ילדה קופצת על המיטה (צילום: woogies1, Istock)
לא רוצים לישון, רוצים להשתגע! (אילוסטרציה) | צילום: woogies1, Istock
אמנם החופש הגדול כבר התחיל לפני יותר מחודש, אבל אין ספק שמבצע צוק איתן הפר את כל כללי החופש בבתים רבים בישראל, אם בכלל היו כאלו. עם הדיבורים על הפסקת אש ובתקווה שנחזור מהר לשגרה של חיים נורמליים (גם תושבי הדרום), חשוב גם שתהיה לנו גם שגרה טובה של שעות שינה. איך עושים את זה? הנה כמה עצות:

1. הירדמות עצמאית. אם תינוקכם מעל גיל חמישה חודשים וטרם נרדם בכוחות עצמו ועדיין זקוק לעזרים כדי להירדם, זה הזמן ללמד אותו הרדמות עצמאית. הסברתי באחד הטורים הקודמים איך לעשות זאת, וזה בדיוק זמן מתאים ונוח להתחיל בתהליך.

>> לעמוד פייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

2. פרופורציות. אז נכון, יש חופש, יש לנו פתאום יותר זמן לבלות עם הילדים ויותר זמן משפחה, נוסעים ביחד לטיולים, מבלים עד מאוחר גם בימי חול וכל זה הרי מבורך. יחד עם זאת, מומלץ לשמור על איזון ופרופורציה כדי שתצליחו לשמר את ההרגלים הטובים והחשובים של השינה שהתקבעו. פעם-פעמיים בשבוע של הירדמות מאוחרת מהשעה הרגילה לא ישפיעו על השעון הביולוגי ולא יקבעו את שעות ההשכבה והיקיצה בצורה קיצונית, מעבר לכך זה כבר מצב שעלול ליצור בעיה בחזרה לשגרה בתחילת שנת הלימודים.

עוד כתבות בערוץ בית ומשפחה:

3. נסו להקפיד על מספר שעות השינה המומלץ. לכל גיל יש את מספר שעות השינה המומלץ. עד גיל 3 חודשים הם זקוקים ל-15-17 שעות שינה ביממה; עד גיל שמונה חודשים לכ-15 שעות; עד 15 חודשים הם זקוקים ל-14 וחצי שעות שינה; עד שנה וחצי ל-13 שעות שינה ביממה; שנתיים עד שלוש וחצי: 12 שעות שינה ביממה; שלוש וחצי עד חמש: 11 וחצי שעות שינה ביממה; גיל חמש-שש - 11 שעות שינה; גיל שבע-שמונה -  עשר וחצי שעות שינה; גיל תשע-עשר - 10 שעות שינה; גיל 11-12 – 9 וחצי שעות שינה. חשוב לציין שמדובר בהמלצות וכל ילד הוא שונה, ולכן יכולה להיות סטייה של שעה פחות או שעה יותר. מחקרים רבים מראים עד כמה השעות הללו חשובות ומשמעותיות לגדילה, להתפתחות המוח, לריכוז ועוד. לרוב, תינוקות ופעוטות שהולכים לישון מאוחר יקומו באותה שעה בה היו רגילים לקום בבוקר, ולכן יחסירו שעות שינה הנחוצות להם. במקרים אלו, נסו לא להפוך את ההירדמות המאוחרת לשגרה קבועה.

4. לחופש שגרה משלו. גם כשאתם בחופש ועושים הרבה תכניות, הקפידו על השגרה החדשה שלכם: שעות שינה במהלך היום בהתאם לגיל של ילדכם, ארוחת בוקר, צהריים וערב מסודרת, זמן משחק בבית, פעילות מחוץ לבית, זמן טלוויזיה וכו'. נסו לשמר את השגרה החדשה הזו במהלך החודש הקרוב.

לידיה של שלי פורפר-רוזן (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
לישון בחופשה? תשכחי מזה. ילדיה של שלי מפרים שגרה | צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי

5. חופשה. נסעתם לחופשה עם הילדים או השארתם אותם אצל סבא וסבתא? קודם כל, אל תשכחו לשחרר, ליהנות ולבלות. במידה ויצאתם איתם לחופשה ואתם לא מגיעים לחדר בכל יום בשעת ההשכבה הרגילה שלהם, כדאי שיירדמו בעגלה כשאתם איתם בחוץ. אם הם נשארו עם סבא וסבתא והם מרדימים אותם בשעות אחרות - אל תדאגו, כל עוד זה לזמן מוגבל הכל בסדר. זכרו, יש הבדל בין טקס השינה וההירדמות הרגילה והמוכרת בבית שלהם, במיטה הרגילה, לבין הירדמות במקום אחר. לכן, יכול להיות שייקח להם יותר זמן ועם קצת יותר בכי - זה בסדר והגיוני ואל תהיו מתוסכלים מכך. גם הם מבינים שהם לא במקום המוכר והידוע או עם ההורים, וסביר שכשתגיעו הביתה תחזרו לשגרה הרגילה והמוכרת של השינה במהרה. אל תשכחו: שגרה נועדה כדי שנוכל לשבור אותה ולצאת ממנה מדי פעם.

6. לקראת סוף החופש הגדול. אם בכל זאת השגרה שלהם השתבשה לחלוטין והם הולכים לישון מאוחר בכל יום וקמים מאוחר, ניתן לתקן זאת. שבוע לפני סוף החופש הגדול התחילו להעיר אותם מעט קודם (חצי שעה בכל פעם), ובהתאם דאגו לשעת ההשכבה מוקדמת יותר בלילה. כך תוכלו להחזיר מחדש את השעון הביולוגי. והכי חשוב: אל תשכחו ליהנות ולנצל את הזמן יחד. חופשה מהנה.

שלי פורפר-רוזן היא מטפלת MA, מדריכת הורים בגישת אלדר ומייסדת קבוצת הפייסבוק "המדריך לשינה מתוקה" בה היא מסייעת בייעוץ שינה להורים ללא עלות.