגנים עליהן מפני התפתחות עששת.

3. מחקרים רבים מראים שמבוגרים שבילדותם צרכו מוצרי חלב, סבלו פחות משברים ואוסטיאופורוזיס בגיל מבוגר. ניתן לומר כי צריכת חלב בילדות, שמסייעת בבניית עצם צפופה, קריטית ביותר למניעת אוסטיאופורוזיס בגיל המבוגר.

4. לפני כשנתיים האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים חיזקה את הטענות בנוגע ליתרונות החלב, עם פרסומו של נייר עמדה לפיו מומלץ מאד לשלב חלב ומוצריו בתפריט היומי של ילדים.

5.מחקרים נוספים מצאו שבחלב ישנם רכיבים חשובים המשפיעים על יצור סרוטונין במוח ומעלים את רמתו. סרוטונין משפיע על מצב הרוח ותחושת הרוגע, ואין ספק שכולנו רוצים ילדים רגועים ושמחים.

אם עגלים לא שותים חלב בני אדם, למה אנחנו צורכים חלב פרה?

גם לאלה שמתנגדים למתן מוצרי חלב לילדים, יש שיקולים חזקים:

1. חלק מהאסכולות ברפואה האלטרנטיבית טוענות שכל משפחת היונקים בטבע, שהאדם נמנה עליהם, עוברות לאחר תקופת ההנקה לתזונה צמחונית. אף יונק לא צורך חלב לאחר בגרותו, ובטח לא של יונק אחר. בני האדם הם היחידים שנוהגים כך, למרות שגופנו לא בנוי לכך, ומכאן כל המחלות הפוקדות אותנו.

2. ממחקר שנערך בקרב נשים סיניות עולה שהשכיחות של מחלות מערביות, כגון אוסטיאופורוזיס, סרטן ומחלות לב, נמוכה מאד אצלן. הסיבה להבדלים האלה נעוצה כנראה בכך שהן לא צורכות חלב, אבל אוכלות יותר דגנים, קטניות וסויה. יש לזכור שאם אנו מחליטים לוותר על מוצרי חלב, עלינו להעתיק את כל התזונה הסינית ולדאוג לתחליפים.

3. על פי הרפואה הסינית, חלב פרה נחשב כמזון מחזק צ'י. אך כאשר הצ'י של הטחול לא בשל או חזק דיו, הוא יהפוך לליחה במקום לאנרגיה. לכן מומלץ לפי הרפואה הסינית לתת חלב רק אחרי גיל 4.

4. אלרגיה לחלב היא תגובה של מערכת החיסון לחלבוני החלב הגורמת לשלשולים, כאבי בטן חזקים, קשיי נשימה ופריחות בעור לאחר אכילת מוצרי חלב. ניתן לאבחן זאת בבדיקת דם או בתבחיני עור. יש לזכור שגם אם התינוק אובחן כאלרגי לחלבון החלב, ברוב המקרים אלרגיה זו תחלוף בסביבות גיל 5. אם הילד אלרגי, כדאי להוריד את מוצרי החלב מהתפריט, אבל יש להיוועץ בדיאטנית להתאמת תחליפי מזון שימנעו חסרים תזונתיים.

5. יש אנשים שמאופיינים באי סבילות ללקטוז - חוסר יכולת חלקי או מלא לפרק את סוכר החלב. הרגישות ללקטוז מתבטאת בשלשולים, גזים, נפיחות וכאבי בטן לאחר אכילת חלב ומוצריו. במקרים כאלה אין צורך להימנע לחלוטין ממוצרי חלב, אלא להקטין את הכמות ולהעדיף גבינות על פני חלב. ניתן גם להשתמש בתחליפי האנזים לקטוז, ובעזרתם לאכול את כל מוצרי החלב.

מוותרים על חלב? תמצאו תחליפים

אם כן, גם התומכים וגם המתנגדים מסתמכים על טיעונים רבי משקל. לדעתי יש לנהוג בכובד ראש לפני שמורידים מוצרי חלב מתפריט הילד. יש לזכור שחלב ומוצריו מספקים רכיבי תזונה חיוניים. אם יש לכם חשש שלילד יש אלרגיה, עליכם להקפיד לעשות את האבחונים הנחוצים, ולא להחליט לוותר על מוצרי חלב רק לפי מה שנראה לכם. חשוב לבדוק אם מדובר באלרגיה או ברגישות ללקטוז, כיוון שההנחיות שונות בכל מקרה. כך או אחרת, יש להיוועץ בדיאטנית, על מנת לספק את התחליפים הנחוצים לשם השלמת רכיבי התזונה החסרים.

ליז רובין היא דיאטנית קלינית, מחברת הספר "דלתות נפתחות"

>> איך לעכל את חג המצות
לכל המדורים של ליז רובין

העדכונים הכי חמים ישירות לנייד:
שלחו את המילה "מבזק" למספר 5000 ותתחילו להתעדכן