בני הנוער של היום חשופים הרבה יותר מבעבר לגירויים כמו סמים, שתייה ועבירות רכוש ואלימות. מדובר בגיל של מרד שבו הם בוחנים את הגבולות שלהם, ונוטים להשתטות ולקבל החלטות בקלות דעת. ילדים טובים ככל שיהיו, הם עלולים למצוא את עצמם מסתבכים עם החוק. מה מותר ומה אסור לעשות להם? הנה כמה דברים שחשוב לדעת.

זקוקים לייעוץ משפטי? היכנסו עכשיו והתייעצו עם עורך דין בחינם

אבא מדבר עם ילד מתבגר ואמא ברקע (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הקטין זכאי לנוכחות מבוגר בעת חקירתו (אילוסטרציה) | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מעצר הוא ברירה אחרונה

מיום הגיעו לגיל 12, הופך הילד ל"בר עונשין". המשמעות היא שניתן להעמידו לדין ולהטיל עליו אחריות פלילית. אלא מה, מדובר בתיק נוער, היות ועד גיל 18 נחשב הילד קטין, דבר שמשפיע עמוקות על ההשלכות הפליליות של מעשיו של חשוד או נאשם.

הדבר בא לידי ביטוי כבר בהליכי המעצר. אחד הדברים החשובים שכדאי לדעת, הוא שמעצרו של קטין יבוצע כאמצעי אחרון בלבד (כאשר לא ניתן להשיג את מטרת חקירת האירוע בדרך אחרת), ולמעט מקרים מסויימים, הוא תמיד ייעשה מחוץ לכותלי בית ספר. אורכו של מעצר קטין מוגבל יותר לעומת מעצרו של בגיר, ועל היחידה החוקרת להביאו בפני שופט תוך 12 שעות ולא תוך 24 שעות כפי שמחויב בעניינו של עצור בגיר. כבילתו של קטין במקום ציבורי תעשה באופן מצומצם ביותר, לאחר שנשקלו נסיבותיו האישיות, כמו גילו והשפעת הכבילה על שלמות גופו ונפשו. כמו כן, מיקום מעצרו של הקטין יהיה בבית מעצר לנוער בלבד או באגף המיועד למעצר נוער ומופרד כליל מאגפים אחרים אשר בבית המעצר. תנאי שחרורו יהיו גם הם שונים ממעצרו של בגיר, תוך התחשבות בצרכיו המיוחדים כקטין.

גם הליכי החקירה שונים. ככלל, למעט מקרים חריגים, קטין יזומן לחקירה אך ורק בידיעת הוריו, כאשר הוא זכאי לנוכחות אחד מהם או קרוב בגיר אחר במהלך חקירתו. כמו כן, אסור לחקור קטין בשעות הלילה, ואם הוא מתחת לגיל 14 אסור לחקור אותו לאחר שמונה בערב. כמו לבגיר, עומדת לקטין הזכות להיוועץ בעורך דין בטרם חקירתו.
מרגע בו הפך הקטין מחשוד לנאשם (כלומר, לאחר שהוגש נגדו כתב אישום), ההתדיינות בעניינו תשעה אך ורק בבית משפט לנוער ובפני שופט נוער בלבד. יעמדו לדין בפני שופט נוער, גם נאשם אשר היה קטין בעת הגשת כתב האישום נגדו, וכן נאשם שהוגש כנגדו כתב אישום בהיותו מעל גיל 18 ומתחת לגיל 19, אולם ביום ביצוע העבירה היה עודנו קטין.
בניגוד להליכים שיפוטיים המתקיימים כנגד בגירים, הליכים שיפוטיים כנגד קטין יתקיימו ככל הניתן תוך הפרדת הקטינים ולא במועד משותף. כמו כן, שפיטת הקטין תעשה בדלתיים סגורות, כאשר בית המשפט יכול להתיר לנפגע העבירה להיות נוכח בדיון או מקצתו. להוריו של הקטין יש מעמד בהליך השיפוטי של ילדם ומקום להשמעת עמדתם בבית המשפט, כמו גם לעובדים סוציאליים (שירות המבחן).

עו"ד איילת גלעם
אסור לחקור קטין בלילה. עו"ד איילת גלעם
ומה לגבי העונש? ענישתו של קטין הנמצא חייב בדין שונה מענישתו של בגיר, כאשר לשיקולי שיקומו יינתן משקל ניכר.
בעת גזירת דינו של הקטין, לאחר שנמצא אשם בביצוע עבירה ברת מאסר, רשאי בית המשפט להורות על החזקתו של במעון נעול במקום החזקתו במאסר. כמו כן, אין חובה להטיל על קטין עונש מאסר עולם, מאסר חובה או עונש מינימום, גם אם החוק מציין כי יש לעשות כן במקרה של העבירה שביצע.
בין הרשעות של קטין והרשעות של בגיר יש הבדל גם מבחינת הרישום הפלילי, היות ומועד התיישנות העבירות ומחיקת הרישום קצר יותר.
יש לזכור, כי הרשעת קטין והכתמת גיליון רישומו הפלילי, עשויים לעמוד לו לחובתו למשך כל חייו, לגרום לו לנזק רב ולסגור לו דלתות רבות, כגון מכשול בקבלתו לשירות צבאי, קבלה ללימודים במקצועות שונים וחסימת אפשרויות עיסוק שונות. כמובן, כי אותם נזקים עשויים להיגרם גם כאשר מדובר בבגיר, אולם יש לזכור כי רמת האחריות וההבנה שונה מקטין לבגיר, ומן הצדק להקל עם מבצעי עבירה קטינים.

אלו הם מקצת הדברים. זכויותיו של הקטין רחבות, ומעוגנות בין היתר, בחוק הנוער. שכירת שירותיו של סניגור הבקיא בתיקי נוער חשוב לאין שיעור, לשם הבטחת מימוש זכויותיו של הקטין ומתן מענה ראוי לצרכיו.
כך למשל, אל משרדי הגיע הורה מודאג, אשר בנו הסתבך במספר רב של תיקים. התנהלותי מול הרשויות השונות הביאה לסגירת מרבית מתיקיו, אף אלו אשר הוגש בהם כתב אישום והובאו על ידי לביטול. את שאר ענייניו צמצמתי לשלושה אישומים בלבד. השופטת הדנה בעניינו של הקטין קיבלה את עמדתי הנחרצת לאי הרשעה ובצעד יוצא דופן, בניגוד להמלצת שירות המבחן להרשעת הקטין, נמנעה מהרשעתו.

עו"ד איילת גלעם, מומחית במשפט פלילי נותנת יעוץ במתחם פרקליטיIL

>> מיכל דליות: "גיל ההתבגרות הוא גם של ההורים"