אזעקות עולות ויורדות, כריזה של "צבע אדום", חדשות סביב השעון, מוזיקה בגלגלצ שנקטעת כל רגע עם רשימת המקומות שבהם נשמעת אזעקה: כשהלילה מגיע מגיעות איתו המחשבות, התהיות ושחזור התרחשויות היום. בימים טרופים אלו סביר שהמחשבות המלוות אותנו ואת ילדינו לשינה אינן חיוביות במיוחד והפחדים והחששות מתעצמים. אם ילדיכם התעוררו באמצע הלילה בעקבות אזעקה הם בטח נבהלו, לא משנה עד כמה הכנתם אותם לכך וכמה פעמים הם כבר חוו זאת בימים האחרונים. החשש להירדם ולהתעורר שוב ושוב, לראות את כל הסובבים רצים בבהלה למרחב מוגן ולשמוע קולות הפיצוץ - כל אלו מספקים סיבות מספיק טובות לפגיעה בשינה.

מכיוון ששינה היא צורך בסיסי והכרחי להישרדות, מדובר בביצה ותרנגולת - המצב הביטחוני גורם לנו ולילדינו לתחושת סטרס שפוגעת בשינה, ואילו חוסר בשעות שינה מוביל למצבי סטרס (דחק). חרדות נוצרות פעמים רבות בעקבות חוסר שליטה במצב. בתקופה זו איננו יודעים מתי ישגרו טילים לכיווננו, אם כיפת ברזל תצליח ליירטם, אם המרחב שלנו מוגן מספיק, אם זה זמן טוב לצאת להתאוורר בחוץ או שמא דווקא עכשיו לא כדאי לקחת סיכון. אחד הפתרונות היעילים ביותר הוא לייצר לעצמנו כמה שיותר מצבים שבהם אנו שולטים.

עוד באתר בית ומשפחה:

דברו עם הילדים

הסבירו לילדים על המצב בהתאם להתפתחותם, אמרו להם ששינה חשובה ונחוצה להם מאוד כיוון שחוסר בשעות שינה עשוי להגביר את הפחדים שלהם, שזמן התגובה שלהם עלול להיפגע ממחסור בשינה, ששינה טובה מחזקת וכן הלאה. חשוב להיות פרקטים והגיוניים כדי שהילדים יבינו מדוע חשוב לישון גם ימים אלו.

הכנה לפני שינה 

לפני השינה, הזכירו לילדים מה עושים ולאן הולכים בהישמע אזעקה, הרגיעו שהכל אצלכם בשליטה, והדגישו שכשיעברו עשר דקות מהישמע האזעקה אפשר לחזור למיטה ולהמשיך לישון. מאוד חשוב שכל הזמן תיתנו לילדים שלכם תקווה. הסבירו בכל פעם שבקרוב הכל ייגמר ויהיה שוב שקט, ותוכלו לחזור לבריכה ולים ואולי לקייטנה. ילדים שלא נותנים להם תקווה עשויים לחשוב שזה מצב קבוע ותמידי. חשוב לשלוח אותם לשינה בתחושה חיובית.

הקפידו על שגרה מסויימת

הרי גם בזמן שגרה, היא מדי פעם מופרת (ארוחת שישי, חופשות, מחלות וכן הלאה). גם עכשיו אפשר וחשוב ליצור שגרה. נכון שבחלק מהמקומות בארץ היא מופרת יותר ובחלק פחות, אך יש להקפיד על עוגנים כמו שעות ארוחות, שעות שינה וטקס שינה. אם אתם והילדים תדעו שארוחת הערב תמיד בסביבות השעה שש, למשל, ושטקס השינה ימשיך להתקיים כמו קודם - זה מרגיע. בתוך כל הכאוס הזה, הדברים הקבועים משרים ביטחון. יש נטייה לחשוב שבמצב חירום הכל מותר, אין כללים, אין שגרה ואין גבולות. אבל מה שהילדים שלכם צריכים עכשיו זה בדיוק ההפך.

מקלט (צילום: ap)
חוסר בשעות שינה מוביל עוד יותר למצבי מתח | צילום: ap
אם אתם משדרים חוסר יציבות במצב לא יציב, זה עלול לערער מאוד את ביטחונם של הילדים. דווקא עכשיו הילדים זקוקים ליציבות, אז גבולות וכללים שחלו קודם תקפים גם עכשיו, וזה נכון גם לשינה שלהם - זה ייתן להם ביטחון. אם הילד שלכם רגיל להירדם באופן עצמאי ועכשיו חושש, הישארו לידו עד שיירגע אך המשיכו לאפשר לו להירדם עצמאית. אם בכל זאת הוא חווה חרדות קשות וזקוק לכם יותר, הישארו לידו בחדר אך השתדלו ליצור כמה שפחות תלות, כדי שיהיה לו קל יותר לחזור לשגרה כשהכל ייגמר. אם הילד רגיל לישון לילות רצופים ועכשיו בעקבות ההתעוררויות החלטתם לתת לו אוכל בלילה, כדאי לוותר על זה כי זה לא באמת נחוץ (אלא אם יש הוראת רופא), כי אוכל עשוי להתפשר כנחמה עבורו במצבים כאלו וכמובן ליצור תלות בהמשך שתתקשו לגמול אותו ממנה.

