אז הנה התחלנו. מירוץ הסופגניות, הלביבות ובין לבין, הדלקת נרות. חנוכה הוא ללא ספק אחד מהחגים המיוחדים בחגי ישראל. הוא גם ודאי מהמשמינים ביותר. בכל הקשור לבריאות, שמירה על משקל או ירידה במשקל צצו לסופגניות האהובות שלל שמות שונים ומשונים שרובם ככולם אינם חיוביים. ואנחנו אומרים - זו לא הסופגניה שאשמה, זה התיאבון שלנו לאכול שלוש בבת אחת שהרס את תדמיתה. 

העובדות הן כאלה: סופגנייה 'נחמדה וסולידית' מכילה כ- 400 קלוריות. סופגנייה משודרגת עשויה להכיל כ-600 קלוריות. במרבית המקרים, הסופגניה היא הקינוח שלאחר הארוחה. או ארוחת ביניים. אבל עבור הילדים שלנו היא יכולה להיות חטיף יומיומי, פעמיים-שלוש ביום. מהגן, לצהרון, להדלקת נר אצל סבתא ומה לא? 

הבעיה הגדולה בסופגנייה היא לא רק מספר הקלוריות שבה אלא העובדהש היא בעלת אחוזי שומן גבוהים במיוחד. בפועל, אם תאכלו סופגניה אחת מדי יום, תהיו בטוחים שאחרי החג תיאלצו לרכוש מלתחת בגדים חדשים ובוודאות גדולים יותר (הנס הזה שמדברים עליו לא יופיע כאן). אז מה עושים? נמנעים מסופגניה? חלילה! ומה עם הילדים? מה המינון המומלץ ואיך מתמודדים עם החג השומני והמופלא הזה? הנה כמה: 

סוג המילוי. העדיפו את הסופגניות הממולאות בריבה ולא חמאת בוטנים, שוקולד וכדומה. מדובר בהבדלים גדולים במיוחד בערך הקלורי. לדוגמה, 100 גרם ריבה (רגילה ולא דיאטטית) מכילה כ- 200-250 קלוריות אך 100 גרם חמאת בוטנים או שוקולד מכילים כבר למעלה מ- 500 קלוריות.

via GIPHY



סוג הסופגנייה. אפויה או מטוגנת? אין דילמה של ממש. לכו על האפויה. היא לא פחות טעימה!

גודל הסופגנייה. קשה להאמין לגדלים של סופגניות שנמכרות בשוק. חלקן גדולות כך שבנקל ניתן לחלוק אותן לשניים לפחות וכך לקזז כמות הקלוריות של אותו ילד או מבוגר. בנוסף, יש סופגניות קטנות וגם הן עדיפות מבחינת הערך הקלורי. למרות שמדובר לעתים במוקש לא קטן. אנשים וילדים אוכלים מספר סופגניות קטנות במקום אחת גדולה כי לכאורה הקטנה עדיפה מבחינת הקלוריות. בפועל סך הקלוריות יהיה משמעותי יותר מאשר אכילת סופגנייה רגילה.

לא יותר מסופגנייה ביום. חשוב עד מאוד. ילדים ואף מבוגרים נוטים לשכוח שאכלו סופגנייה או דבר מה מתוק אחר במהלך היום. אזי, הם 'נזכרים' בערב לאכול שוב קינוח וכדומה. לכך השלכות קריטיות על סך הקלוריות וחשוב להביא זאת בחשבון גם.

מדדו משקל גוף מדי יום. זה עשוי לסייע הרבה. עלייה במשקל הגוף מתרחשת במהרה ולכן עלייה על המשקל יכולה בהחלט להיות סוג של רמזור אדום לאותו אדם שאוכל ללא בקרה. מומלץ להישקל באותה שעה ביום ומומלץ לעשות זאת בבוקר לפני שמתחילים את הפעילות בכלל.

via GIPHY

דרכים להוצאה קלורית בגין אכילת סופגנייה. הבשורה המבאסת היא שלא מדובר במשימה פשוטה כלל. על מנת לקזז סופגנייה מבחינת הקלוריות יש לרוץ לפחות שעה (תלוי כמובן בעצימות, משקל האדם ועוד), או לבצע לא פחות מ- 3-2 אימוני התנגדות שונים (כגון: פילאטיס, יוגה, שיעורי סטודיו שונים) . אפשרי כמובן אך לא ממש ריאלי לאדם 'מן השורה'. ייתכן שניתן להמליץ על קיזוז קלורי ביום שלמחרת כמו אכילה מופחת יותר, ביצוע פעילות גופנית בהיקף כגדול יותר מאשר בדרך כלל ועוד.

ומה עושים עם הילדים? משחקים הם בהחלט דרך מהנה להוציא קלוריות באופן משמעותי. לדוגמה, לשחק תופסת עם הנרות ביד. 3 מקלות שהנרות עצמם מהווים את המקלות. משימות שונות עם/בלי הסופגניות. או למשל עמידה על רגל אחת בעיניים עצומות ויד אחת למעלה אוחזת סופגנייה. מנצח מי שמצליח לעמוד הזמן הרב ביותר בלי ליפול וכך הלאה. חשוב לציין שילדים אוהבים במיוחד משימות ומשחקים ולכן חשוב להפעילם על בסיס קבוע ובד בבד – בחג החנוכה כדי לקזז את סך הקלוריות שהם יצרכו במסגרות השונות – בבית הספר, בבית וכדומה.

 ד"ר איתי זיו  (Ph.D)  עוסק בתחום  הפעילות גופנית, ספורט וחדרי כושר למעלה מ- 30 שנה. מנהל מקצועי בקורס מאמני כושר לילדים עם עודף משקל מטעם המכללה האקדמית בוינגייט http://lp6.me/PbnKs

>> לא רק לחנוכה: מצאנו את המתנות הכי מפנקות למשפחה