אחד התפקידים המרכזיים שלנו כהורים, אחרי לאהוב בלי סוף ולהיות עייפים דרך קבע, הוא להקנות לקטנטנים שלנו הרגלים טובים ובריאים לחיים. ההרגלים הללו יהוו את הבסיס לצמיחה ולהתפתחות התקינה שלהם וככל שנקדים להקנות אותם, כך נברך את עצמנו ואותם

בואו נשים את הדברים על השולחן: התזונה של הקטנטנים שלנו יכולה לפעמים להיות לא פחות ממאתגרת. מצד אחד אנחנו רוצים שהם יאכלו אוכל בריא ומזין, ומצד שני אנחנו רוצים שהם יאכלו. לפעמים, איך נאמר, שני הרצונות האלה לא תמיד הולכים ביחד. רגע לפני שאתם מתייאשים ומגישים פסטה בלי רוטב בפעם האלף, הנה כמה כללים שילוו אתכם בדרך ויעזרו לכם להקנות הרגלי אכילה טובים ובריאים לקטנטנים ולכם. לגזור ולשמור:

 

עשה:

1. גוונו

ילדים אומנם יצירתיים ומלאי דמיון, אבל בכל הקשור לאוכל שלהם הם די שמרנים. על מנת שהם יתרגלו למגוון מזונות, חשוב לחשוף אותם באופן הדרגתי ומתמיד למזונות מגוונים. החשיפה הזו תסייע להם להתרגל לסוגי מנות שונים, טעמים שונים ועושר תזונתי הנמצא במזונות שונים. יחד עם זאת, כדאי לזכור שגיוון חשוב ומצוין אבל גם לא לוותר על המקום המוכר הבטוח של הילד. מומלץ להעניק לו בכל ארוחה מזון אחד בטוח, לצד הגיוון, אליו יוכל תמיד לחזור בבטחון מלא ובהנאה (למשל גמדים שתמיד יוגש לפעוט במרקם קבוע ובטעם קבוע- בלי הפתעות)

 2. הקפידו על מזון בטיחותי

הגשת המזונות לקטנטנים חייבת להיעשות מתוך התחשבות מקסימלית ביכולות שלהם. הקפידו להגיש עבורם מזון בטוח: חתוך או מרוסק בהתאם לגיל וליכולות ההתפתחותיות שלהם, מבושל היטב, במנות סבירות והגיוניות. פה גם המקום להזכיר כי לעולם לא נחמם אוכל בכלי פלסטיק במיקרוגל, לא נבשל בתבניות אלומיניום (ואם אתם עושים בהן שימוש, אז כדאי להוסיף נייר אפייה) ונחליף את בקבוקי השתייה מהפלסטיק לעיתים קרובות על מנת שלא ייקרה מצב בו ישתחרר ממנו החומר ביספנול הידוע לשמצה, שעלול לגרום לבעיות התפתחותיות. 

3. הגישו אך ורק מים

תשכחו ממיץ ממותק או מיץ שהתחפש ("מים בטעמים"). אפשר לתבל את המים בעשבי תיבול טריים (נענע, לימונית), להוסיף פלחי לימון בקנקן שקוף, שימוש בכוס צבעונית אהובה, או כל דבר אחר שיעזור להם לשתות מים. את המים אפשר להגיש לפני, תוך כדי ואחרי הארוחה ולהרגיל את הילדים שהנוזל היחיד שכולנו שותים הוא מים (כן, גם אתם). 

4. בחרו מנות עתירות חלבונים

פסטה בלי כלום, פיתה עם שוקולד או אורז לבן הם מזונות שילדים ישמחו לקבל, אבל הגוף שלהם צריך עוד חומרים. ילדים זקוקים לחלבונים בתזונה שלהם והם חשובים מאד לכל תהליכי הגדילה וההתפתחות. זה בדיוק המקום שלכם להקפיד לשלב חלבונים בכל ארוחה בדרכים שונות ומגוונות: מרקי קטניות טחונים, מעדני חלב כגון גמדים שמהווים מנת חלבון עשירה והם מופחתי סוכר או ללא תוספת סוכר בכלל, ביצים, מוצרי בשר ועוד.

 

5. שתפו את הילדים בהכנת הארוחות

תתפלאו לגלות שפעוטות יכולים לקחת חלק פעיל בהכנת הארוחה - מהנחת מאכל על השולחן בעזרתכם, דרך שילוב בהכנות כשהם עומדים לילדכם ועד העריכה. תחושת המסוגלות והביטחון שלהם תעלה פלאים כי הנה - גם הם שותפים ותורמים, וההכנות המשותפות יגרמו יגבירו את תחושת הבחירה ויפיחו חדוות עשייה משותפת. עם הבלגן במטבח בטוחים שתתמודדו אחר כך.

6. העדיפו מזונות טריים

קל ומפתה להגיש אוכל מוכן ומהיר לשולחן, אבל אלו לא תמיד הדברים שנרצה שילדינו יאכלו. חפשו מזונות אמיתיים, הקרובים לטבע ופחות מעובדים. העדיפו מזונות או מוצרים מופחתי סוכר ונתרן, ללא ממתיקים מלאכותיים וכמובן מזונות טריים.

אל תעשה:

1. אל תטגנו 

נכון שמדובר בטכניקת בישול מאד פופולרית, אבל נסו להרגיל את עצמכם לעבור לטכניקות בריאות ומומלצות יותר כגון אידוי, צלייה ואפייה. הטיגון גורם לפירוק של הוויטמינים, לספיגה של קלוריות רבות ושומנים רבים מהמזון, ואף נמצא כמקור להתפתחות בעיות בריאותיות שונות. אז פשוט לוותר. 

 

2. הורידו את המלח מהשולחן

הימצאותו של בקבוק המלח על השולחן הופכת אותו לנגיש, מה גם שהוא יכול להוות פשוט משחק אצל הקטנטנים שירצו להוסיף אותו לצלחות שלהם. אם הפעוטות יתרגלו לאוכל מלוח, הם יחפשו אותו בהמשך ואנחנו ממש לא רוצים את זה. 

 

3. פיצוחים ונקניקיות? לא לילדים מתחת לגיל 5

מסטיקים, סוכריות, פופקורן ופיצוחים לא מומלצים לילדים מתחת לגיל 5. לכאן נכנסות גם הנקניקיות, שחשוב להקפיד לחצות אותה לאורכה ורק אז לחתיכות דקות ארוכות ולא לטבעות. ותמיד, אבל תמיד תקפידו שהילדים יאכלו בישיבה ולעולם לא תוך כדי ריצה או משחק.

4. הפחיתו שימוש בסירופים למיניהם 

נכון שלפעמים האוכל הוא רק התירוץ והסירופים האלה הם הסיבה העיקרית שבגללה הילדים הילדים יסכימו לאכול, אבל בדיוק בגלל זה נרצה להרגיל אותם אחרת. . סירופ מייפל, סילאן וגם קטשופ - גם שחלקם טבעיים הם כולם עשירים בסוכר, הטעם שלהם חזק ומדגש מאד והקטנים יחפשו אותו שוב ושוב אם יתרגלו אליו, אז עדיף להימנע כבר מעכשיו.

ייעוץ  מקצועי: רותי לטר RD, MSc דיאטנית קלינית ומידענית רפואית.