הילד חזר הביתה עם ראש מלא בכינים? לא נעים. תתנחמו בכך שלא רק הוא עומד לסבול מטיפול במסרק סמיך וחומרים משמידים, וסביר להניח שכל הורי הגן עומדים באותו הזמן על הרגליים עם זכוכית מגדלת, מרתיחים מצעים ומברשות שיער. אבל לפני שאתם משתגעים, כדאי לדעת שלא כל מה שאתם חושבים שאתם יודעים על בעל החיים הקטן שמארח חברה לילדכם אכן נכון. ד"ר מרינה לנדאו, מומחית ברפואת עור, מפריכה ומאששת 8 מיתוסים על הכינה נחמה:

ילדה מגרדת בראש - גועל של ילדים (צילום: tshortell, Istock)
לא רק לבעלי שיער ארוך | צילום: tshortell, Istock

1. כינים עוברות מראש לראש בקפיצה

לא נכון. כינים לא יכולות להתעופף, לקפוץ  או לדלג בין ראשים. הסיפורים על יכולת הכינה לפרוס כנף ולנחות ישר לתוך הראש אינם נכונים. לכינה אין את היכולות האלו. למעשה, היא אפילו מתקשה בהליכה, והדרך היחידה שהיא מסוגלות לעבור מראש לראש היא באמצעות מגע בין שערה לשערה ורוב התזוזה שלה נעשית כאשר היא נצמדת ונתפסת אליה.

2. הידבקות בכינים נפוצה בעיקר בקיץ

לא נכון. כינים יש בקיץ, בחורף, בסתיו ובאביב, והן נפוצות בכל סוג אקלים. המון אנשים נוהגים לחשוב שבקיץ יותר ילדים סובלים מכינים, אך הסיבה לטעות הנפוצה היא משום שהשילוב של הכינמת יחד עם החום הכבד והזיעה יוצר גרד מוגבר מהרגיל. מעבר לכך, לטענה הזו לא קיים בסיס.

3. כינים מעבירות מחלות

לא נכון. כיני ראש לא מעבירות מחלות. כינמת הגוף, שאינה קשורה לכינים שאנחנו מכירים וכמעט לא רואים אותה, מעבירה מחלות, אך זה סיפור שונה לגמרי. כיני הראש עלולות לגרום לגרד, לאי נוחות ולתחושה לא נעימה, אבל לא יותר מכך.  מה שכן, גרד קשה יכול ליצור זיהום משני שלא קשור באופן ישיר לכינים.

4. כינים מעדיפות שיער מלוכלך

לא נכון. אין קשר בין כינים לניקיון והגיינית הראש. חפיפה יומיומית ושיער ללא קשרים לא יבטיחו בהכרח חסינות מכינים. נכון שיש ילדים שתמיד נדבקים ואת אלו שאף פעם לא, אבל זה בדיוק כמו שיש ילדים שתמיד נעקצים מיתושים וילדים שלא. לא ברור מה הסיבה לכך וייתכן והעניין קשור לריח הגוף. חשוב לדעת ששמן רוזמרין מסייע במניעת הדבקות. טפטוף טיפה מאחורי האוזן בכל בוקר צפוי להבריח את הכינים, שאינן מסוגלות לשאת את ריח הרוזמרין.

5. לילדים עם שיער ארוך יש סיכוי גדול יותר להידבק בכינים

נכון באופן חלקי. כאמור, הדרך היחידה להידבק בכינים היא במגע עם שיער נגוע, כך שבנות או בנים בעלי שיער ארוך ולא אסוף יהיו בעלי סיכוי גדול יותר להידבק (לכינה פשוט קל יותר לעבור), אך גם ילדים קצוצי שיער יכולים להידבק ולסבול מכינים. מה שכן, מומלץ, בעיקר בגן, לאסוף את שיערם של ילדים עם שיער ארוך, כדי להקטין את היכולת של הכינים לעבור אליהם.

6. כינים יכולות לפתח עמידות לחומרים משמידים
ילד מתגרד - כינים (צילום: istockphoto)
החום בקיץ פשוט גורם להם להתגרד יותר | צילום: istockphoto

נכון. ידוע שחלק מחומרים שהיו יעילים בעבר, כבר לא יעילים כיום משום שהכינים מפתחות עמידות. במידה וביצעתם טיפול שלא עבד (מצאתם כינים חיות) נסו להשתמש בחומר שונה בטיפול הבא. מלבד זאת, לאחר הטיפול הראשון מומלץ לחזור על טיפולים חוזרים פעם בשבוע עד שלא יימצאו ביצים בראש. הסיבה פשוטה, חלק מהחומרים  להרחקת כינים לא מצליחים לפגוע בביצי הכינים, וזמן בקיעת הביצים הוא בין שבוע לשבועיים, כך שהן עלולות לחזור.

7. כינים יכולות לשרוד על המצעים ועל מברשות השיער

לא נכון. כינים יכולות לשרוד מחוץ לראש זמן קצר בלבד. הן רגישות לשינוי טמפרטורה וזקוקות למנת דם שלא קיימת מחוץ לראש. כל מחזור החיים של הכינה הוא על שיער אדם, וזמן ההישרדות שלה מחוץ לראש הוא מאוד מוגבל.

8. בים ובבריכה יש יותר סיכוי להידבק

נכון במידה מסויימת. אמנם כינים לא יודעות לשחות והדרך לעבור בין ראש לראש נעשית רק דרך אחיזה והישענות על השיער, אך ימי הבילוי בים ובבריכה עם המוני ילדים שמשחקים קרוב אחד לשני יכולים לגרום להדבקה. ההמלצה היא לאסוף שיער ארוך ולחבוש כובע ים.

>> איך מטפלים בכינים? מדריך קטלני