שבוע הספר, שהשנה מכנים אותו 'שבועיים הספר', הוא אחד האירועים הייחודיים שמלווים את מדינת ישראל מראשית תולדותיה. חג תרבותי במיוחד שעוסק בחברה שהיינו רוצים להיות, ובערכים שהיינו רוצים להעביר לילדינו, הרי הם ילדי עם הספר. האירוע מאפשר להורים להמשיך מסורת שהחלה בימי ילדותם, לטייל יד ביד בין דוכני הספרים הגדושים בכרכים מבהיקים עם ריח של דפוס טרי, לבחור יחד ספר חדש ומיוחד, ולחזור הביתה עם ספר חדש לחלוק בו, וחוויה.

>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" כבר הצטרפתם?

שבוע הספר  (צילום: הרמן חנניה, לע"מ)
1973: פער הדורות נעלם בשבוע הספר שהתקיים בכיכר רבין, שאז כונתה כיכר מלכי ישראל. באדיבות לע"מ | צילום: הרמן חנניה, לע"מ
שבוע הספר (צילום: מארק ניימן, לע"מ)
2003: שבוע הספר בגני יהושע בתל אביב. באדיבות לע"מ | צילום: מארק ניימן, לע"מ

שבוע הספר  (צילום: נתי הרניק, לע"מ)
1983: צמד אחים מעלעלים בספרים בשבוע הספר בכיכר רמב"ם ברמת גן. באדיבות לע"מ | צילום: נתי הרניק, לע"מ

חוויה מיוחדת

האירוע הראשון שמזכיר את מה שהפך מאוחר יותר ל'שבוע הספר העברי' התרחש בתל אביב של קיץ 1926, אז יצרה המו"לית ברכה פלאי בזאר של דוכנים שהוצבו בשדרות רוטשילד בעיר והציעו את מרכולתם בזול. אירועים מסוג זה התקיימו מפעם לפעם במשך שנים רבות, עד למיסוד האירוע בשנת 1959, אז הוקם המוסד במתכונתו הנוכחית על ידי המשורר והסופר שלמה טנאי, במסגרת ועדת העשור להקמת המדינה. משנת 1961 החל להתקיים שבוע הספר בכל המדינה, בחודש יוני, פעם בשנה.

שבוע הספר  (צילום: משה מילנר, לע"מ)
2006: שבוע הספר בתל אביב. באדיבות לע"מ | צילום: משה מילנר, לע"מ
שבוע הספר (צילום: משה מילנר, לע"מ)
1999: אם ובתה מחפשות ספרים בשבוע הספר בכיכר רבין. באדיבות לע"מ | צילום: משה מילנר, לע"מ

 אמהות ישראלית (צילום: יעקב סער)
1975: שבוע הספר העברי בכיכר מלכי ישראל (כיום כיכר רבין) בתל אביב. באדיבות לע"מ | צילום: יעקב סער

במשך שנים רבות המוקד הגדול ביותר למכירת ספרים היה זה התל אביבי שהתקיים בכיכר מלכי ישראל, ששינתה שמה בהמשך לכיכר רבין. בשנת 2001, משיקולים בטחוניים, נדד היריד לגני התערוכה ולגני יהושע, אך בשנת 2008 הושב למקומו המסורתי מול בית העירייה. גם בירושלים, שם התקיים היריד, כמה הולם, בכיכר ספרא, הועבר בהמשך מסיבות בטחוניות למוזיאון ישראל, לתחנת הרכבת הישנה, לגן הפעמון והשנה שב למתחם התחנה הישנה.

מעבר לחוויית השוטטות, ההתרשמות והקנייה, מספק שבוע הספר כבר שנים מפגש ייחודי ובלתי אמצעי בין הסופרים לבין קהל קוראיהם. הסופרים חותמים על עותקים מהספרים שכתבו, ובכך הופכים כל עותק למתנה מיוחדת אפילו יותר, בייחוד עבור הילדים, שלרוב אינם זוכים לפגוש את מי שעומדים מאחורי הספרים אותם הם דורשים לחזור ולשמוע עשרות פעמים, ולפעמים אפילו לא מקדישים מחשבה לכך שהיה זה אדם אשר הגה את הסיפור האהוב עליהם.

שבוע הספר (צילום: סער יעקב, לע"מ)
2003: שני דורות של בנות בשבוע הספר בגני יהושע. באדיבות לע"מ | צילום: סער יעקב, לע"מ
אבי אוחיון (צילום: לע"מ)
1999: ילדים מעיינים בספרים בשבוע הספר בכיכר ספרא. באדיבות לע"מ | צילום: לע"מ

_OBJ

אם ביום לפני שבוע הספר העברי הראשון פורסם בעיתון הארץ מאמר שאומר: "ואם צנוע מפעלנו השנה הבה נקוה שלשנה כעת חיה נכביר ונאדיר אותו שבעתים; ונקוה שלשנה הבאה יהיה זה יום חג עממי וגם פרנסינו, שליטי העיר העברית, ילמדו לטפח יום זה ולהעמידו בשורת דאגותיהם ומפעליהם", כיום נדמה שהשפע הוא כמעט אינסופי. האירוע מתקיים בלא פחות מ-40 יישובים שונים בעת ובעונה אחת ומציג אלפי כותרים חדשים לצד מגוון אדיר של כותרי עבר המחולקים על פי הוצאות, גדולות כקטנות. השנה, לראשונה, יהנו ההורים ביריד התל אביבי לחניון מיוחד לעגלות ילדים, ובמתחם יתקיימו שלל פעילויות לילדים, פיסול בבצק סוכר, סדנת קומיקס, שעות סיפור והצגות.

איך פעם נראו אמהות בישראל?