מרגע לידתו של הילד, אנחנו לא מפסיקים לרגע להיות ההורים שלו. לא ביום ולא בלילה, לא ברגעים הטובים ובוודאי שלא ברגעים המאתגרים יותר. זוהי עבודה מאוד עמוסה, במשרה מלאה, ועל הטעויות שאנו עושים בה, וכולנו עושים טעויות, לא רק אנחנו משלמים, אלא גם הילדים שלנו, ולפעמים הם אלה שמשלמים מחיר כבד יותר. על מנת לתת להורים קצת רוח גבית ולעזור להם להעצים את הילד במקומות הקשים, ולהיכשל פחות בלשונם, אנו באים לעזרה בסדרת כתבות שתעשה סדר בראש של ההורה שרוצה לעזור וחושש להזיק. והפעם: מה לא כדאי להגיד לילד בעל משקל עודף?

ביקשנו מעדית רונן-סתר, מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת, עוסקת בטיפול בזוגות ובמשפחות עם מומחיות בטיפול בטראומה, טיפים והארות לגבי הדרך הבריאה והטובה להתייחס לנושא.

לא לקרוא בשמות גנאי.

״אסור להורה להקניט את הילד בנושא השומן, המשקל או האוכל, גם לא בצחוק. ׳שמן׳, ׳שמנמונת׳, ׳כבדה׳, ׳איטי׳, כל הטחה שיש בה לעג או סלידה, יש בה פגיעה ממשית. השמנה זה לא רק השומן. כמטפלת משפחתית, כשאני רואה ילד כזה אני שואלת את עצמי מיד על מה זה יושב, על מה האוכל מפצה פה. כן אפשר וכדאי לדבר על בעיית המשקל. סביר שגם הילד שם לב שהוא לא כמו החבר שלו. פעמים רבות ההשמנה היא גם נושא רגיש אצל ההורים, שזוכרים את עצמם מאותו מקום. היתה לי מטופלת שהיו לה כל החיים תנודות של 20 קילו במשקל והיתה משגעת את הילדים שלה ולועגת להם. הבת שלה היתה שמנמונת ואת האם זה ממש הגעיל. היא בעצם ראתה שם את עצמה כל הזמן, וזה מסר מאוד קשה״.

לא להטיח האשמות.

״הורה שאומר לילד: כמה דיברנו על לא לאכול חטיפים? צריך קודם כל לשאול את עצמו: האם הפסקת לקנות חטיפים? האם הגשת לו חלופה בריאה? בחטיפים אכן אין שום דבר בריא, וזה משמין, אבל יש ללמד מה בריא ומה עדיף, ובכך לעזור לילד לעמוד בקושי של השינוי. ההורה צריך להיות חזק בתהליך הזה. הוא צריך להוביל את הילד. הילד יעשה את השינוי, אבל רק אם ההורה ישמש דוגמה ויקח אותו אחריו. להורים יש השפעה עצומה. הם לא יכולים רק להתלונן״.

לא להתלונן על הגוף שלכם ולדבר רק על דיאטה.

״הורים צריכים להוות דוגמה אישית וללמד מהו דימוי גוף בריא וחיובי. אמא שמתלוננת כל הזמן שהיא שמנה וצריכה דיאטה מלמדת את ילדיה דברים בעייתיים. באופן כללי, לפני שמתחילים עם דיאטות וטיפול בנושא, חשוב מאוד לבדוק את ההיבט הרפואי. יש לוודא שאין בעיה של חוסר איזון כלשהו, כמו למשל צליאק, שגורם להשמנה הזו, וליווי מקצועי רגשי חשוב כדי לעשות את זה בצורה שתשמור על פרופורציות נכונות ובריאות. אפשר להיעזר בהדרכת הורים ופסיכולוג, או במטפל משפחתי. אצל ילד, אפילו מסרים טובים עלולים להיות מתורגמים למקום לא בריא".

כפות רגליים עומדות על משקל שחור ברקע לבן (צילום: jupiter images)
תפסיקו בעצמכם לדבר על דיאטה | צילום: jupiter images

לא להעיר לילד בחברה.

״זהו לא נושא שכדאי לדבר עליו ליד אנשים נוספים פרט למשפחה הגרעינית, אפילו לא חברים או בני המשפחה המורחבת. היתה לי מטופלת שהעירה לבתה על הנושא ליד אחיה, הדוד, והילדה נפגעה והרגישה מושפלת. אפילו אם נראה שזה אדם קרוב, ולא עניין גדול, כדאי לשמור על הדברים פרטיים״.

לא לדבר על הנושא בזמן האוכל.

״ההסתכלות הבלתי פוסקת בצלחת של הילד, ואמירות כמו: ׳לקחת יותר מדי תפוחי אדמה׳, עשויות מאוד להזיק. הארוחה נועדה גם לאכילה וגם ליצירת קשר. זה זמן מצויין לחלוק ולהסתכל בעיניים. באכילה יש מרכיבים של מערכות ביולוגיות אבל היא גם רגשית. אם מעירים יותר מדי אפשר ליצור מצב של אכילת יתר או להפך. כדאי וחשוב לשבת ולשוחח על האם אנו מרוצים מהגוף שלנו ומה אפשר לעשות ולא לעשות. שיחה על דימוי הגוף. איך היינו רוצים שיראה, האם אנו מרגישים בריאים בגוף שלנו, היא חשובה, אבל יש לנתק אותה מזמן הארוחה ולא להפוך אותו למקום טעון״.

לא להתעלם ולא לומר אמירות כלליות.

״משקל עודף היא סוגיה מאתגרת, והיא לא תפתר אם נתעלם ממנה. שיחה בנושא עם הילד צריך לסיים במשימות ברורות. פעולות, כמו למשל: מעכשיו אוכלים פירות במקום חטיפים. אם הבת שלי תגיד לי שהיא מתקשה לעמוד בפיתויים, אציע לה לקרוא לי או להתקשר אלי כשהיא עומדת להתפתות. אפשר לעשות החלטה משותפת איך מפעילים יותר את הגוף ולקבוע לוחות זמנים. ההתמודדות לא פשוטה אבל יש בה הזדמנות לצמיחה, שיעור בהתמודדות עם אתגר, קירבה וקשר מסוג חדש. זוהי עוד הזדמנות לחנך ולהוביל את הילד למקום טוב יותר. זו הזדמנות ללמד את הילד איך מתמודדים עם בעיה. זה פרוייקט גדול והוא אפשרי".

עוד במשפחה:

>> 10 דברים שאסור לומר לילדים
>> 3 גברים עירומים במקלחת: זה הרבה יותר תמים ממה שנראה לכם
>> לנצח נצחים: האבא קעקע את השרבוטים של בנו