קורונה, סגרים, חופש גדול, חגים צמודים - כל אלה גורמים לילדים, ובכנות, גם לנו המבוגרים, לצאת לחלוטין מהמסגרות ומהכללים שמנחים אותנו בחיי היום-יום. למרבה הצער, אחד הדברים הראשונים שמבוגרים וצעירים כאחד מוותרים עליו, הוא השמירה על אורח חיים בריא - אכילה נכונה ובעיקר ספורט וכושר. עבור הילדים, חודשיים ויותר ללא חוגים וללא שגרת פעילות ספורטיבית, בתיבול שעות מול המסכים, עלולה לגרום להשמנה, ירידה במצב הרוח ועוד תופעות לא רצויות.
אז איך מחזירים את הילדים, ואולי על הדרך גם את עצמנו, לשגרה של פעילות ספורטיבית? גייסנו שלושה יוטיוברים מובילים המתמחים בכושר ובריאות לילדים ולכל המשפחה שיתנו לנו את עצות הזהב שלהם כיצד להניע את הילדים לפעולה ולייצר חוויה משפחתית מגבשת ומהנה.
"הטיפ הראשון והחשוב ביותר", אומר אסף רון, יוטיובר ובעלי אקטיביX – אימוני כושר חוויתיים לילדים, "הוא להפוך את הפעילות לחווייתית ולאפשר לילדים ליהנות מהדרך. את החוויה הזו ניתן לייצר באמצעות שימוש במוסיקת רקע, חברה נעימה, מיקום מעניין, אווירה ואפילו ביגוד. כדאי להתחיל לאט, בפעילויות מתונות ולעלות בהדרגה בשלבי המאמץ. זכרו כי המטרה שלנו, ההורים, היא לייצר חוויה חיובית שתאפשר יכולת התמדה לאורך זמן. לכן, בדקו עם הילדים מה החוויה שמעניינת אותם, מה יגרום להם להנאה: טיול אופניים עם חברים, חוג ספורטיבי, מסלול נינג'ה, סאפ, שחייה, פעילות עם אחד ההורים, פעילות חוץ או בבית ועוד. המגוון הקיים הוא עצום, אנחנו רק צריכים להציג אותו לילדים ולעזור להם להתנסות ולבחור. המוטו שלי הוא שאין אדם שלא אוהב ספורט, יש אדם שעדיין לא מצא את הספורט שהוא אוהב".
גם הילה בן עמרם, בעלת ערוץ ה- YouTube המיועד לילדים KIDYFIT ואתר HILA BEN AMRAM, העוסק באורח חיים בריא, כושר, תזונה ומוטיבציה, מסכימה שהמפתח ליצירת אורח חיים בריא לילדים הוא ההפנמה שספורט שווה כיף.
"ככל שנכניס יותר כיף לאימוני הכושר עם הילדים, זה יעורר בהם את החשק לקום מהספה ולזוז. אם נהפוך את הפעילות הספורטיבית עם הילדים למשחק, הילדים ישתפו איתנו פעולה. הילדים אוהבים לרוץ ולהשתולל, זה בטבע שלהם, כך הם נולדו. תנו לילד כדור ומשימה כיפית שגם מאתגרת אותו, וכבר הוא יתחיל לרוץ".
רועי חיגשי, המוכר יותר בדמותו המאוירת מערוץ ה- YouTube שלו, "רועיקי מצחיקי", מקדם בריאות בקרב ילדים ומקדיש את חייו לנושא. רועי משמש כמדריך חדר כושר, אתלטיקה, קפוארה, שחייה, כדורסל והתעמלות אקרובטית, ובעל תואר ראשון B.ed בחינוך גופני והוראה עם התמחות בגיל הרך וכן M.ed בחינוך לבריאות ופעילות גופנית.
חיגשי חושב שאת החיבור לאורח חיים בריא צריך לעשות עוד קודם יצירת החוויה הספורטיבית. "את יצירת אורח החיים הבריא צריך להתחיל בהגבלת זמן המסכים ולהרגיל את הילדים לשעות ערב ללא מסך. אני ממליץ להורים לנהל שגרת חיים קרובה לשגרת הלימודים בשבוע האחרון של החופש כדי לא לתת לילדים לחטוף את 'הלם' החזרה ללימודים. האמת שגם אנחנו המבוגרים, לא אוהבים שינויים פתאומיים מדי. בנוסף, תנו לילדים התראה מוקדמת של כמה דקות כאשר הם יושבים מול המסך זמן רב מדי לדעתכם על מנת שיכינו את עצמם לסיום".
אסף, הילה ורועי מסכימים פה אחד כי הצד השני של המטבע הוא כמובן התנהגות ההורים, או במילים אחרות: שמשו דוגמה אישית והפכו את הכושר לזמן איכות משותף של הורה וילד.
