גן ללא מגדר 2 (צילום: MailOnline)
אם הילדים משחקים באבא-אמא, למשל, הצוות יציע להם להפוך תפקידים. גן הילדים "אינגליה | צילום: MailOnline

לאחר שהתוודענו כבר לשני תינוקות שהוריהם החליטו לגדל אותם נטולי מגדר, ומקווים בכך להעניק להם את הבחירה האם הם מעוניינים להיות בן, בת, או קצת מכל דבר, גן ילדים שבדי החליט לקחת את מין היילוד ולהוציא אותו מהמשוואה. הגן, גן "איגליה" בשטוקהולם, שאינו גן פרטי אלא ממשלתי, יצא בהכרזה שעל מנת ליצור שוויון זכויות והזדמנויות בין המינים, הילדים בו לא יכונו עוד "אתה", "את", "היא" או "הוא", ולא ישחקו בצעצועים בעלי צבעים ותכנים המשוייכים מגדרית לבנים או לבנות. במקום כל זה הם יכונו פשוט "ילדים" וישתמשו רק בספרים וצעצועים ניטרליים מבחינה מגדרית.

גם מדף הספרים שונה המקובל

נושא המגדר נמצא על סדר היום השבדי בתכנית הלימודים הרשמית של המדינה לגני הילדים, מאחר שהחברה עוד מעניקה לבנים יתרון לא הוגן על פני בנות. "החברה מצפה מהבנות להיות נשיות, חמודות ויפות, ומהבנים להיות גבריים, קשוחים וחברותיים", מסבירה ג'ני יוהנסון, גננת בת 31 מהגן. "'איגליה' מעניקה לילדים הזדמנות של ממש להיות מי ומה שמתחשק להם".

"אני ואשתי החלטנו לשים את ילדנו בגן הזה כדי להעניק לו אפשרות לחוות עולם שבו חשוב מי אתה ולא באיזה מין נולדת", מספר יוקה קורפי, אב מרוצה בן 44, שבנו, או בתו, הם בין 27 הילדים שנמצאים בגן.

ב"איגליה" לא מעלימים מהשטח את הצעצועים האהובים על הילדים, כמו מטבח ולגו, פשוט מציבים אותם בקרבה אחד לשני, ודואגים שלא יצבעו בצבעים שמעידים על מהו מין הילד שמקובל שישחק בהם. על מדף הספרים, רוב הספרים עוסקים בנושאים שלא כל כך מקובל לראות על מדפי הגן אליהם אנו רגילים. אפשר למצוא שם ספרים על הורים הומוסקסואליים, הורים יחידניים, משפחות של הורים גרושים וילדים מאומצים. את "שלגיה", "סינדרלה" או אגדות אחרות מהסוג הישן לא תמצאו פה.

גן ללא מגדר 4 (צילום: MailOnline)
כמה מאנשי הצוות כבר ספגו איומים על חייהם. הילדים וצוות הגן בשעת משחק | צילום: MailOnline

משחקים באמא ואמא

"אנו משתדלים ליצור דגש מיוחד על סבלנות להומוסקסואליות, ביסקסואליות וטראנסג'נדר", אומרת מנהלת הגן, לוטה ריילין. "הצוות מונחה לעזור לילדים למצוא רעיונות משחק חדשים ומקוריים. אם הילדים משחקים באבא-אמא, למשל, אנו נציע להם להפוך תפקידים, או לשחק באמא ואמא. השיטות שלנו נשמעות קיצוניות לחלק מהאנשים, ויש חברי צוות שקיבלו איומים, בעיקר מגזענים שלא אהבו את העובדה שיש לנו בובות שחורות. מצד שני, רשימת ההמתנה שלנו מתארכת ומתארכת, ובינתיים רק זוג הורים אחד החליט להוציא את ילדו מהמסגרת".

הצוות מנסה להשתמש בכמה שפחות כינויי מין, ומפני שזה מסובך, המציאו לשם כך כינוי חדש. הוא, בשבדית, אומרים "האן", והיא זה "הון", אך הגננות והגננים מכנים את הילדים כולם בכינוי הביניים נטול המגדר "הן". "אנו משתמשים במילה הזאת שהמצאנו גם כשבא מישהו חיצוני לגן כמו רופא, שוטר, חשמלאי או שרברב", מספרת ריילין. "אנו לא רוצים להגיד שזו אישה או שזה גבר לפני שהם רואים מי מגיע, וכך הם יכולים לדמיין לעצמם שרברבית או שרברב. זה מרחיב את האפשרויות שלהם".

גן ללא מגדר גננת (צילום: MailOnline)
"רשימת ההמתנה שלנו מתארכת". מנהלת הגן לוטה ריילין | צילום: MailOnline
"זה מסרס את הבנים"

ישנה לא מעט ביקורת כלפי הגן שובר המוסכמות. על פי ג'יי בלקסי, פסיכולוג ילדים מאוניברסיטת קליפורניה, מדובר ברעיון יפה, אך בעייתי. "אני לא מכיר בתי ספר נוספים כמו איגליה. לדעתי זהו המקרה הראשון בעולם, אבל לא בטוח שהבנים ירוויחו ממנו הרבה. אני אפילו מאמין שיש פה סכנה מסויימת. צריך להיזהר ממצב בו נטייתם הטבעית של בנים להתפרע ולהפוך מקלות לחרבות, למשל, תהפוך למשהו שאינו מקובל, ומדובר בחלק חשוב בהתפתחות הטבעית. ניטרליות מגדרית, בצד הבעייתי שלה, פשוט מסרסת את הבנים מגבריותם".

"בישראל זה לא יקרה בגנים הממשלתיים", אומרת תהל בשור, גננת מתל-אביב. "יש גנים אנטרופוסופיים שמנחילים חלק מהערכים המצויינים פה, אבל הם יקרים מאוד. מנסיוני אני יכולה לומר שרוב ההורים בישראל, ובעיקר אבות לבנים, לא אוהבים כשבניהם משחקים בבובות, מבקשים למרוח לק או עושים דברים שנחשבים נשיים. זה מאוד מאיים עליהם. דווקא עם בנות שמשתוללות עם הבנים יש פחות בעיה".

>> פרויקט צילום מרהיב: בנים כחולים, בנות ורודות