האם להאכיל את הילדבג'אנק פוד זה כמו להזריק לו הרואין? על פי פרסומת אוסטרלית חדשה, התשובה היא כן – אוכל מהיר גורם להתמכרות קשה, מה שעלול לפגוע בבריאות הילדים.

"צ'יפס זה לא סמים!"

הפרסומת המצמררת, שתפקידה להעלות את המודעות להשמנת יתר בקרב ילדים, מציגה אם שמתיישבת לצד בנה הקטן, ומכינה לו מנת הרואין. כשהיא מסיימת, האם שמה לילד מפית וקושרת חוסם עורקים לזרועו. רגע לפני שהיא מזריקה לו, מתחלף המזרק בהמבורגר תעשייתי אותו היא מגישה לו, ואוכלת כזה גם בעצמה. בכך מבקשים יוצרי הפרסומת להפנות אצבע מאשימה לעבר ההורים, ומטילים עליהם את האחריות למגיפת ההשמנה והרגלי האכילה הקלוקלים של ילדיהם.

הסרטון הופק על מנת לעורר מודעות לנושא התזונה באוסטרליה. "הורים צריכים להיות מודעים לאחריות שלהם בנושא", אומר הנרי מוטרם, ראש האולפנים בדיסני שבהם צולמה הפרסומת. "משום מה הורים רבים מתעלמים מהסימנים המקדימים להשמנת יתר, ואנו מקווים שהפרסומת תעורר דיון ציבורי".

הסרטון אכן עורר סערה, שהתפשטה לרחבי העולם בזכות יוטיוב. מצד אחד ישנם הורים רבים התומכים בפרסומת, ואילו אחרים מתרעמים על המניפולציה. "אי אפשר להשוות את זה שאני נותנת לבת שלי צ'יפס לזה שאני אזריק לה סמים", זועמת אמא בבלוג אמריקאי העוסק באמהות. "זה פשוט מרושע. מה שחשוב זה מינונים, ולא טוב להיות פנאטיים. המבורגר פעם בכמה זמן זה בסדר, ואילו הרואין פעם בכמה זמן זה ממש לא בסדר, חד וחלק. ההפחדות האלה לא ייכנסו לבית שלי".

הקשר שבין השמנה להתמכרות לסמים

הפרסומת מגיעה בתקופה בה רואים אור מחקרים רבים בנושא. מחקר בריטי חדש מראה שתזונה המבוססת על ג'אנק פוד מתכנתת את המוח לצרוך עוד ועוד מזון עתיר בסוכר, שומן ומלח – ולכן מדובר בהתמכרות לכל דבר ועניין. עם הזמן המזון הזה מהווה תנאי לתחושות סיפוק ושמחה, כמו בהתמכרות לסמים. החוקר שעמד בראש המחקר, פול קני מבית החולים "גאי" בלונדון, אומר שההתמכרות לג'אנק פוד מסוכנת כי קל לה מאוד לצאת משליטה, בעיקר מפני שהמזון המהיר זול ונגיש במיוחד.

המחקר נערך על חולדות, שחולקו לשלוש קבוצות: אחת קיבלה כמות נורמלית של מזון רגיל, השנייה קיבלה כמות מוגבלת של ג'אנק פוד, והשלישית קיבלה כמות בלתי מוגבלת של מזון עתיר בשומן, סוכר ומלח, כמו עוגות גבינה, בשרים שמנים וחטיפים. על שתי הקבוצות הראשונות המזון לא השפיע בצורה יוצאת דופן, אבל הקבוצה השלישית השמינה מהר והגדילה את כמויות המזון.

כשהחוקרים בדקו את החלק במוח שאחראי לתחושת ההנאה, הם מצאו כי קבוצת החולדות השלישית נדרשה לכמויות גדולות יותר ויותר של מזון על מנת לחוש באותה רמה של הנאה. "המחקר הנוכחי מספק את ההוכחה החותכת ביותר אי פעם שישנו קשר נוירוביולוגי בין השמנת יתר לבין התמכרות לסמים", מסביר קני.

גם ילדי ישראל סובלים מהשמנה

מחקר נוסף שפורסם השבוע ניתח נתוני סקר תזונה אמריקני כלל-ארצי, ומצא ש- 40 אחוז מהקלוריות שנצרכות על ידי ילדים בגילאי 2-18 הן קלוריות ריקות – אלו שמגיעות ממזון לא בריא, ואין להן ערך תזונתי חיובי.

בישראל המצב לא הרבה יותר טוב. דוח של ה-OECD (הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי) שפורסם השבוע מצא שבתחום השמנת יתר בקרב ילדים, ישראל נמצאת במקום ה-11‬ מתוך 33 חברות הארגון.

ההורים צריכים לשמש דוגמה אישית

"ישנה מגיפת השמנה בישראל, במקביל לשאר העולם", מאשרת מירי ולצמן, דיאטנית קלינית. "חשוב מאוד להתייחס לזה בתשומת לב, מפני שאנחנו לא רוצים ליצור הפרעות אכילה.

ילד בלונדיני אוכל פיצה עם נקניק (צילום: jupiter images)
ופיצה זה כמו קוקאין? | צילום: jupiter images

"בג'אנק פוד יש המון שומן רווי ונתרן, ושניהם גרועים מאוד לגוף. נכון שמדובר בפיתרון נוח להורים עסוקים, אבל עם מעט תכנון אפשר למצוא מזון לא מעובד וקל להכנה. הכי חשוב זה להוות דוגמה אישית – חייבים לאכול את אותו האוכל שהילד אוכל, ולהקנות הרגלים טובים מגיל צעיר מאוד. אי אפשר לצפות מילד שלא יאכל מול הטלוויזיה כשההורה נוהג כך.

"במרבית המקרים ילד שמן הוא בן להורים שמנים, ולכן מומלץ לעבור טיפול משפחתי אצל דיאטנית. אני מאמינה בצוות רב-מקצועי שיטפל במשפחה כולה – טיפול פסיכולוגי, תזונתי וגופני משולב יעשה פלאים. ישנם גם מקרים הפוכים בהם ילדים רזים לא רוצים לאכול, וההורים המודאגים ממלאים אותם בחטיפים. זה פיתרון לא טוב שמקנה הרגלים גרועים להמשך הדרך".

>> בלי ג'אנק: קבלו אמא שמשקיעה בארוחות עשר