דמיון שופע הוא אחד החלקים הקסומים ביותר של הילדות. היכולת הזו של ילדים לברוא עולמות בצבעים חיים היא מעוררת קנאה, אבל בילדים היא מעוררת גם לא מעט פחדים. ׳פרוייקט המפלצות׳, שיתוף פעולה של קולקטיב אמנות, בוחר לחזק את הילדים, לגרום להם לאחוז בדמיון וגם בפחדים בשתי ידיים, ולראות כמה יופי יוכל להתקיים אם רק ימשיכו להאמין ולדמיין. הקולקטיב מזמין ילדים לצייר מפלצות, הישר מתוך איזור הדמדומים של הדמיון והחרדות, וצוות האמנים הופך אותן ליצירות אמנות מרגשות.

A photo posted by Charles Santoso (@charlessantoso) on


18 אמנים עובדים במיזם בהתנדבות, כשהרצון היחיד שלהם הוא לחזק את הילדים, לדרבן אותם להמשיך להשתמש בדמיון שלהם ולהפתח לעולם האמנות. למיזם יש גם פרוייקט מימון המון, בעזרתו הודפסו ספרי מפלצות, כשהרווחים ילכו להרחבתו לתי ספר רבים. ״אנחנו רוצים ללמד את הילדים על החשיבות של יצירתיות ודמיון,״ אומרת קייטי ג׳ונסון, מקימת המיזם. ״בתי הספר שמים פחות ופחות דגש על אמנות, וילדים רבים לא מגיעים לחקור את היצירתיות שלהם. זה בעינינו יותר מפלצתי מכל מפלצת שאפשר להמציא, ואנחנו רוצים להרוס את הטרנד הזה בעזרת מפלצות משלנו. אנחנו מאמינים שחשיפה לאמנות היא קריטית בגיליים מסויימים, על מנת לעצב את עתידו של הילד. בעזרת המתנדבים אנו שואבים את ההשראה מהעולם הפנימי של הילדים, כדי לגרום להם להבין את ערכם של הרעיונות והרגשות העמוקים שלהם. יצירתיות מגיעה בצורות שונות, ואנחנו פה כדי להראות להם שאמנות היא קריירה לגיטימית. אנחנו לא פה רק בשביל הילדים. זה מרענן לקבל הצצה לחלקים המשונים והמפוחדים במוחו של הילד. זו הזדמנות פלאית.״

מפלצות אינן הפחד היחיד המשותף לילדים. זה אפילו לא הפחד הראשון ברשימת הפחדים השגורים ביותר. על פי הפסיכולוגית איילת תלמי, אלה הם עשרת פחדי הילדות המובילים, והדרך להפיג אותם:

A photo posted by Robert Rosenqvist (@downscalating) on


פחד מהחושך.

״הילד חושב: 'אני לא רואה מה יש שם ומרגיש לא מוגן בחושך'. רוב הילדים פוחדים מהחושך במידה מסויימת, זה פחד מהלא נודע. על מנת להתמודד אתו - התקינו לילד מנורת לילה ולמדו אותו לשלוט בה. תנו לילדים לשלוט ברמת האור שהוא צריך כדי להירדם, ועם הזמן הפחיתו אותו״.

פחד ממפלצות.

״הילד חושב: 'כל יצור יכול להיות מתחת למיטה, והוא מחכה כדי לפגוע בי'. למרות שמפלצות לא קיימות, אין טעם להגיד את זה לילד. לילדים יש דמיון פורה שמייצר מפלצות בפינות חשוכות, עננים וצללים. עזרו לילד למנוע את ביקור המפלצות מראש. בדקו עמו מתחת למיטה ובארון. בקבוק ספריי עם מים יכול לעזור כנשק נגד מפלצות שמוכן לצד המיטה. גם שלט ׳הכניסה למפלצות אסורה׳ על הדלת״.

פחד מסופות.

״הילד חושב: 'רעשים חזקים ורוח פרצים זה מפחיד'. כדאי לעזור לילד להבין מהו מזג אויר ואפילו ליהנות מהעניין. שחקו יחד בחוץ בכל סוגי מזג האויר, כדי שהילד יחוש על עצמו את הרוח והגשם. אפשר גם להציץ בתחזית ולהכין את הילד למזג אויר רע שבדרך״.

