חדשים לבקרים אנו שומעים על אפליקציות לריגול, מעקב ובקרה אחר חייהם של הילדים שלנו. כמו חברות הביטוח, גם אפליקציות הריגול מוכרות לנו תסריטי אימה בדיוניים ואז ממהרות להציע לנו "פוליסת ביטוח" נגד המציאות המדומיינת שהמציאו.
איך הפכה ההורות לרחפן שעוקב אחרי כל צעד ושעל של הילד? מתי הסכמנו שמומחים שנבואות זעם פרנסתם, ישכנעו אותנו לקנות את מרכולתם ולהחליף את ההורות והחינוך בריגול ובלשות והאם עצרנו לשאול את עצמנו מה המשמעות של לגדל ילד שמעולם לא חווה תחושת פרטיות?
רובנו לא אוהבים את הרעיון שהרשויות יעקבו אחרי הפעילויות שלנו, יש לנו טענות כלפי חברות אשר מנטרות את הרגלי הגלישה שלנו למטרות שיווקיות. אבל כשמציגים לנו כלי שמאפשר לנו לשחק את "האח הגדול" עם הילדים שלנו, לעיתים קשה להימנע מהפיתוי. הרי מעקב כזה בין מבוגרים היה נחשב להטרדה.
בעוד אפליקציות מעקב נותנות להורים ביטחון לטווח קצר, זה בא על חשבון היכולת של הילד לפתח עצמאות ועבור מתבגרים בפרט זה עשוי להיחוות כקלסטרופובי.
עוד ועוד מחקרים מאשרים שילדים להורי "הליקופטר" נמנעים מלקיחת סיכונים, מתקשים בקבלת החלטות, פגיעים וחלשים יותר, עם סף תסכול נמוך ביותר ונעדרים את היכולת להצלחה בחיים.
הורי הליקופטר הוא מונח המשמש לתיאור הורים פולשניים אשר מעורבים יתר על המידה בכל היבט בחייו של הילד, לא באופן תומך אלא מתוך ניסיון לשלוט.
אז אם החלטתם שאתם רוצים להגביר את הנוכחות והבקרה בחיי הילד, ואפילו אם החלטתם להיעזר באפליקציות, יש דרך לעשות את זה וגם לאפשר לו עדיין מרחב של עצמאות, הפעלת שיקול דעת וקבלת החלטות ופרטיות:
העדיפו מערכת יחסים מבוססת אמון עם הילדים בה עם יכולים לאמר לכם לאן הם יוצאים ומה עובר עליהם. זכרו שחציית גבולות היא חלק מתהליך ההתפתחות התקין. ילדים צריכים ללמוד להעריך נזקים ולא להיות תחת פיקוח כל הזמן.
אם החלטתם להתקין אפליקציה שאלו את עצמכם עבור מי אתם עושים זאת. היזהרו מלתת לחרדות האישיות שלכם לבוא על חשבון הזדמנויות הגדילה של הילד והיכולת לתרגל הפעלת שיקול דעת בנוגע לבטיחותו.
נהלו את החרדות שלכם – ילדים רבים נמנעים מלשתף את הוריהם במצבים שהם נתקלים בהם ברשת ובכלל מכיוון שהם חוששים מתגובת יתר של ההורים. אם התגובה תהיה מידתית וללא הטפות והרצאות יש סיכוי גדול יותר שהם יפתחו בפניכם.
אם כבר החלטתם לעקוב, העדיפו תוכנות אשר הפגיעה בפרטיות היא מינימלית. בגילאי יסודי-חטיבה מומלץ בעיקר לשים דגש על מצבי פגיעה ובריונות ושיח עם זרים.
רן בראון הוא מנהל מכון מתבגרים, עובד סוציאלי, יועץ ארגוני ומנחה קבוצות