אין תמונה
תלד ילד שהוא גם אח. מקנזי הקטנה

רוב הבחורות נכנסות ללחץ כשבסביבות גיל 25, אמא מתחילה לנדנד שהיא רוצה כבר נכדים. "אמא, צאי לי מהרחם!", הן ממלמלות בייאוש. מעניין מה תגיד מקנזי סטיבנס מבריטניה כשתגדל מעט ותגלה שאמה פאני כבר תכננה עבורה את כל מהלך החיים; מקנזי בת השנתיים, סובלת מתסמונת טרנר, מחלה שבעקבותיה נולדה ללא שחלות, ולכן לא תוכל לייצר ביציות בעצמה. אמה הצעירה החליטה לשאוב ולהקפיא ביציות עבור מקנזי, כך שזו תוכל בבוא העת להפרות אותן באופן מלאכותי, להרות וללדת.

מהי תסמונת טרנר?

נשמע מסובך? בהחלט; למעשה, מקנזי תלד תינוק שהוא גם אח, ותהפוך את אמה לסבתא ולאם. כמו כן, דודיו של התינוק יהיו גם אחיו למחצה, והאדם שייבחר להפרות את הביצית, שיש לקוות שיהיה בעלה של מקנזי הקטנה, לכשתגדל, יעשה בעצם ילד עם חמותו.

למרות כל התסבוכת האתית הזאת, שמזכירה לרגעים גילוי עריות, פאני ג'רביס בת ה-25, אמא לעוד 4 ילדים מלבד מקנזי, נחושה בדעתה לעשות זאת. "מבחינתי היא תלד ילד ולא אח, מי שיולד הוא ההורה, ואני בטוחה שמקנזי תהיה אמא נפלאה", היא אומרת. "דווקא העובדה שאם יהיה לה ילד, הוא כן יהיה משוייך אליה גנטית באופן חלקי, היא נהדרת בעיניי. אני מקווה שאחיותיה, כשיגדלו, יציעו לה גם הן ביציות, אבל בינתיים אני מבטיחה את האפשרות הזאת עבורה".

מקנזי נולדה עם תסמונת טרנר, מצב שנגרם מחוסר מלא או חלקי בכרומוזום המין X, ופוגע באחת מכל 2,500 נשים. על גבי כרומוזום X נמצאים גנים רבים ולכן הפגיעה היא רב מערכתית והמאפיינים העיקריים שלה הם קומה נמוכה, אי הווצרות שחלות, בעיות בלב, בעיות הורמונליות שונות, ובעיות בשלד, בכליות ובשמיעה.
פרט להיעדר שחלות, מקנזי היא גם חירשת כמעט לגמרי ומתקשרת בעזרת שפת הסימנים, ידיה ורגליה נפוחות, קומתה נמוכה והיא מטופלת יום יום בהורמון גדילה.

אין תמונה
שלמה עם ההחלטה. האם פאני ובתה

עם כל זה עוד הצליחה פני, אמה, להתמודד, אך כשאמרו לה שבתה לא תוכל להרות, התפרקה ופרצה בבכי. "לא יכולתי לדמיין אותה גדלה וצופה באחיותיה הגדולות מביאות ילדים לעולם בעוד היא לא יכולה, זה שבר אותי", היא מסבירה. "הרופא של מקנזי שלח אותי להתייעץ עם מומחה להפריות על מנת שנבדוק את כל האפשרויות. המשפחה והחברים תומכים בי ועומדים מאחוריי. פתחתי מאז קבוצת פייסבוק להורים לבנות שסובלות מתסמונת טרנר, וכולם סביבי חושבים שזה רעיון מצויין".

פני תיאלץ לחכות עוד כמה שנים עד שתקפיא את הביציות, מאחר שעוד לא ידועות כל ההשלכות של הקפאה על ביציות, והרופאים סבורים שכדאי שיוקפאו לכמות הזמן המינימלית.

תרומה בין-דורית תגרום נזק פסיכולוגי?

בינתיים האם מקבלת ביקורות מעורבות; לצד התומכים והמעודדים ישנם גם כאלה שטוענים שמדובר ברעיון חולני נגד חוקי הטבע.
ג'וזפין קינטבל, מארגון נוצרי בשם 'אתיקה ברבייה', הגיבה באופן פומבי על הסיפור בכלי התקשורת הבריטיים ואמרה: "אפשר להבין ללבה של אם שמגלה שביתה עקרה, אבל אני לא חושבת שהקפאת ביציות היא פתרון הגיוני או אתי. חייבים לחשוב על ההשלכות שיהיו לכך על חייו של אותו ילד היפותטי, שיוולד מכזאת תרומה בין-דורית. הנזק הפסיכולוגי פה עלול להיות עצום. מדובר בטראומה שלא בטוח שאפשר להחלים ממנה".

אבל יש גם מי שמעודד את האם: "הטכנולוגיה הרפואית מוכנה כבר זמן מה לאפשרות שנשים יבטיחו את סיכויי הרביה של בנותיהן במקרים רפואיים מוכחים, ויקפיאו עבורן ביציות," אומרת עו"ד לואיזה גברט מארגון בשם 'הסמכות להפריה אנושית' בבריטניה, "זה דבר נהדר שמעניק תקווה, וסיכוי להביא ילד בעל קשר ביולוגי מוכח לאמו. מבחינה חוקית אין בעיה עם הנושא, והבת תהיה האם החוקית של הילד, ללא עוררין".

>> למה אתם לא מצליחים להיכנס להריון?