אין תמונה
גם לכם קפצה לראש סצינה מתוך "החומה" של הפינק פלויד? תלמידים נבחנים בבית הספר בסין

העתקות הן בעיה גדולה בבתי ספר בכל העולם, שרק מחמירה ומחריפה כל עוד הכיתות נעשות צפופות יותר. צוות המורים בחטיבת ביניים אחת במחוז הוביי שבסין, שקץ כבר בתופעת ההעתקות שיצאה משליטה, החליט שמשנה מקום, משנה מזל, והחל לבחון את התלמידים מחוץ לכותלי הכיתות, כשהם ניצבים במרחק משמעותי האחד מהשני.

בית כלא או בית ספר?

בבית הספר 'סיוהאנג' שנמצא בעיר ווהאן, החליטו בעצם להפוך את חצר בית הספר לכיתה הגדולה ביותר בנמצא, והילדים פותרים בה את כל המבחנים שלהם, לפחות עד שיבואו הגשמים והקור. המראה שמתקבל מההחלטה מזכיר מעט אסירים בבית כלא, ובארצות המערב היו ודאי מתקוממים כל ההורים ומדווחים לאגודה לזכויות הילד, אך בכירים בבית הספר טוענים שהשיטה עובדת היטב, ומאז שהתחילו להוציא את המעתיקנים אל האור, כולם מקבלים את הציונים להם הם ראויים.

בין השולחנות, המוצבים בצורה סימטרית מעוררת השתאות, מפרידים מספר מטרים כדי שאיש לא יוכל להסתודד, להתלחש, לשלוח ידו ולהעביר אינפורמציה, פתק או כל דבר אחר לחברו. כאילו לא די בכך, בזמן הבחינה מפטרלים מספר מורים בין השורות, להבטיח שלא מתרחש בין התלמידים שום ניסיון העתקה. במקום מעט מרוחק יותר יושבים שני משקיפים שרואים את התמונה כולה ויכולים להתריע על פעילות חשודה.

אין תמונה
ואם לא די במורים שעוברים בין התלמידים יש גם משקיפים

"בחצר אנחנו יכולים להפריד בין הילדים", אומר מנהל בית הספר בגאווה. "הם כבר לא יכולים לעשות כאילו הם מתמתחים, ואז להעביר משהו ביניהם. עד עכשיו הילדים היו מאורגנים והצליחו להערים עלינו ללא הפסקה, ומאז שמצאנו את הסידור החדש, הכל נפסק".

אין תמונה
חשבת להשתמש בשליף שהכנת? אין לך סיכוי חבוב

מה קורה בישראל?

גם בישראל נושא ההעתקות אף פעם לא יורד מסדר יומם של המורים, וככל שהילדים מתבגרים ומשתכללים, כך גם ההעתקות. בסקר שמופיע באתר ארגון המורים נמצא כי מספר ההעתקות גדל ככל שעולים לכיתות יותר גבוהות. כמעט 59 אחוז מהתלמידים בכיתה ז' אמרו שהעתיקו במבחן כלשהו במשך השנה הנוכחית, לעומת כמעט 90 אחוזים מתלמידי כיתה י'.

בינתיים עוד לא מוציאים פה את הילדים לחצרות, אך לקראת תחילת שנת הלימודים התכנסה ועדת החינוך של הכנסת, בהשתתפות מנכ"ל משרד החינוך, ד"ר שמשון שושני, לדיון דחוף בנושא טוהר הבחינות, והופקו לקחים שונים. בין היתר נקבע שכותבי הבחינות יחתמו על טופס סודיות לפני כתיבת המבחנים, שתוקם מערכת אינטרנט מאובטחת למניעת הדלפות, והחמרת העונשים על העתקה. הוועדה המליצה גם שתלמיד שנתפס מעתיק בבחינת בגרות לא יוכל להבחן במשך שלוש שנים באותו מקצוע, ושקנסות גבוהים יוטלו על משגיחים שימצאו אחראים על הפרת טוהר הבחינות.

"טוהר הבחינות חשוב לשמירה על ערכי ההגינות והערכת התלמידים", סיכם יו"ר הועדה, ח"כ אלכס מילר. "ברגע שעוברים עליו לא ניתן לדעת האם המבחן אכן משקף את רמת הידע והיכולות של הנבחנים. מעבר לפן המוסרי, נוצרת בעיה חמורה כאשר מועמדים המתקבלים למוסדות אקדמאיים על בסיס ציונים מזויפים תופסים מקומות של אחרים. יש לעשות ככל הניתן כדי להילחם בתופעה בדרכים חינוכיות ומרתיעות".

>> בחסות משרד החינוך: מגמות לימוד לעשירים בלבד