הם צבעוניים, עסיסיים ומתוקים והם מוסיפים לתפריט היומי הקיצי שלנו לא רק טעם אלא גם אחוזים גבוהים של מים. החום הלוהט שולח אותנו לשתות הרבה מים אך גם לחפש אחר מזונות צוננים ומרווים, ותמיד עדיף שיהיו גם בריאים, ופירות הקיץ בהחלט עונים על ההגדרה הזו: הם טבעיים וזמינים, לא מכילים צבעי מאכל וחומרים משמרים, עשירים בוויטמינים ומינרלים ומספקים אנרגיה זמינה לגוף. כמה אחוזי מים יש בכל אחד מה"ממתקים של הטבע", ולמה כדאי לנו לצרוך אותם? 

ענבים – יש בהם 81% מים והם בין הפירות היותר עשירים באנטיאוקסידנטים, התורמים להפחתת סיכון למחלות כרוניות ותהליכי הזדקנות. הרסברטרול – פוליפנול נוגד חמצון מצוי בקליפת ענבים אדומים (וביין אדום) וקשור להפחתת סיכון למחלת הסרטן. 

מיקולוב ענבים (צילום: יובל-ג'וב הרגיל)
81% מים ומפחיתים סיכון למחלות כרוניות. ענבים | צילום: יובל-ג'וב הרגיל

מנגו – אחד הפירות היותר טעימים של הקיץ הוא מנגו העשיר ב- 81% מים, בוויטמין C, וויטמין A ואשלגן. מייחסים לו סגולות של שיפור הזיכרון, הוא עשיר בסיבים תזונתיים ומסייע להסדרת העיכול. 

סדנאות, ניפוח סוכר, מנגו
טעים ועושה פלאים לזיכרון. מנגו

מלון –  נהוג לחשוב שבאבטיח יש המון מים אך גם במלון יש אחוז לא מבוטל של מים - 90% . חוץ מזה הוא עשיר בוויטמין C, בטא קרוטן (שאחראי על ראייה תקינה בעיקר בלילה) ומקור טוב לחומצה פולית. 

10-20 אלף דולר לשני מלונים (צילום: Umberto Agnello, Thinkstock)
הידעתם? 90 אחוז מים במלון | צילום: Umberto Agnello, Thinkstock

אבטיח – הפרי המרענן והמרווה הזה מנצח את כל פירות הקיץ באחוזי מים -  92%, עשיר בוויטמין A, C וליקופן (נוגד חמצון עוצמתי הקשור לסיכון מופחת למחלת סרטן הערמונית בגברים ולסרטן קיבה). יחד עם זאת, האבטיח בעל מדד גליקמי גבוה ולכן עלול להוביל לעליה מהירה ברמות הסוכר בדם 

אבטיח ג'לי (צילום: Marcey foronda buzzfeed)
עושה טוב אבל עשיר בסוכר. אבטיח | צילום: Marcey foronda buzzfeed

משמש – יש בו 86% מים והוא עשיר בבטא קרוטן, האחראי על צבעו הכתום, נוגד חמצון חזק המהווה גם מקור לוויטמין A. כמו כן, הוא עשיר במינרלים אשלגן, מגנזיום וסיבים תזונתיים. 

משמשים בשוקולד (צילום: שרית נובק - מיס פטל, mako אוכל)
עשיר במינרלים אשלגן, מגנזיום וסיבים תזונתיים | צילום: שרית נובק - מיס פטל, mako אוכל

נקטרינה ואפרסק -  88% מים, עשירים בויטמין C, E ואשלגן, מהווים מקור לבטא קרוטן ולוויטמין A, החיוני לראייה, לשמירה על תפקוד תקין של מערכת החיסון, לגדילה תקינה ולשמירה על בריאות העור. 

