כהורים לילדים אנחנו צריכים לדאוג שהם יאכלו כמות מספקת של ירקות ופירות ולהקפיד שהם יגיעו מכל קבוצות הצבע: אדום, כתום, ירוק, לבן וסגול. ארגון הבריאות העולמי ממליץ על צריכה של 400 גר' ירקות ופירות לפחות ביום וההמלצה של רשויות הבריאות המובילות היא שילדים ומתבגרים יצרכו כ5-9 מנות ביום, מהן כשליש פירות וכשני שליש ירקות.

מה אומר כל צבע ולמה זה חשוב לשלב ביניהם?

מבחינה ביולוגית, את הצבעים שלהם מקבלים הירקות והפירות ממה שמכונה "פיטוכימיקלים": חומרים שגם מקנים לירקות, פירות וצמחים את צבעיהם וגם תורמים ללסגולותיהם הבריאותיות.

כך למשל ירקות ופירות בצבע אדום מסייעים בהפחתת הסיכון למחלות לב והצבע הכתום מעיד על נוכחות חומרים ששומרים על תפקוד תקין של מערכת החיסון. במקביל, הצבע הירוק מסייע בשמירה על ראייה תקינה, מאט את קצב הזדקנות העין ומחזק עצמות, הצבע הלבן נלחם בחיידקים ובדלקות ושומר על כלי הדם והלב והצבע הסגול תורם למניעת הזדקנות המוח ונחשב לסוג של טיפול אנטי אייג'ינג טבעי לחלוטין. אכילת ירקות ופירות ב-5 צבעים חשובה כיוון שלכל קבוצה יש מערכות הגנה שונות מפני חומרים ותהליכים מזיקים. אם משלבים ביניהם, מכסים מגוון רחב יותר של פעילויות להגנה על גוף הילדים ולשמירה על בריאותם. 

ירקות ופירות (צילום: shutterstock By Anna Shkuratova)
אכילת ירקות ופירות ב-5 צבעים חשובה כיוון שלכל קבוצה יש מערכות הגנה שונות מפני חומרים ותהליכים מזיקים | צילום: shutterstock By Anna Shkuratova

אז איך עושים את זה נכון?

  1.  דוגמה אישית

כדי שהילדים שלכם יאכלו בריא, אתם חייבים לשנות את הרגלי האכילה בעצמכם  – כשבכל ארוחה במהלך היום הם יראו שאתם משלבים ירקות בהנאה בתפריט, מתפעלים מהטעם, העסיסיות והטריות (ולא מתלוננים לגבי זה) הם יפתחו הרגל דומה.

אמא ובת אוכלות סלט (צילום: shutterstock By Yuganov Konstantin)
כדי שהילדים שלכם יאכלו בריא, אתם חייבים לשנות את הרגלי האכילה בעצמכם | צילום: shutterstock By Yuganov Konstantin
  1. נצלו את המגוון

מעבר לעגבנייה, מלפפון, בננה ותפוח שכולנו אוהבים, במדינה כמו ישראל יש כל השנה (או לפחות מרבית השנה) גם גזר, בטטה, כרוב סגול, כרוב ירוק, חסה, ברוקולי, כרוביתסלק, רימון, אפרסמון ועוד תוצרת שהורים לפעמים נוטים לפספס. אם אתם רוצים לעודד ילדים לאכול יותר ירקות ופירות, נצלו את המגוון, הכירו לילדים מגוון רחב של ירקות ופירות בטעמים ובמרקמים שונים, ועשו זאת כמה שיותר מוקדם – כי העדפה לטעמים מוטמעת כידוע בגיל צעיר.

  1. יצירתיות

עוד דרך טובה לגרום לילדים לאכול יותר ירקות ופירות היא לעשות את זה באופן יצירתי: הפכו ירקות ופירות בצבעים שונים לאטרקטיביים יותר באמצעות הבלטה שלהם במטבח ועל השיש, שתפו את הילדים בהכנת מאכלים אהובים וגוונו את צורת ההגשה שלהם לשולחן. מחפשים רעיונות? נסו להגיש אותם מדי פעם בצורות ובפרצופים, הפכו פלפלים צבעוניים לכלי הגשה למקלות ירקות או לקרונות רכבת ועוד.

יצירתיות באוכל (צילום: shutterstock By serg78)
הפכו ירקות ופירות בצבעים שונים לאטרקטיביים יותר | צילום: shutterstock By serg78
  1. ירקות כשהילדים רעבים

אם רוצים להגביר את צריכת הירקות של הילדים ניתן לעשות זאת כשלב מקדים לארוחה וכשהרעב בשיאו. גם הזמן בו הילדים חוזרים מפעילויות אחר הצהריים וממתינים לארוחת הערב מתאים להגשת ירקות. לפעמים וכדי להגביר את הצריכה, ניתן להגיש לילדים ירקות כחטיף בריא לנשנוש בזמן פעילות בבית, כגון צפייה בטלווזיה.

  1. דברו על זה

במקום להסתפק במשפט: "זה בריא ואתה חייב לאכול את זה", אתם יכולים להסביר להם על התרומה של כל צבע לגוף שלהם, למה חשוב לשלב בין הצבעים השונים וכיצד הם יכולים לעזור לגוף שלהם להיות בריא וחזק יותר.

ילדים אוכלים אבטיח (צילום: shutterstock By HTeam)
הסבירו להם על התרומה של כל צבע לגוף שלהם | צילום: shutterstock By HTeam

שינויים בהרגלי האכילה בבית לא מתרחשים ביום אחד, אבל כשהתוצאות מגיעות והילדים מתחילים לאכול בריא יותר – זה שווה כל רגע של השקעה. בהצלחה!