"כבר ידוע שאנו כהורים מהווים מודל לחיקוי עבור ילדינו. צאו יחד לטיול הליכה או טיול אופניים ותנו להם לבחור את המוסיקה לדרך. בחרו יחד משחק כדור כלשהו (כדורסל, שבויים וכו') – אני לא מכיר ילדים שלא אוהבים לשחק. חשפו אותם לציוד ספורט תואם גיל כגון: פיתה לשיווי משקל, גומיית התנגדות, קפיצה בחבל ועוד. לפעמים לא צריך (או שאי אפשר, למשל במקרה של בידוד) לצאת מהבית וגם 'מסיבת ריקודים' בסלון או אימון עם סרטון כושר ביוטיוב ישיגו לגמרי את המטרה ויעיפו אנדורפינים לאוויר", אומר אסף והילה מוסיפה כי "אם אתם רוצים לראות את הילד שלכם רץ, קופץ ומתאמן, תתחילו קודם אתם. כל עוד אנחנו, ההורים, בעודף משקל, לא מתאמנים, אין לנו מה לצפות מהילדים שלנו לעשות חצי מזה".
"כדי לשמור על שגרה ספורטיבית ואורח חיים בריא לאורך זמן", אומר אסף, "צרו אורח חיים אקטיבי באמצעות הטמעת פעילות גופנית לתוך שגרת היומיום שלכם ושל ילדיכם. כך תוכלו לשלב את הפעילות הגופנית בחייכם מבלי לפנות זמן מיוחד לכך. אפשר לעלות ולרדת במדרגות בכל הזדמנות והוסיפו גם גורם "משחקי" לחוויה: ספרו מדרגות או מדדו כמה זמן לוקח לכל משתתף לעלות/ לרדת. כשמתאפשר, וותרו על נסיעה ברכב והגיעו ליעד בצורה אקטיבית. כל ביקור אצל סבתאו וסבא, חבר, חוג, ביה"ס יכול להפוך למסלול וטיול. גם כאן, ייצרו גיוון גם בדרך וגם בצורת ההגעה כמו: הליכה ברגל, רכיבה באופניים, נסיעה בקורקינט, החלקה על סקייטבורד ועוד".
"חשוב מאוד", אומר רועי, "לא לכפות את הספורט על הילדים, זה יכול לייצר "אנטי". אל תתנו לילדים אולטימטומים שייגרמו להם לטפס על עץ שיהיה להם וגם לכם קשה לרדת ממנו, השאירו מרחב לתמרון. בנוסף, בצעו את הפעילות הגופנית בשעות בהן מומלץ לעשות אותן אך בתזמון שהכי נוח לכם. שעות אחר הצהריים מאד מומלצות הן מבחינת מזג האוויר והן מבחינת העוררות הפיזיולוגית של הגוף ולרוב גם הכי נוחות מבחינת שעות עבודה ולו"ז הילדים, אך אם מצליחים למצוא שעות אחרות המוסכמות על ההורה והילד והן לא מסכנות מבחינת עומס חום, זה גם מעולה".
מה עושים ביחד עם הילדים?
רועי מציע כמה רעיונות לפעילות ספורטיבית משותפת להורים וילדים:
- צאו להליכה או ריצה משותפת (פעילות אירובית של כחצי שעה לפחות) בשעה נעימה, כולל עצירה במתקני כושר לחיזוק הכח (עוד כ- 15-20 דקות). אפשר ואף מומלץ להזמין חברים.
- משחק כדור משותף של כמה חברים והוריהם - הקפידו לוודא שהילדים ואתם שמים דגש על היקף הפעילות שלהם יותר מאשר על תוצאת המשחק (זה לא יהיה כל כך יעיל אם ניצחתם 10:0 אבל הילד לא זז).
- 30-40 דקות רכיבה על אופניים - כמובן הקפידו על אבזור בטיחותי.
- אימון מדרגות בבניין - לא להגזים במהירות, כדי לא לסכן את הילדים.
- אימון עם חפץ שיש בבית - 15-20 דקות נטו של קפיצות בטרמפולינה או קפיצות בחבל או אימון עם כיסא או מדרגה. אפשר גם להתאמן עם אביזרים שהם בכלל לא אביזרי ספורט, כמו אימון עם מגב ומטאטא או לשאוב השראה מהטבע באימון התקדמות עם חיות.
- הפכו את האופניים לאופני בית ותנו לילדים לרכב מול הטלוויזיה.
- הקרינו לילדים סרטונים של "just dance" ותנו להם לרקוד מול המסך.
- הקרינו לילדים ריקודי פורטנייט - הילדים מאוד אוהבים את זה.
- שחקו עם הילדים "ריקוד הכל הולך" – כל ילד\הורה בתורו מוביל ריקוד וכולם אחריו
לסיום, אומרת הילה, "אם אנחנו רוצים שהילדים ייכנסו לשגרת אימונים, חשוב ליצור להם סביבה מפרגנת, מחזקת ותומכת שתגרום להרגיש שהפעילות היא חיובית גם בהיבט הנפשי. תנו לילדים שלכם חיזוקים חיוביים, הסבירו להם כמה הפעילות תורמת להם ושדרגו את החוויה גם בפרסים כמו ציוד כושר מעניין".