לאנשים בעלי מוגבלויות וצרכים מיוחדים קיימות מסגרות שונות בהן הם יכולים להשתלב עד גיל 18. בעוד ששאר בני גילם מקבלים צווי גיוס, הם מקבלים פטור מהצבא ונשארים לרוב מחוץ לתחום, ללא מסגרת. עמותת כיוונים היא עמותה ששמה לה למטרה לקדם צעירים עם צרכים מיוחדים, ללוות אותם בגילאים אלו ולהקנות להם מסגרת שבה ירכשו כלים לחיים עצמאיים, ומיומנויות שיסייעו להשתלבותם בחברה, בתעסוקה ובחיי הקהילה. "ללא עמותת כיוונים לא הייתי יכול להגיע לאן שהגעתי היום", אומר שי סבן, צעיר עיוור המלווה על ידי העמותה. 

סבן (24) נולד עם מחלה קשה, שכתוצאה ממנה התעוור. הוא מספר שכל חייו למד במסגרות רגילות ובכיתה רגילה בלי הקלות ובלי הנחות. "כל החבר'ה שלי הלכו לצבא, וגם אני רציתי אבל קיבלתי פטור, וכך הגעתי לעמותת כיוונים בגיל 20. בתוכנית 'מכינת כנפיים' עשיתי שירות לאומי, שבמסגרתו תמללתי עדויות של ניצולי שואה בארכיון בית לוחמי הגטאות", אומר סבן ומספר על התרומה המשמעותית של עמותת כיוונים בחייו. "ללא עמותת כיוונים לא יכולתי להיות עצמאי כמו שאני היום. בזכותם אני יכול לנסוע לבד ברכבת, טסתי לחו"ל, והיום אני משכיר דירה עם שותפה. אם היו שואלים אותי פעם אם אעשה את כל הדברים האלו, אני יכול לומר שבכלל לא העזתי לחלום עליהם. הייתי בתוכנית של העמותה במשך שלוש שנים, וגם היום הם ממשיכים ללוות אותי".

כיום סבן מסיים תואר ראשון במדעי המדינה ובלימודי השואה במכללת הגליל המערבי, ויש לו לא מעט חלומות. "בלעדי העמותה הזו לא הייתי איפה שאני היום, הם עושים עבודת קודש. אדם נכה הוא אחרי הכול אדם רגיל ואסור שהחברה תוותר לו ועליו".  

"כיוונים" היא עמותה הקיימת משנת 2013, אותה ייסדו איילת שופקי וגידי צור, מנכ"ל העמותה. "כיום משרתת העמותה כ-300 אנשים בעלי צרכים מיוחדים שמשתתפים באחת התוכניות שלה. המנעד הגילאי נע בין 10-30 והמענה ניתן למגוון רחב של אוכלוסיות בעלי צרכים מיוחדים: כבדי שמיעה וראייה, אנשים בעלי מוגבלויות פיזיות בדרגים שונים, אנשים שסובלים ממחלות כרוניות, פגועי ראש ועוד", מספר לנו עידן קפלן, סמנכ"ל העמותה. "ההפניה מגיעה לרוב דרך לשכות הרווחה, ומי שזכאי לה הוא אדם שהוכר בביטוח לאומי כבעל 40% נכות. עם זאת פעילי העמותה יוצרים קשרים גם עם בתי ספר על מנת לאתר חניכים פוטנציאליים".

עמותת כיוונים מפעילה תוכניות קידום ושיקום שונות, מרכזי הכשרה ומערכי דיור לבעלי מוגבלויות באזור הגליל המערבי. "מכינת כנפיים" היא תכנית הדגל של העמותה, הנמשכת כשלוש שנים. המכינה מחולקת לתוכניות שונות המעניקות למשתתפים בהן כלים המאפשרים התפתחות בתחומים מגוונים, ומיומנויות המאפשרות דיור עצמאי והשתלבות בחיי הקהילה, ניהול משק בית ותעסוקה. צוות העמותה מורכב משילוב בין אנשי מקצוע מנוסים מעולמות העבודה הסוציאלית, הריפוי בעיסוק והחינוך לצד מדריכים צעירים, צוות לוגיסטי תומך ומתנדבים.

במסגרת התוכנית, במשך שנתיים עד שלוש, חיים חניכי העמותה בדירות בקהילה, ומתנסים בכישורי חיים. "מדובר באנשים שרגילים שאחרים עושים בשבילם אבל בתוכניות השונות בעמותה הם לומדים לנהל את חייהם ואת העזרה, במקום שהיא תנהל אותם", אומר קפלן. סדר היום שלהם כולל שירות לאומי, תוכנית לימודים, עבודה או חיפוש עבודה.  אורח החיים שלהם פעיל, והם לומדים לצרוך חיי חברה ופנאי: חוגי אופניים, שחייה ומחול, קורסי הדרכה, פעילויות קבוצתיות. בנוסף, מלווי העמותה מתנדבים במסגרת שתאפשר להם לרכוש מיומנויות בעבודה בעתיד, כמו לדוגמא: "חנות למשמעות" – חנות בעכו העתיקה בה נמכרים מוצרים בהשראתם ועיצובם של חניכי העמותה. את החנות מפעילים חניכי העמותה ורוכשים כך כישורי תעסוקה שונים.  

ביום שני ה- 5/9/16 יתקיים אירוע התרמה ל"כוונים" במתחם אתר הנקרות בראש הנקרה. האירוע יכלול הופעה מיוחדת של הזמר עידן עמדי. הכנסות האירוע הם תרומה לפעילות העמותה, לרכישת כרטיסים.  

>> "הטוטו היא חלק מחיינו": מה עושה אמא כשהילד שלה מתעקש ללבוש חצאית?