נועה יחיאלי - לא בא לי (צילום: תומר ושחר צלמים)
נקטרינה מגדלת ילדים בריאים | צילום: תומר ושחר צלמים

דובדבנים – מקורו של הצבע היפה של הדובדבן הוא בשלל פיגמנטים המשמשים כנוגדי חמצון ומסייעים לשמור על שלמות תאי הגוף ומניעת מחלות. חוץ מזה הם עשירים במים-  81% , בוויטמין C, אשלגן, סיבים תזונתיים ובפיטוכימיקלים בשם אנטוציאנינים – אלו הם נוגדי חמצון התורמים להאטת תהליכי ההזדקנות, לחיזוק פעולות הלב ונוגדי דלקת. הם בעלי מדד גליקמי נמוך ולכן בעלי השפעה מתונה יותר על עליית רמות הסוכר בדם. 

עוגת היער השחור - דובדבנים בסוכר וליקר (צילום: חן שוקרון, מתוקים שלי)
לא רק יפה, גם בריא מאוד. דובדבן | צילום: חן שוקרון, מתוקים שלי

שזיף –הוא עשיר באשלגן, סידן וברזל, ויטמין A,B,C וסיבים תזונתיים החשובים לתפקוד תקין של מערכות הגוף ותורמים להסדרת העיכול ויש בו 85% מים. 

_OBJ

למה חשוב לילדים לאכול פירות?

"פירות הם אוצר תזונתי לילדים, הם עשירים ברכיבי תזונה חשובים, דלים בשומן ונתרן. עבור ילדים שהם סרבני ירקות זו מהווה השלמה של כל רכיבי התזונה החשובים. כאשר מתחשק להם משהו מתוק, אפשר לצרוך פרי – זהו הממתק הטבעי הכי בריא שיש. צריכתם חשובה במיוחד לילדים שממעטים בירקות או לא צורכים ירקות. עדיף לאכול את הפרי בשלמותו ולא לשתות מיצי פירות. בכוס מיץ ממוצעת יש כ-4-8 כפיות סוכר וללא סיבים תזונתיים שיעכבו את הספיגה של הסוכר ויתרמו לתחושת השובע".

מה המינימום שהם צריכים לאכול?
"רצוי שילדים יצרכו לפחות 2-3 מנות פרי ליום (ואם יותר אז לבריאות) כאשר מנת פרי שוות ערך לפרי בינוני (כמו תפוח עץ, אפרסק וכו') או כוס פירות (אבטיח, מלון, דובדבנים, ענבים וכו')".

מה עושים עם סרבני פירות?
חשוב לזכור כי כמו שהילדים מחקים התנהגויות של הוריהם בתחומים רבים, כך גם בהרגלי האכילה. לכן, דוגמא אישית של ההורים בצריכת פירות (וגם ירקות) תשפיע משמעותית על הילדים. גם אם הורים נתקלים בסירוב מצד ילדיהם לאכול פירות, אל להם להתייאש. רצוי ואף מומלץ להמשיך להציע להם את הפירות באופן ענייני, ללא מסעות שכנועים וללא נאומים ארוכים. 


איך נוכל לגוון להם את הגשת הפירות ולפתות אותם לאכול?
"חשוב שהפירות יהיו זמינים, ולכן מומלץ להניח פירות מוכנים לאכילה בהישג יד. אפשר להכין קופסת פירות אישית לילד עם פירות שהוא אוהב מוכנים לאכילה, או להכין סלט פירות קיץ מרענן ולהגיש בקעריות, אפשר גם להכין ארטיק פרי על ידי טחינה של פירות במעבד מזון ויציקה שלהם לתבנית לארטיקים ואז להקפיא לקבלת חטיף קיצי ובריא".

ייעוץ לכתבה: נטלי שמש, תזונאית קלינית, MSc, RD, חברת צוות מוביל פורום צמחונות-טבעונות של עמותת עתיד (עמותת הדיאטנים בישראל)

יש לנו דרך מעולה לגרום לכם לזכור לשתות מים

עם תמי4 בבית הילדים שותים יותר מים. הקליקו להצעה