הדרך שבה אנו חוגגים את מועדי ישראל תהיה לרוב כמנהג אבותינו והמסורת היהודית האורתודוקסית, עם קורטוב של אדפטציה עדתית. הטקסיות הזו סביב שולחן החג מחברת אותנו למסורת של אלפי שנים.
אך מה עושות משפחות חילוניות שהחיבורים שלהן למסורת ומנהגים רופפים, ובכל זאת מבקשות לחגוג את החג? את החלל הזה מבקש למלא מכון שיטים, שהשיק לאחרונה את פרויקט "אסיף– חג ישראלי", המעניק כלים ורעיונות מלוא הטנא לחגוג את חג השבועות בדרך קצת אחרת.
הידע שיש לילדינו על החגים מגיע בדרך כלל מבית הספר או מנציגי עמותות שונות אשר מפעילות תוכניות חינוך בנושאי יהדות במוסדות חינוך ממלכתיים. לדברי אלעד אורמיאן, חבר במכון שיטים, הפרויקט הוא מעין ניסיון של הורים לילדים להתחבר חזרה לחגים ולהסתכל עליהם מזווית אחרת.
"אנחנו מכירים את הצורות הדתיות ואלו מאיתנו שאינם דתיים, נופלים בין הכיסאות. אנחנו לא יוצאים נגד הביטוי הדתי של החג. זו הדרך לבטא את היהדות שלנו. יש 12 חגים בשנה ואלו הן הזדמנויות למפגש משפחתי ודיאלוג משמעותי סביב ערכי החג, ובכל פעם שהחג מגיע, אנשים רבים קצת נבוכים, אנחנו רוצים להיות איתם שם", הוא מסביר את הפרויקט, שהוא אחד ממייסדיו.
שיטים - ארכיון החגים הקיבוצי, נולד מתוך הקהילה הקיבוצית ופועל כבר 70 שנה בתחום הפלורליזם היהודי-ישראלי. המכון, שפועל בעיקר עם מובילי חינוך ותרבות כמו מורות ומנהלות, קצינים בצה"ל ורכזי תרבות. בחר לראשונה לפנות ישירות למשפחות, ללא סוכני תיווך, להיכנס לשולחן החג המשפחתי ולהציע למשפחות תוכן ערכי ומשמעותי.
לדברי אורמיאן, מתוך עבודה עם קהלים שונים עלתה התחושה שיש הרבה אנשים שמחפשים חיבור משמעותי וערכי לחגים שאפשר לשתף עם ילדים. "למשפחות הללו שמחפשות כלים פשוטים ונגישים כדי לייצר זמן משפחתי איכותי אנו רוצים לתת מענה. לתת בסיסי ידע, כלים חווייתיים ותוכן משמעותי".
בהשקה הראשונית הצטרפו כ-1,500משפחות לרשימת התפוצה. הכניסה חינמית, ולאחר הרשמה לרשימת התפוצה, תקבלו ישירות לוואטסאפ מוצרי תוכן ופעילויות חווייתיות שונות. בין ביתר יוכלו המשפחות להאזין לפודקאסט על מגיל רות, לנגן פלייליסט של שירי נשים, לענות על חידונים ועוד.