כל ההורים מקווים שהילדים שלהם יצליחו בחיים, ובימינו כולם כבר מבינים שלחינוך בבית יש השפעה אדירה על המשך הדרך. מחקרים רבים בוחנים בעשורים האחרונים את השלכותיהן של התנהגויות הוריות שונות לטווח ארוך ומפרסים את התוצאות למען יראו וייראו.  כעת אספו החוקרים את המחקרים המובילים בתחום ויצרו רשימה מעוררת אימה: תשע ההתנהגויות ההוריות שיגבירו את הסיכוי לכך שהילדים יצאו לא-יוצלחים.

המקבץ הזה, שפורסם במגזין המדעי Tech Insider, מקדים ומזכיר כי לא הכל תלוי בהורים. יש עוד דברים שידועים כמאוד משפיעים על הצלחתו של אדם, כמו רקע סוציואקונומי, סביבת חיים ורמת ההשכלה של ההורים, אבל יש בהחלט מספר שיטות חינוך והתנהגויות הוריות שהוכח כבר לא מעט פעמים שעשויות לפגוע בילדים עד לרמה של חוסר תפקוד בחברה. לפנינו תשעת החטאים ההוריים על פי מחקרים בתחום הפסיכולוגיה. רוב ההורים חוטאים לפחות באחד מהם.

1. אמא ואבא לא מעודדים את הילד להיות עצמאי

עצמאות היא תכונה שנמצא שמאוד עוזרת לבני נוער לעמוד מול לחץ חברתי ובכלל מקדמת בהמשך הדרך. מחקר של אוניברסיטת ונדרבילט משנת 1997 מצא שהורים ששולטים בילדיהם פסיכולוגית מייצרים בהם ביטחון עצמי נמוך, קושי בעימותים ובעמידה על שלהם ואתגרים ביחסים.

2. אמא ואבא צועקים הרבה

מחקר של אוניברסיטת פיטסבורג משנת 2013 מצא הוכחות כי חינוך ורבלי נוקשה ששילב בו צעקות, קללות ועלבונות פוגע בבריאות נפשם של הילדים לטווח ארוך. בין הסימפטומים ניתן למצוא בעיות התנהגות, חרדה ודיכאון. למעשה, הפגיעה מצעקות לא שונה בהרבה מפגיעה מחינוך פיזי נוקשה. ״קשה להורים להפסיק כי זה מעגל קסמים: התנהגות רעה של הילדים יוצרת בהורים צורך לחינוך ורבלי חריף, אלא שהחינוך הזה דוחף את הילדים, ובעיקר את בני הנוער, לבעיות התנהגות קיצוניות,״ נכתב במחקר.

3. אמא ואבא הורי הליקופטר

זה נהדר להיות הורה מעורב, אבל לא מעורב מדי. הורי הליקופטר הוא הכינוי להורים שיותר מדי שולטים בחיי הילדים, מה שמייצר בילדים חרדה ודיכאון. מחקר שפורסם בשנת 2013 בכתב העת ׳ילד ומשפחה׳ מצא שתלמידי קולג׳ שגדלו בבתים כאלה סבלו מרמות גבוהות במיוחד של דיכאון וחוסר שביעות רצון מחייהם. ילדים להורי הליקופטר, נמצא, מתקשים להתגמש, להפתח לרעיונות חדשים, הם חסרי ביטחון ומשתמשים ביותר תרופות פסיכיאטריות.

בני זוג רבים (צילום: jupiter images, אתר קשת)
התנהגות רעה של הילדים יוצרת בהורים צורך לחינוך ורבלי חריף | צילום: jupiter images, אתר קשת

4. אבא ואמא נותנים לילד להחליט מתי ילך לישון

שעת שינה לא קבועה יכולה לעשות שמות במח המתפתח. מחקר בריטי גדול מצא קשר בין שעת השינה לבין התנהגות רעה ומדרדרת, היפראקטיביות, קושי חברתי וקושי רגשי. ״אנו יודעים שההתפתחות בשנים הראשונות משפיעה משמעותית על בריאות הילד בהמשך חייו,״ אמרה מנהלת המחקר איבון קלי, ״להפרעות בשינה, וחוסר שגרה, יכולות להיות השפעות מרחיקות לכת על הבריאות הפיזית והנפשית״.

5. אבא ואמא נותנים לילד לראות הרבה לולי

מחקר מרכזי בנושא החם ׳מסכים׳, שפורסם בכתב העת לרפואה ילדים בשנת 2007, מצא שחשיפה לכמויות גדולות של טלוויזיה לפני גיל שלוש משפיעות לרעה על התפתחות השפה, האינטראקציה החברתית וההשתתפות בסיטואציות שונות. בהמשך נמצא קשר בין צפייה מרובה לבין בריונות, לקשיים בריכוז, יכולות נמוכות בשפה וחשבון ועוד.

6. אבא ואמא סמכותיים וקשוחים

הורים סמכותיים שדורשים מילדיהם תוצאות מסויימות וסוגרים את דלתות התקשורת כי הם ׳לא חברים אלא הורים׳ ופותרים כל ויכוח ושאלה ב: ׳כי ככה אמרתי׳, לא מעניקים לילדיהם הגיון שניתן לעקוב אחריו. מחקר שהתפרסם בכתב העת לפסיכולוגיה וחינוך בשנת 2005 מצא כי ההורות הזו נוטה דווקא להקשות על ההתקדמות בלימודים ולייצר דימוי עצמי נמוך.

7. אבא ואמא כל הזמן בטלפון

מחקר שפורסם השנה בכתב עת לפסיכיאטריה מצא כי הורים מוסחים משפיעים לרעה על התפתחות הילדים מבחינה רגשית וקוגניטיבית כי הם הופכים לנוכחים נפקדים, גם כשהם כבר כן מבלים עם הילדים. גם הרפואה מדווחת על פציעות מרובות שמתרחשות כשההורים דווקא נמצאים אבל דעתם מוסחת על ידי המכשירים החכמים.

8. אבא ואמא קרים ומרוחקים

מחקרים רבים ציינו שוב ושוב את חשיבות החום והאהבה להתפתחות תקינה של ילדים, ושרמות נמוכות של חיבה מצד ההורים גורמות לבעיות התנהגות ובעיות רגשיות רבות. ילדים שגדלים ללא מחמאות גם הם יסבלו מחרדה ודיכאון.

ילד משועמם (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
נמצא קשר בין צפייה מרובה לבין בריונות, לקשיים בריכוז, יכולות נמוכות בשפה וחשבון ועוד | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

9. אבא ואמא מרביצים

מכות הן לא הדרך הכי טובה לחנך, וגם כבר לא חוקית. משנות השמונים המחקרים לא מפסיקים להראות שענישה גופנית גורמת לכל סוג של התנהגות הרסנית ואומללה תחת השמש, ואפשר לציין על קצה המזלג דיכאון, אגרסיביות, היפראקטיביות וקשיים להשתלב בחברה. במחקר משנת אלפיים נמצא לראשונה באופן מובהק כי ילדים שהוריהם הרימו עליהם יד נטו להפריע יותר בכיתה ומחקר מהשנה, מאוניברסיטת טקסס ביסס את הטענה במטא-מחקר שבדק נתונים של 50 שנות מחקר ומאה שישים אלף ילדים. ההלקאה נמצאה קשורה באופן ישיר למחלות נפש וקשיים קוגניטיביים.

>> למסגר ולתלות (ולהפנים): 10 דרכים להתמודד עם טנטרום