אם בכל זאת שיניתם כללים בשל המצב, חשוב להסביר לילדים שהשינוי הוא בעקבות המצב והוא זמני, וברגע שהכל ייגמר, הכל יחזור לקדמותו. אם למשל כולכם ישנים בממ"ד יחד, הסבירו לילד שברגע שהכל ייגמר כל אחד יחזור לחדרו ולמיטתו, והקפידו לעשות כן.

כבו את הטלוויזיה

אמנם יש חדשות ועדכונים סביב השעון ורובנו נשאבים לזה, אבל ככל שניחשף פחות לאמצעי התקשורת, מפלס החרדה ירד. אם הטלוויזיה דלוקה ברקע, השתדלו לכבותה לפני שעת ההשכבה של הילדים.

ייסורי מצפון, רגשות אשם וכל השאר

במצבים כאלו הורים לעתים מרגישים צורך לפצות את הילדים, לתת ולוותר. לפני כל פעולה שאתם נוקטים, עצרו לרגע וחשבו על איזה צורך אתם עונים? על הצורך של הילד? זה מה שהוא זקוק לו עכשיו? או שמא אתם עונים על הצורך שלכם. אם זה על שלכם, שאלו את עצמכם האם הילד עלול להיפגע מזה. למשל, אם אתם גרים באזור רגוע יחסית שהיתה בו אזעקה אחת מתחילת המלחמה, ואתם מחליטים לקחת את הילד לישון איתכם במיטה - בהנחה שזה לא משהו שקורה בשגרה, זה עשוי להכניס אותו ללחץ מיותר כיוון שהוא יחשוב שמשהו נורא קורה. ובמקרים כאלו הסיכוי שיסרב לחזור לשגרה לאחר שהכול יחלוף גבוה יותר. השתדלו כמה שאפשר לדאוג שהילד ימשיך לישון במיטתו כדי שלא יפרש את המצב כאילו המיטה שלו היא מקום מסוכן והכי בטוח אצל אמא ואבא, מה שיכול להשפיע גם לאחר שהכל יסתיים.

שאלות שכיחות:

האם הרגלי השינה של הילד שלי ייפגעו כתוצאה מהפרת השגרה?
אם לילד שלכם אין בעיות שינה והוא יודע להירדם עצמאית ולישון שינה רציפה בשגרה, אז גם אם עכשיו תישנו יחד באותו חדר (ממ"ד), או שתעירו אותו בכל פעם שתישמע אזעקה, לא יקרה כלום. כל עוד תקפידו שרק במצבי החירום אתם עושים זאת, כמובן. כלומר, אם אין אזעקה השכיבו את הילד כמו בשגרה, אפשרו לו לישון את תנומות היום שלו בהתאם לצורך במיטתו כשמתאפשר ושמרו על מסגרת עד כמה שניתן.

מה עושים אם הילד מפחד ללכת לישון לבד?
אם תאמצו לעצמכם את הטיפים הללו, תורידו את מפלס החרדה הכללי של ילדכם, וייתכן שזה ישפיע עליהם לטובה גם כשהולכים לישון. אם הילד מפוחד, ראשית תנו לזה לגיטימציה - זה טבעי לפחד. עודדו את הילד לדבר, ערכו טקס שינה כרגיל ושאלו אותו אם היה רוצה להחליף את הסיפור בשיחה על המצב. ספרו לו גם מה אתם מרגישים (כמובן עם סיום של תקווה). היו חיוביים ואל תפריזו במידע, רק מה שמתאים לגילו. עודדו אותו לשאול שאלות, חבקו אותו הרבה (גם במהלך היום ובכלל), והפגינו ביטחון שאתם יודעים מה לעשות וגם במצבי חירום יש מי ששומר עלינו.

מה אם אבא גויס למילואים?
ממה שאני שומעת, אמהות רבות מספרות כי הן לוקחות את הילדים לישון איתן במיטה ושואלות אם זה נכון. אין תשובה חד משמעית, אך כמו שנכתב כאן, לפני שאתן מקבלות החלטה שאלו את עצמכן האם זה הצורך שלכן או של הילדים? מה ההשפעה של זה על ילדיכם, איך הם מפרשים את המצב? אבא הלך אז אני במקומו? אבא יחזור? חשוב גם להסביר להם איפה אבא ולאפשר להם לראות אותו (בסקייפ) או לדבר איתו כדי שירגיש בטוח.

אני מזמינה אתכם לפנות אלי לכל שאלה/תהייה /התייעצות בנושא שינה והפרעות שינה בעקבות המצב הביטחוני דרך עמוד פייסבוק שלנו - לילה טוב הרגלי שינה בריאים