אין תמונה
"במקום הפעילות במחנות, החניכים מחזקים את העורץ" (למצולמים אין קשר לנאמר בכתבה)
זה אמור היה להיות החופש הגדול, על כל המשתמע ממנו, אלא שמבצע צוק איתן שינה לילדי ישראל את התכניות. קייטנות בוטלו, כך גם נופשים בארץ ובחו"ל, ולפני שהולכים לבריכה בודקים אם יש שם מרחב מוגן. המבצע בעזה שינה גם את התכניות של תנועת הצופים, שנאלצה לשבור לראשונה, מסורת של 95 שנה, וביטלה את מחנה הקיץ שלו חיכו עשרות אלפי ילדים בישראל. תנועת הנוער העברית הראשונה שקמה בישראל והגדולה ביותר, שחינכה דורות רבים לערכים חברתיים ולאומיים, עומדת כעת לספוג זעזוע כלכלי קשה בעקבות החלטתה ההוגנת להחזיר לחניכיה את הכספים ששולמו עבור מחנות הקיץ שבוטלו. אך למרות הקשיים והאכזבה של החניכים, הלב האיתן של הצופים עדיין פועם.

>> לעמוד פייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

"ביטחון החניכים קודם לכל"

"לאחר שבמשך חודשיים בנינו את התשתיות - גדר ביטחון, חשמל, מים, מטבחים, והקמנו את המחנות, בהם היו אמורים להשתתף 46,000 ילדים בשישה יערות, הספקנו רק לממש זאת עם מחזור אחד מתוך שלושה מחזורים", מספר גל בן שימול, מזכ"ל תנועת הצופים. "יצאנו למחנות כרגיל כשהכל עוד נראה בסדר, ובאמצע המחזור השני קיבלנו הודעה מפיקוד העורף לפנות את יער חרובית באופן מיידי, וזאת עוד לפני ההסלמה ולפני שחיל האוויר תקף. תוך 4 שעות פינינו את המקום, ובאותו לילה הכל התחיל".

עוד באתר בית ומשפחה:

תנועת הצופים נאלצה לפנות את היערות בזה אחר זה, עם הכניסה של כל אחד מהם לטווח הטילים. בין המחזור הראשון לשני נעשו הערכות מצב עם משרד החינוך ופיקוד העורף והתקבלה החלטה לבטל את שאר המחנות. "לא יכולנו לצאת למחנה בתנאים של אי ודאות, כשההורים חווים מלחמה בעורף, חלק גדול מהצוותים וגם מבני המשפחה של החניכים גויסו בצווי 8, ולצערנו התחיל גם מסע לוויות. חלק מהבוגרים שלנו הם בין ההרוגים", אומר בן שימול. "בראש ובראשונה עומדים הביטחון של החניך ותחושת המוגנות שלו. קיווינו והיינו אופטימיים שמחר זה ייגמר ותהיה הפסקת אש, עד שהבנו שזה בלתי אפשרי ונאלצנו להודיע על ביטול המחנות".

בעקבות ביטול המחנות תנועת הצופים עומדת בפני זעזוע כלכלי קשה - הפסד של 8 מיליון שקל, שמן הסתם יהיה לו השלכות על פעילות הצופים. "קיבלנו החלטה מתוך אחריות ציבורית להשיב להורים של חניכים שלא יצאו למחנות את מלוא כספם, והיום אנחנו מחפשים פתרונות שונים כמו פנייה למשרד החינוך", אומר בן שימול. "יחד עם זה, אנחנו בשיא חוזקנו בעורף ופועלים בהרבה מקומות: איסוף חבילות לחיילים, איוש חמ"לים עירוניים, הדרכה במקלטים באזור הדרום, שכבות בוגרות פתחו חמ"ל הסברה בתקשורת העולמית. המתנדבים פועלים במלוא המרץ בבתים, בשבטים, מפעילים את הילדים כדי שההורים יוכלו להתאוורר, הפעילות שלנו ממשיכה".   

"צריך להשאיר את הכסף בתנועה"

"הייתי אמור להדריך במחנה של הנהגת שורק, ביער חרובית, ליד קריית גת, שהיה הראשון שפונה", אומר סטיב ברגרט, תלמיד כיתה י"ב, מדריך בצופים בשבט אביב באשדוד. "התקשרנו לחניכים שאיתם אנחנו בקשר שוטף כל התקופה הזו והודענו להם. כמובן שהם התאכזבו כי זה המפעל הכי גדול שמסכם את השנה, אבל הם מספיק בוגרים ומבינים שזה בוטל כדי לדאוג לביטחון שלהם".

ברגרט מספר שעל המחנה שהיה אמור להיות בנושא "קיץ" השנה, הם עובדים כבר מפסח, "כיוון שכל המבנים צריכים לעבור אישורי בנייה של מהנדס". אך למרות האכזבה הגדולה, הרוח הצופית אינה נשברת, הפעילות השוטפת נמשכת, ולצידה מתן עזרה וסיוע לקהילה. "אנחנו מתנדבים במקלטים באשדוד, אוספים חבילות לחיילים, מבקרים את החניכים. קשה לילדים להיות בחוסר מעש בבית, ולכן אנחנו מעבירים להם פעולות ומשחקים איתם. כרגע, להתמודד עם המצב ולדאוג לשגרה של הילדים לא פחות חשוב מהמחנה עצמו".

רפי חורב מתל אביב, מתנדב במילואים בימים אלה, ואביה של טל, חניכת צופים שבקרוב תתגייס לצה"ל, הצטער לשמוע על ביטול מחנות הקיץ של הצופים. את העובדה שהתנועה החליטה להשיב את הכסף להורים הוא רואה כמהלך חשוב, אך לתחושתו, ההורים צריכים לדאוג שמרבית הכסף יישאר בתנועת הצופים. "אמנם אני אישית לא ארוויח מזה שהתנועה תשאיר את הכסף, כי בתי הקטנה מתגייסת,  אבל אני מעריך את התנועה הזו שעושה צעד בחברה הישראלית, ותורמת לה", אומר חורב. "אני פונה להורים שיש באפשרותם להשאיר את הכסף או את חלקו לעשות זאת, כי אנחנו צריכים שגם בשנה הבאה התנועה תמשיך לפעול. זה חלק מהמאמץ והתרומה בתקופה שלא נוחה לכולם. כמו שכולנו דאגנו עד כה שהתנועה תתפתח, וקיבלנו ממנה בחזרה את כל הערכים שילדינו ספגו והתרומה שלהם ניכרת לאורך השנים, כך אסור שהמפעל האדיר הזה ייפגע ולא ייתכן שהם יישאו בנטל לבד".