חיסונים. לא עומדים ביעד (צילום: AP, חדשות)
"נתונים מהודו לא רלונטיים עבור ישראל" | צילום: AP, חדשות
מבצע חיסון ילדי הדרום נגד פוליו יצא היום (ב') לדרך, ולצד הפניקה ששוררת בין ההורים שממהרים לחסן את ילדיהם, ישנם הורים שמתנגדים לחיסון. לפני מספר ימים, כשמשרד הבריאות חשף כי הוא עומד לחסן את ילדי הדרום בפוליו, הקימה שירי גורמן קבוצה בפייסבוק בשם 'אמהות אומרות לא לחיסון הפוליו המוחלש'  שמטרתו להביא מידע להורים בנוגע לחיסון הפוליו, אליו ייתכן ולא נחשפו אליו עד עכשיו באמצעי המדיה המסורתיים. יש להדגיש כי החיסון הניתן כעת הוא חיסון מוחלש הניתן דרך טיפות לפה והוא שונה מהחיסון שניתן נגד פוליו בגילאים חודשיים, ארבעה חודשים, חצי שנה, שנה ובכיתה ב' במסגרת החיסון המחומש על פי תכנית החיסונים.

"ברור לי שכוונות משרד הבריאות טובות, אבל יש הרגשה שהעניין נעשה בפזיזות", אומרת גורמן. "יש הרבה בלבול של אמהות ברשת בנוגע לחיסון, הדברים לא בהירים. מגישים לציבור מידע אבל לא את כל המידע".

"כל המידע נמצא באתר משרד הבריאות"

לגורמן ארבעה ילדים שנמצאים בקטגוריית הילדים שצריכים להיות מחוסנים, אותם היא אינה מתכוונת לחסן. "כללי המשחק השתנו ובמשרד הבריאות כנראה עוד לא הבינו את זה. אסטרטגיית החיסונים לא יכולה להישאר מאחורי וילון כאשר הכל חשוף ברשת. אל תהססו לבדוק ולהטיל ספק במידע שמוסרים לכם".

לדבריה של גורמן ושל חברי הקבוצה, החיסון מכיל חומר בשם פוליסבורייט 80, חומר שחשוד כמסרטן ופוגע בפוריות. בנוסף, טוענים החברים בקבוצת הפייסבוק כי בעלון היצרן של התרופה אין שום איזכור לכך שהחיסון עבר מבדקי בטיחות. הנתונים שמציגה שירי יכולים בקלות לערער את ביטחונו של כל הורה, אך חשוב לקבל את התמונה המלאה.

האם יש סיבה להיבהל? פרופסור איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, עונה על הטענות:  

זה נכון שאף מדינה מערבית לא משתמשת בחיסון, אלא רק מדינות כמו סין והודו?
"קודם כל מה רע בסין והודו? במקרה של התפרצות פוליו כלל המדינות נערכות לתת אותו. זה הטיפול שיש. בארצות הברית יש להם מלאי חירום של חיסונים מהסוג הזה בדיוק למקרים כאלו, והם יתנו אותו אם הם יצטרכו. לא רק בארצות הברית גם בשאר מדינות העולם יש מלאי חרום של החיסון בדיוק למטרות האלה".

זה נכון שהחיסון מכיל חומרים מסרטנים ויכול לפגוע בפוריות?
"אין בחיסון חומרים מסרטנים או כאלה שפוגעים בפוריות".

החברה GSK שמייצרת את החיסון נמצאת בהליכים משפטיים, האם זה היה ידוע לכם?
"כל הזמן יש הליכים משפטיים כנגד חברות תרופות, GSK זו חברת תרופות מהגדולות בעולם, היא נמצאת בין שלוש חברות התרופות הכי גדולות בעולם. לא ידוע לי על שום הליך משפטי שקשור באיזשהו אופן לחיסון הפוליו".

איפה אפשר לראות את מבדקי הבטיחות או מבדקים קליניים שעבר החיסון?
"יש את כל החומר באתר של ארגון הבריאות העולמי, ויש חומרים באתר משרד הבריאות ובעלון של היצרן".

נתון נוסף שמציגה שירי מבוסס על מידע מדף הפייסבוק 'חיסונים בע"מ', לפיו בהודו, שם נותנים לאוכלוסייה את אותו החיסון שיינתן עכשיו בישראל, מקרי הפוליו ירדו משיא של 4,322 מקרים בשנת 1998, לאפס ב-2012, אולם יחד עם זאת עלה שיעור ה ,AFP-מחלת שיתוק שנראית בדיוק כמו פוליו, מ-9,465  ל-60,923 מקרים בשנה, באותן השנים .גם עם הנתון המדאיג הזה פנינו לפרופ' גרוטו.

"במקומות שבהם ניתן החיסון הזה בלבד (החיסון המוחלש שניתן עכשיו במסגרת מבצע החיסונים) בלי החיסון המומת (החיסון שניתן כבר לכל ילד בישראל במסגרת החיסונים השגרתיים) יכולים להיות גם מקרים של שיתוק כתוצאה מהחיסון, אבל לא בישראל", אומר פרופ' גרוטו. "כל האנשים שקיבלו חיסון מומת הם מוגנים, לא יכול להיות מקרה של שיתוק כתוצאה מהחיסון. למרות שתרופה היא תרופה ואין 100% בטוח, אנחנו מעריכים שאין סיכוי שיקרו תופעות לוואי כמו שיתוק כתוצאה מהחיסון כי האוכלוסייה מחוסנת כבר. אי אפשר להשוות את המקרה של ישראל לזה של הודו, כי שם ניתן החיסון בלי החיסון המומת. לכן, נתונים מהודו לא רלוונטים במקרה הזה".

>> מומחי משרד הבריאות עונים על שאלות הנוגעות לחיסון