אז החופש הגדול הגיע. אפשר לנשום סוף סוף לרווחה? לנשום בהחלט כן, לרווחה? – לא ממש. החופש הגדול, שנמשך השנה מעשית עד סוף ספטמבר, מעמיד את ההורים והילדים עם ADHD (המינוח הישראלי העדכני הוא – הפרעת קשב ופעלתנות יתר) בפניי שלל אתגרים, קשיים ואף סיכונים המצריכה מההורים והילדים משנה זהירות.

חשוב לזכור, החופש לא ממש הגיע עכשיו, הוא למעשה איתנו בצורה כזו או אחרת כבר חודשים רבים. זו הייתה שנת לימודים מוזרה, יש שיאמרו אבודה, אך חלק מהילדים היו למעשה באווירת חופש לסירוגין במהלך כל שנת הלימודים הקודמת. אצל ילדים עם ADHD הרגלי הלמידה לא מבוססים מלכתחילה והשנה הזו עשתה פשוט שמות בכל הכרוך במוטיבציה ובהרגלי הלמידה שלהם.

אז מה עשתה הקורונה למשפחות לילדים וילדות עם ADHD? יותר נכון לשאול מה היא לא עשתה? המגיפה זו פגעה כמעט בכל חלקה טובה הקשורה להתנהלות ילדים אלו: ראשית התברר כי למידה מרחוק היא קשה עד כמעט בלתי אפשרית עבורם, נוצר קושי חברתי עקב הבידוד החברתי הממושך במהלך השנה, העדר מוקדי בילוי חיצוניים והגברת תחושת ההשתעממות. בנוסף לכך, קושי עצום בלמידה בבית וקשיים תפקודיים בבית על רקע השעמום, השהות של בני המשפחה בבית במשך תקופות ארוכות. כל זאת בצל לחצים בתום המשפחות על רקע החל"ת הכפוי על חלק מבני המשפחה, הדאגות על רקע המצב הכלכלי ועוד ועוד.

האם יש להורים לילדים וילדות עם הפרעת קשב ופעלתנות יתר סיבה מיוחדת לחשוש מקורונה בחופש הגדול?
בהחלט כן – מחקר שבוצע השנה בישראל (ע"י ד"ר מרזון ופרופ' איריס מנור) הדגים שכיחות מוגברת ב-70 אחוזים להידבק מקורונה בילדים עם הפרעת קשב לעומת ילדים ללא הפרעה זו. כידוע אנחנו בתקופת החופש הגדול בעיצומו של הגל הרביעי של קורונה ומרבית הנדבקים הם ילדים.

3 אקסטרה הורים יולי 2021 - ילד שובב (צילום: shutterstock By Kitty)
צילום: shutterstock By Kitty

כמו כן, אנחנו יודעים שהפרעת קשב באה לידי ביטוי במהלך שנת הלימודים - אבל מסתבר שיש לה גם משמעות בחופש הגדול. הפרעת קשב לא נעלמת בקיץ, נהפוך הוא. ילדים אלו נתונים לסיכון מוגבר לתאונות על אופניים או קורקינט, חצייה לא זהירה של כבישים סואנים. נוטים לפעילות הכרוכה בסיכון כולל טיפוס על מקומות גבוהים, משחקים אתגריים כולל פארקור, פציעות במשחקי כדור כגון כדורגל.

נוסף על כך, הם משתעממים במהירות והשנה האחרונה והיציאה לחופש גדול גורמת לתחושת התפרקות וצורך לבלות בכל מחיר כאשר לעתים קרובות ההורים נאלצים אף יותר מבעבר לשהות במקומות העבודה לאחר תקופת חל"ת ממושך. ולמי שחושבים שהפתרון הוא לוודא שהילדים ישהו ככל האפשר בבית - חשוב לדעת שגם בבית לא מסתיימות הצרות. למעשה בבית אורבת "סכנה" נוספת המוכרת לכל ההורים – ההתמכרות למסכים, רשתות חברתיות, משחקים וצ'אטים לתוך הלילה. בבוקר, (או יותר נכון בצוהריים) הם קמים אפופי שינה, עייפים, לעתים עצבניים וכל ה"שעון הביולוגי" של יום ולילה מתהפך, הם משתעממים, מחפשים ריגוש ומשחקי מחשב או בטלפון הנייד הם כמו מגנט עבורם.

אז מה עושים? פשוט מחכים שהחופש הזה יגמר?

מכיוון שאופטימיות היא שם המשחק, אסיים במספר המלצות לחופש זה (המסתיים למעשה אחרי חג סוכות) להורים וילדים עם הפרעת קשב ופעילות יתר:

  1. בחופש לא מומלץ להפסיק טיפול תרופתי. הטיפול מסייע גם בתחום ההתנהגותי , מפחית נטייה לאימפולסיביות, לתאונות, נטייה להיכנס לעימותים, השתעממות. כמו כן, חלק מהילדים נדרשים להשלמות בתחום הלימודי וזו סיבה נוספת להמשיך ולא הפסיק את הטיפול. ילדים וילדות עם הפרעת קשב "שקטה" שלא נזקקים לתגבור לימודי בקיץ יכולים להפסיק את הטיפול.
  2. לדים אשר הטיפול הופסק במהלך הקיץ מומלץ לחזור בתחילת שנת הלימודים לטיפול תרופתי במינון נמוך יותר על מנת להפחית שכיחות תופעות לוואי (כמובן שהנושא צריך להתבצע בתאום עם רופא/ה מטפלים.
  3. במהלך משחקים בחוץ רצוי מאוד בהשגחת מבוגר. יש להקפיד על אביזרי בטיחות בעת רכיבה על אופניים ושאר מיני אביזרים מתגלגלים.
  4. בכל הקשור ללמידה, רצוי מאוד גם במהלך החופש להקפיד על קיום שגרת למידה בסיסית לאור הפערים הגדולים שנגרמו השנה והפגיעה המשמעותית בכל הכרוך להרגלי למידה, ב'שנת הקורונה' .
    הערה - צפוי כי ילדים אלו יתקשו לחזור לשגרת לימודים כאשר גם כך מתרבים סימני השאלה לגבי השנה הקרובה על רקע הגל הרביעי. 
  5. מסכים, משחקי מחשב, לילות לבנים - מלחמה בצפייה במסכים על ידי בני הנוער היא כמעט מלחמה אבודה ולפעמים צריך לדעת "להפסיד בכבוד". עם זאת חשוב, במיוחד לילדים צעירים להגביל שעות צפייה, במיוחד בלילה. זו חלק מהסמכות ההורית. ניתן לעשות חוזה התנהגותי המגדיר לילדים שעות צפייה, זמני שינה , פרקי זמן (קצרים) ללמידה.
  6. ולבסוף, קורונה. יש להזכיר ולהזהיר ילדים על חובת עטיית מסיכה בעת מפגש עם חבריהם. רצוי להימנע ממגע גופני כזה או אחר.

לסיכום, חשוב לזכור: ילדים אלו נתונים לסכנת מוגברת להידבקות בקורונה יחסית לחבריהם (ללא הפרעת קשב). יש לחסן ילדים אלו במידה והם בגיל המתאים לחיסון. המחקר שהוזכר קודם מצא ממצא מפתיע נוסף – טיפול תרופתי בקבוצת ילדים אלו מקטינה את הסכנה להידבקות בקורונה. והרי לכם – סיבה טובה נוספת לטיפול תרופתי גם במהלך החופש הגדול.

הכותב הוא מומחה בנוירולוגיה ילדים והתפתחות הילד, מנהל מכון "אדר" באר שבע.