עלייה במגזר הערבי, ירידה בחרדי (צילום: חדשות 2)
"השיעור מצחיק יותר כששותים" | צילום: חדשות 2

בכל שנה, עם סיום שנת הלימודים, מציינים תלמידי י"ב בכל רחבי הארץ את היום האחרון במסורות שונות וייחודיות. הם פורקים עול, חשים לראשונה שאינם נתונים למרות המורים ומסבירים כי הם בסך הכל רוצים להשאיר את חותמם בבית הספר. אך מתברר שאותן מסורות של בני הנוער אינן מתקיימות בסיום התיכון בלבד וכי הנערים והנערות הצעירים חשים את החופש כבר עם פתיחת השנה השמינית ללימודיהם.

"בכל שנה, תלמידי שכבת י"ב לא מגיעים ליום הראשון של בית הספר", מספרת ג', תלמידת בית הספר "הראל" במבשרת ציון העולה לכיתה י"ב, "באותה לילה אנחנו מקיימים 'לילה לבן', חוגגים ושותים כל קבוצת חברים בנפרד. אנחנו למשל מארגנים לילה של קריוקי וברביקיו. לפי המסורת, בכל שנה השמיניסטים בוחרים צבע וצובעים בו את כל מבשרת. השנה בחרנו בצבע הלבן, אספנו כסף וקנינו בלונים ובד לבן כדי לפזר אותם ברחבי היישוב. בדרך כלל נהוג לערוך גם מסיבה בחניון לכל תלמידי בית הספר. השנה, בגלל שלא קיבלנו את אישורה של המשטרה לקיים את המסיבה בחוץ, סיכמנו עם המורים שנקיים אותה בתוך בית הספר בתנאי שנוריד מעט את הפרופיל. המורים מכירים את מסורת הלילה הלבן שלנו, הם רק מבקשים שלא ידיף מאתנו ריח של אלכוהול אבל אין עם זה שום בעיה, פשוט נלעס מסטיק ואף אחד לא יריח כלום".

תלמיד נוסף בבית הספר מסביר כי מדובר במנהג מוכר. "כל שכבה בוחרת צבע משלה. ביום הזה השמיניסטים צובעים את עצמם, את מבשרת, את התיכון ואת כל תלמידי כיתות י' וי"א בגואש. בדרך כלל שותים גם לפני כן אבל השנה הוציאו הודעה שמי שיתפס ששתה אלכוהול לא יצא למסע לפולין, כך שזה עלול להיות בעייתי", הוא מספר.

ר', תלמידת בית ספר תיכון בראשון לציון מספרת שגם בבית ספרה קיימת מסורת דומה: "אצלנו לא מארגנים מסיבה מושקעת אבל כן מגיעים ליום הראשון של בית הספר 'מתודלקים'. היו נערים ונערות שעשו את זה גם בשנה שעברה, אבל אני לא הצטרפתי אליהם. השנה, בגלל שזאת השנה האחרונה שלנו בבית-הספר החלטתי שזה יכול להיות מצחיק. בשנה שעברה זה היה מבדר מאוד: התלמידים פשוט ישבו וצחקו מכל דבר שנאמר בכיתה, והמורים התעצבנו. המורים לא מבינים שהתלמידים שתו, הכי הרבה שיכול לקרות הוא שהם יחשבו שאנחנו טיפשים".

כיפוריאדה - נוער שותה ומעשן ביום כיפור (צילום: חדשות 2)
"השתייה בבוקר שלפני תחילת שנת הלימודים של כיתה י"ב כבר הפכה למסורת". ארכיון | צילום: חדשות 2
מה בתוכנית?
"השתייה בבוקר שלפני תחילת שנת הלימודים של כיתה י"ב כבר הפכה למסורת. אנחנו נפגשים בבוקר בשכונה ליד התיכון בערך עשרה תלמידים, קונים ביחד בקבוק של וודקה ושתייה מתוקה, יושבים על ספסל או בגינה, שותים ונכנסים לשיעור בבית הספר. לי למשל מספיק לשתות שלוש כוסות של וודקה, אבל יש גם כאלה ששותים יותר או פחות", ר' מספרת. 

אבל לא כל המסורות של פתיחת שנת הלימודים של תלמידי השמינית כרוכות בשתיית אלכוהול. זוהר, תלמיד בית הספר אומנויות בירושלים מספר כי אצלם המסורת דווקא שונה. "אני לא רואה שום דבר טוב במסורת הזו של הגעה ליום הראשון ללימודים שתויים", הוא אומר ומספר על הנוהג בבית ספרו, "אנחנו פתחנו את שנת הלימודים כבר היום והיה לנו חשוב לארגן הפנינג שכולם יהנו בו ויזכרו אותו. בכל שנה השמיניסטים של בית הספר בוחרים קונספט שילווה את שנת הלימודים. אנחנו בחרנו בנושא של גיבורי על וכמיטב המסורת עשינו 'לילה לבן' בגן הסמוך לבית הספר. הכנו המון שלטים וגם גופיות שעליהן, במקום האות 'אס' של סופרמן, מופיעות האותיות כ"ז  - המסמלות את השכבה שלנו. בבוקר קיבלנו את כל מי שנכנס בשערי בית הספר עם מוסיקה ואקדחי מים. התלמידים שמחו מאוד וגם המורים מאוד פרגנו על קבלת הפנים שאירגנו לתלמידים. התחושה הייתה טובה יותר מלהגיע לשיעור שיכורים".