פחד מחלומות רעים.

״הילד חושב: 'אני פוחד לישון לבד כי לפעמים יש לי חלומות רעים'. סיוטים הם חלק מהילדות, והילד מתקשה להפריד בין דמיון למציאות. קשה לו לפעמים לתמלל את הפחד, ויוציא אותו ביציאות רבות מהמיטה, צרחות או בכי. יש ילדים שיחששו ללכת לישון. אפשר להרגיע את הילד בעזרת שמיכה מוכרת או בובה, ולהבטיח שלא יקרה לו כלום ושאתם שם בשבילו תמיד. אם הפחד עקבי ועיקש כדאי להתייעץ עם רופא״.

פחד מזרים.

״הילד חושב: 'אני לא יודע מי אתם ומה אתם רוצים אז אני אדבק לאמא'. זהו פחד בריא שמגן על הילד ביולוגית מללכת אחרי אנשים שאינו מכיר. כדאי לתת לילד זמן להתוודע לאנשים. כדאי להיות לצדם כשהם מנהלים אינטראקציות חדשות וללמד התנהגות חברותית. כדאי לספר לחברים ולקרובים הרחוקים מראש שהילד בישן ושלוקח לו זמן להתחמם. אפשר לספר לחברים על דברים שהילד אוהב, כדי ליצור נושא משותף״.

A photo posted by Lance Trachier (@lancetemple) on


פחד נטישה.

״הילד חושב: 'למה אתם נוטשים אותי? מה אם לא תחזרו עוד?' זה נורמלי שילדים פוחדים כשהמטפל הראשי שלהם עוזב. שגרת היפרדות יכולה לעזור. תמיד יש להשאיר את הילד בחזקת אדם מוכר, וליצור טקס פרידה קבוע וקצר. אסור לחמוק בלי להיפרד. אפשר להזכיר כמו מנטרה ש׳אמא תמיד חוזרת׳. ברגע שיוצאים כדאי לא לחזור, כדי לא להפריע לילד להשלים את המעבר״.

פחד מלהיות לבד.

״הילד חושב: 'אני בטוח כשאנחנו יחד בחדר. אני לא אוהב לא לראות אתכם'. אפשר לעשות מהלמידה להיות לבד משחק. בכל פעם מישהו אחד נשאר לבד בחדר וכל השאר יוצאים. אפשר לעשות זאת שוב ושוב, כל פעם כחצי דקה, עד שהילד מתרגל".

פחד מתחפושות ומסכות.

״הילד חושב: 'תחפושות מבהילות אותי כי אני לא מבין מי ומה מסתתר בהן'. לילדים יש דמיון מפותח וחי, וקשה להם להפריד בין בדיה לאמת. הבינו שעבור ילד, התחפושת שלא ראה קודם מעולם יכולה להיות מאוד מאיימת. אם נפגשים עם מישהו בתחפושת שעשוי להבהיל את הילד, בקשו מאותו אדם ראשית לחשוף את פניו כדי שהילד יראה שבפנים מסתתר פרצוף ידידותי.

פחד משירותים.

״הילד חושב: 'השירותים רועשים ואני יכול ליפול פנימה'. ילדים, בעיקר אלה שמתחילים גמילה, חוששים מהשירותים. מהרעש, המים שנעלמים והמכניקה כולה. כדאי להראות לילד איך הכל עובד ולתת לו לתפעל את כל החלקים בעצמו. תנו לו להוריד באסלה חתיכות ניר טואלט. כיסא מיוחד לילדים, עם מדרגה, יגרום להם פחות לחשוש מנפילה פנימה״.

A photo posted by Sara Blake (@hellozso) on


פחד מרופאים.

״הילד חושב: 'אני לא אוהב את הרופא כי הוא מכאיב לי'. פחד מרופאים הוא נפוץ מאוד. הילדים מקשרים את המקום עם חוויות שליליות. כדאי להכין אותם מראש למה שצפוי לקרות בביקור, והבטיחו פרסים במקרה הצורך, על שיתוף פעולה. שירה משותפת יכולה להקל על רמת החרדה. השארו עם הילד כל הזמן, ושבחו אותו על גבורה כשהכל נגמר".

>> הילד לא יודע לחלוק? כך תעזרו לו