אמא מביאה תרופה לילדה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
היה לה חום בלילה? תשאירו אותה בבית | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
כשהילדים שלנו חולים אנחנו מתרוצצים ועושים הכל: הולכים לרופא, למוקד, מנסים תרופות סבתא שסבתא שלנו מעולם לא שמעה עליהן, נותנים אנטיביוטיקה, טיפות הומאופטיות - רק שכבר ירגישו טוב. אבל תמיד כדאי ללכת צעד אחד אחורה, ולנסות לעשות משהו שימנע מראש את כל הבלגן המיותר. ד"ר יוסי רימר, רופא ילדים במכבי שירותי בריאות בחיפה, וד"ר ענת גרינשטיין, נטורופתית, מעניקים טיפים שיעזרו לכם למנוע את ההידבקות הבאה במחלת חורף.

 >> לעמוד פייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

"בחורף לווירוסים קל יותר להתקיים"

"בחורף יש יותר תחלואה ויראלית הקשורה לדרכי אוויר עליונות מאשר בקיץ", אומר ד"ר רימר, "זה לא שמערכת החיסון הולכת לישון בחורף, ומותירה אותנו נטולי הגנה, אלא מדובר בשינויים סביבתיים שמאפשרים לווירוסים חיים קלים יותר: בחורף יש פחות קרינה אולטרה סגולית וכך לווירוסים יש סיכוי יותר טוב לשרוד, כמו כן, טמפרטורה קרירה יותר משמרת אותם ומאפשרת סביבת חיים סבירה לווירוסים מסוימים להתקיים".

ד"ר רימר מציין שהתחלואה של דרכי הנשימה העליונות מאפיינת את הילדים הצעירים, לרוב עד גיל 3, אז המערכת החיסונית לומדת להתמודד עם אתגרים. לאחר מכן המספרים יורדים בצורה משמעותית והילדים חולים פחות. מן הסתם, בגנים, היכן שיש יותר ילדים מנוזלים וחולים, הסבירות שהילד יידבק עולה, ואי אפשר להתחמק מזה.

עוד ב-mako בית ומשפחה:

 אז איך בכל זאת ניתן למזער נזקים?

1. היגיינה אישית

הקפידו על שטיפת ידיים עם סבון לאחר כל ביקור שלהם בשירותים ולפני ארוחה, וכמובן לאחר שהם חוזרים מהגן רווי החיידקים. פעלו כך גם לאחר שביקרתם בסביבה שיש בה אנשים חולים.

2. אווררו את הבית

אפילו שקר. ככל שמאווררים יותר, לווירוסים בסביבה שלנו קשה יותר להישאר באוויר החדר. אפשר כמובן לחמם את הבית, אבל אין צורך לסגור הכל ולהחניק את הסביבה. הקור הוא לא זה שיעשה אתכם חולים.

כושר לילדים (צילום: istockphoto)
פעילות גופנית מחזקת את המערכת החיסונית | צילום: istockphoto

3. אל תשלחו ילד לגן כשהוא חולה

או מתחיל להראות סימנים שהם חולה, גם אם רק בערב היה לו חום ובבוקר זה כבר ירד. מעבר לעובדה שזה פוגע בילדים אחרים אשר עלולים להידבק, זה פוגע ומחליש את הילד שנאלץ להתמודד עם כל האתגרים הסביבתיים שלו, כשהוא חלש וחולה, ואמור להיות במיטה.

4. אל תגיעו למרפאה עם ילד בריא

נכון, כשאחד הילדים חולה, אז נאלצים לקחת אותו למרפאה, אבל אל תביאו את שאר הילדים לשם, הסיכוי גבוה שגם הם יחזרו הביתה עם וירוס נוסף.

5. הפחיתו מאכלים שמייצרים ליחה

הילד מנוזל או מקורר? ד"ר גרינשטיין מדגישה שחשוב להקפיד להוריד או להפחית באופן משמעותי מזונות מייצרי ליחה כמו במבה, מוצרי חלב, בננות, מלון, פרי הדר וסוכרים, אחרת הדבר מייצר עומס רב יותר על המערכת שלו להוציא את הליחה המיותרת.

רופאה בודקת ילד עם ססטוסקופ (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הוא חולה? תביאו אותו לרופא, את שאר הילדים תשאירו בבית | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

6. שתו הרבה מים

זה שהחורף הגיע לא אומר שאין צורך להרבות בשתייה. איבוד הנוזלים בחדרים מחוממים אינו נמוך מהאיבוד בשיא הקיץ. ריריות יבשות מאפשרות חדירה קלה יותר של גורמי מחלה. ניתן לשתות תה צמחים כמו קינמון, ג'ינג'ר, סמבוק שחור (שמחזק את מערכת החיסון) ומים בטמפרטורת החדר.

7. אל תרבו בתרופות שמורידות חום

מלבד העובדה שאפשר לחטוף הרעלה כתוצאה משימוש יתר במשככים, זכרו שחום זו לא מחלה, זהו מנגנון הגנה, ויש לו תפקיד מהותי בפעילות מערכת החיסונית. לדברי ד"ר גרינשטיין, שימוש במשככים לרוב מאריך את המחלה ולא מקצר אותה. בכך, אנו הולכים נגד הגוף ולא ממש עוזרים לו. משככים אלו, מעבר לשיפור ההרגשה של הילד, נועדו בעיקר להרגעת ההורים.

8. הקפידו על פעילות גופנית

החורף והקור גורמים לכולנו להצטנף בבית מתחת לשמיכה, אך הקפדה על פעילות גופנית קבועה שומרת עלינו ומחזקת את המערכת החיסונית.