זה תמיד אותו סיפור: גבר מפורסם מנצל נערה צעירה שעוד לא קיבלה צו ראשון, משדל אותה ליחסי מין שלא אמורים להתרחש ונחשף על ידי התקשורת. בשלב הזה מתחילים לעלות הסברים רבים, שבדרך כלל תולים את האשמה בנערות: הן נראו מבוגרות יותר, הן מעריצות שרצו להיות קרובות, ותירוץ הגרוע מכל: הן לא התלוננו. אם יש הסבר שמתייחס למפורסם, הוא מגיע עם קריצה לא נעימה; משהו בסגנון של "אתם יודעים איך זה גברים". אפשר לשחק עם המרכיבים של הסיפור כמו מספר המשתתפים והמשתתפות, אבל אותה הנוסחה חוזרת על עצמה שוב ושוב.

>> דיקפיק וטופלס באינסטגרם: איך מדברים עם מתבגרים על תמונות עירום?

אל תתנו להסברים האלה לבלבל אתכם. הם לא עומדים במבחן המציאות. אם יש לכם מתבגרים בבית – או אפילו אם ביקרתם בתיכון מתישהו בשנים האחרונות – אתם יודעים שנערות בנות 16 לא נראות ולא מתנהגות כמו בנות 21. רק בטלויזיה בנות 16 נראות ומתנהגות כמו בני 25; במציאות חוסר הבגרות נוטף לכל הכיוונים, ובסיטואציות אינטימיות החשש של מתבגרים ומתבגרות בולט עוד יותר. מצד שני, להגיד שגברים לא מסוגלים לשלוט בעצמם או שהם ילדותיים זה פשוט לזלזל בכל הגברים. לכולנו יש בני זוג, אבות, אחים או חברים אהובים שאנחנו מכירים ויודעים שהיו מתנהגים אחרת. מפורסמים יכולים לשלוט בעצמם; הבעיה היא שרבים מהם פשוט לא רוצים.

כך או כך, לכל בני הנוער יש פנטזיות מיניות. פנטזיות זה דבר נהדר, אבל לבני נוער אין ניסיון מיני והם לא יודעים לתרגם את הפנטזיות למעשים ומציאות. כן, יכול להיות שבחלק מהמקרים הנערות "רצו את זה"; כולנו הערצנו פעם מפורסמים. אבל ההערצה מדגישה את חוסר השוויון והעוול שבסיטואציה, את המעמד של אותם הגברים שאיפשר להם לנצל את הנערות. בני נוער רוצים המון דברים, אבל שיקול הדעת שלהם לא תמיד מוצלח. הם נוטים לראות את הטווח הקצר ומתקשים לחשוב על השפעות והשלכות עתידיות. האחריות היא על מבוגרים להציב גבולות ולעצור, גם אם הם מאוד רוצים.

בתור הורים, אנחנו יכולים לעזור למתבגרים ולמתבגרות שלנו לסמן את הגבולות הבריאים ליחסי מין: הדדיות, הסכמה ורצון. אז מה כדאי להגיד להם אחרי פרשות כאלו?

  • בגיל ההתבגרות כדאי לבחור ליחסי מין בן או בת זוג שקרובים אליך בגיל ושיש להם ניסיון דומה. פרטנר כזה יתחשב בכם יותר, כי הוא מבין מה אתם מרגישים וחווה את זה בעצמו.

  • יחסי מין צריך לקיים רק במצב בו לשני הצדדים קל להגיד "לא" והם עדיין בוחרים לומר "כן". אם אחד הצדדים נמצא בעמדת כוח, לצד השני קשה להגיד "לא". כוח יכול לבוא בכל מיני צורות: כסף, פרסום, ניסיון או עמדת סמכות (כמו מפקד וחיילת). לנצל כוח לקיום יחסי מין זה לא מוסרי, גם אם זה לעתים לא חורג מגבולות החוק.

  • יש הבדל בין מה שחוקי לעשות לבין מה שכדאי לעשות. העובדה שהחוק מאשר לכם לשכב עם מישהי או מישהי, לא אומר שזה כדאי לכם או שזה יעשה לכם טוב.

  • אני אוהב/ת אותך, ואם יש לך התלבטות ובא לך להתייעץ – אני אשמח לעזור.

אלפי גלברד הוא בעל תואר שני בפסיכולוגיה (MA), מנחה סדנאות והרצאות למיניות והתבגרות בריאה. מתלבטים/ות? כתבו לאלפי: kolhashelot@gmail.com