מקריות או גורל? כשיוסי בן ברוך (57) מתל אביב לקח את בתו לפני כשנתיים לקבל אישור מהרופא לצורך השתתפותה בחוג, הוא הגיע למרכז ספיבק. המקום הציף בו משאלה שתמיד הייתה בליבו - להתנדב ולטפל בילד עם צרכים מיוחדים. הרופא הפנה אותו לעו"סית של המקום וזו קישרה כעבור מספר חודשים בינו לבין יעל.

"אמרתי לה שאני מאוד רוצה לסייע לילד או ילדה באופן מאתגר 'הארד קור' שדורש טיפול טוטאלי ומאה אחוז נתינה", הוא מספר, "אין לי ניסיון בזה, למדתי הנדסת אלקטרוניקה ואני עוסק במסחר ונדל"ן, אבל העזרה והטיפול תמיד בערו בי". 

כשחיברה ביניהם, הסבירה העו"סית לבן ברוך שמדובר בילדה מפתח תקווה עם שיתוק מוחין, שאין לה קשר עם הוריה ומי שמגדלת אותה כמשפחת אומנה היא סבתה. "נרתעתי בהתחלה", הוא משתף, "כי לא ידעתי מה זה CP וחששתי שלא אוכל לתקשר איתה. בפגישה הופתעתי מהקסם שלה, מהחוכמה שלה והאינטליגנציה, היא נפש בריאה בגוף לא בריא וזה מה שעצוב בסיפור. יעל הייתה במבוכה. בדיעבד הבנתי שהיא חששה שייקחו אותה מסבתה כי יש לה חרדת נטישה וגם משום שהסבתא כבר לא צעירה והייתה מחשבה להוציא אותה למסגרת אחרת. יעל לא תקשרה, ולקח זמן עד שנפתחה קצת". עוד מוסיף בן ברוך ומדגיש כי יעל היא ילדה פקחית וחכמה, יודעת לבטא את עצמה, בעלת זיכרון מעולה ויכולות קוגנטיביות מפותחות, רק יש לה קושי בדיבור ובמוטוריקה.

יעל עם יוסי בן ברוך (צילום: אור בן זריהן)
יעל עם אבנר סטפק | צילום: אור בן זריהן

"זה יישמע בנאלי אבל אנחנו מקבלים הרבה יותר"

בין בן ברוך ומשפחתו לבין יעל וסבתה נקשר קשר אמיץ ויעל קיבלה את המשפחה שמעולם לא הייתה לה. "שני הילדים שלי ששירתו כקצינים בצבא ותמיד היו מגיעים לבקר אותה", הוא מספר, "הילדה שלי לימדה אותה עברית ועזרה בשיעורים כך שנוצר בין השתיים קשר מאוד חזק. בכל יום שישי אנחנו מבקרים אותה, זה כבר הפך למסורת. היינו מוציאים אותה לים, לאכול גלידה, למסעדות וסרטים. גם בקורונה לא ויתרנו וישבנו עם כסאות ליד הבית שלה, אנחנו גם חוגגים חגים ביחד. יעל חיפשה חום, אהבה וחיבוק. זה אמנם יישמע בנאלי אבל אנחנו מקבלים הרבה יותר, אי אפשר להבין את המשמעות של זה עד שלא מתנדבים".

בין הפגישות בים, מגרש המשחקים והקולנוע, ראה בן ברוך את הדלות בה יעל וסבתה מתקיימות ואת התנאים שאינם מותאמים לילדה בעלת מוגבלויות. "הן מתגוררות בדירת חדר וחצי לא מונגשת", הוא מסביר, "הסבתא הייתה צריכה להרים את יעל ולטפס במדרגות כשהיא בידיה. אמרתי לעצמי שככה זה לא יכול להמשיך וחייבים לשנות את המצב".

יעל עם בנו של יוסי בן ברוך בים (צילום: אור בן זריהן)
יעל עם בנו של יוסי בן ברוך בים | צילום: אור בן זריהן

באוגוסט חגגה יעל בת מצווה, ובן ברוך ובת זוגו החליטו לארגן לה מסיבת הפתעה ולהרים מופע ליעל במגבלות הקיימות. הם הגיעו לגולן, בעל מוגבלויות ופעיל חברתי, וזה הציף את הנושא ברשתות החברתיות. אבנר סטפק ראה את הפוסטים של גולן והחליט להירתם לדרך. "הוא פילנתרופ ואיש נדיר", מספר בן ברוך, "מתנדב בעמותת 'אור שלום' ומשמש כמשפחת אומנת חירום לילדים. הוא דאג להביא אומן למסיבת יום ההולדת של יעל, עוגה וצלם, ערכנו לה מצגת, זו הייתה מסיבה מדהימה".

"אנחנו על זמן שאול"

היעד הבא מצידו של בן ברוך הוא לגייס כספים עבור כיסא גלגלים ממונע ודירה מונגשת. אבנר החליט להקים את הקמפיין "הזעקה של יעל", ורתם לדרך ידוענים כמו אורלי וילנאי, מירי בוהדנה, אורנה בנאי ועוד אנשים טובים שנתנו תרומות ושוברים וסייעו לשלם את החובות שנערמו. "לפני שבועיים זכינו לקבל תרומה של כיסא גלגלים ממונע מפרופ' לרפואה שהעניק ליעל את הכיסא כמתנה ליובל נישואים שלו ושל אשתו", הוא משתף, "בימים אלה אנו אמורים לחתום על הסכם לדירה מונגשת עם מעלית בבניין חדש, שאליה תוכל לעבור בזכות הקמפיין והתרומות שנאספו".  

לדבריו השלב הבא הוא הטיפול בנושא סיוע פיזי ליעל ורכישת דירה שבה תוכל לגור. "אני רוצה שהן יחיו טוב יותר. הסבתא מתבגרת ונצטרך מתישהו לקבל עזרה במקלחות כי יעל גדלה ונהיית כבדה. הדבר הכי חשוב הוא שהיא לא תצא לפנימיה. זה הדבר האחרון שהילדה הזו צריכה, היא תנבל שם. אנחנו על זמן שאול. אנחנו צריכים לתת להן סביבה נוחה ויציבה כדי שיהיו ביחד, יש ביניהן קשר הדוק. האנשים שתורמים לקמפיין נותנים אופק למשפחה, ואנחנו בינתיים נמשיך להקיף ולחבק אותה".