בכל העולם, וגם בישראל, גילאי השימוש בטלפון נייד הולכים ויורדים. הטלפון משמש כמכשיר לניטור ויצירת קשר עבור הורים, שמנצלים את האפשרות הזו מגיל צעיר מאוד, לפעמים אפילו מכיתה א׳. בישראל אפשר לראות ילדים בכיתה ג׳ משווים דגמים של טלפונים ומתנהלים עמם טוב יותר אפילו מהוריהם, אלא שהעובדה שיש להם את היכולות הללו, וגם את הרצון, לא צריכה להוביל את ההורים לצייד אותם במכשיר חכם, כך סוברים מומחים.

מי שמוביל את הקריאה נגד ציוד הילדים בטלפונים הוא ד"ר ג׳ון גולדין, פסיכיאטר נודע סגן מנהל הרויאל קולג׳ לפסיכולוגיה בבריטניה, מאחוריו מומחים שונים שכולם תמימי דעים: כדאי לחכות עם הטלפונים עד שהילדים מגיעים לכיתה ו׳. ההמלצות יהפכו עכשיו להמלצות רשמיות של הממשלה הבריטית, שמטרתן לעזור להורים לעמוד אל מול הפרץ, רצונם של הילדים לטלפון משלהם.

ילדים בטלפון הנייד (צילום: rf123, חדשות)
"״הרשתות החברתיות יוצרות חרדות ודיכאון" | צילום: rf123, חדשות

"ילדים אומרים להורים שלהם: לכל החברים שלי יש טלפון ורק אתם לא נותנים לי," אומר גולדין. "במצבים כאלה ההורים זקוקים לתמיכת המלצות המדינה. אני לא חושב שניתן לחוקק חוק שמתיר שימוש בטלפון מגיל 11 ומעלה, אבל ההמלצות יתנו להורים גב כשהם מנהלים את השיחות הללו." עוד ממליץ גולדין להגביל את השימוש של בני ה-11 ומעלה שלהם יש טלפונים ברשתות החברתיות לעד שעתיים ביום. "הרשתות החברתיות יוצרות חרדות ודיכאון. הזמן שמבלים הילדים ברשת יכול להפוך אותם לפגיעים ונתונים לבריונות רשת."

ההמלצות קוראות לפייסבוק, טוויטר ואתרים דומים להקשות על ההרשמה ולהחמיר את ההזדהות בפני האתר כדי למנוע הרשמה של ילדים מתחת לגיל 13. רשימת ההמלצות מגיעה בתום דו"ח נרחב בנוגע לסכנות והנזקים שנמצאו בילדים שבילו יותר מדי מזמנם אונליין. על פי הסקרים בבריטניה, לארבעה מכל עשרה ילדים בבריטניה בין גילאי 8-11 יש סמארטפון.

המומחים יצרו סקר בו גילו ש-40 אחוזים מההורים מאמינים שהטלפונים החכמים לא תורמים למי שטרם הגיע לגיל 16 שום דבר טוב, ו-67 אחוזים מההורים רוצים שהממשלה תהיה זו שקובעת באיזה גיל מותר לילדים להשתמש בטלפונים. אלף הורים נסקרו ו-92 אחוזים מהם טענו שהאינטרנט משפיע על ילדיהם בצורה שלילית. חלק אמרו שהטלפונים פוגמים באיכות השינה של הילדים, אחרים חשבו שהזמן שהילדים מבלים ברשת פוגע בביטחון העצמי שלהם.

ד"ר גולדין מאמין שעכשיו זה הזמן להתערב, כי מחקרים אחרונים גילו שמבוגרים מביטים בטלפון הנייד שלהם כל 12 דקות בממוצע ושישה מעשרה בוגרים מצהירים שלא יוכלו לחיות ללא טלפונים. כמחצית מהמבוגרים הודו שהם מרגישים שהטלפונים החכמים פוגמים באיכות החיים שלהם וביחסים שלהם עם בני משפחה וחברים. פרופסור אדם ג׳ונסון מאוניברסיטת באת׳, שהשתתף בהמלצות, מציע להורים לאסור על שימוש בטלפונים בחדר השינה של הילדים, ורכישת שעונים מעוררים במקום. "נכון, המאבק הזה יוצר מלחמות אינסופיות, אבל הוא קריטי. על ההורים יש אחריות לטפל ולדאוג לילדיהם, והם לא יכולים להסיר אחריות ככה."