מכירים את המיתוס שקובע שלכל אחד מאתנו יש לפחות פעם אחת בחיים רעיון גאוני וייחודי? אז מסתבר שיש ילדים שמתייחסים אליו כהנחת עבודה. אם מוסיפים לזה את הכלים הטכנולוגיים שעומדים לרשות הדור הצעיר, אין סיבה אמיתית להיות מופתעים מהתוצאות.

תלמידים שמגלים יוזמה ויצירתיות יכולים היום לפתח אפליקציות, תוכנות מחשב ומערכות מתוחכמות. הם הרי ממילא יודעים טוב יותר מכל אחד אחר מה חסר לנו בעידן הדיגיטלי, או איך להפוך בעיה פשוטה לפתרון גאוני. התלמידים האלה מגיעים מכל רחבי העולם ומצליחים לבלוט בטווח רחב של גילאים. אבל מה משותף להם איזה סיפורים מרגשים עומדים מאחורי ההצלחות הגדולות?

>> סקר החינוך הגדול: מה אתם חושבים על מערכת החינוך בישראל?

הילד שפיתח אפליקציה בגיל 7 והמהנדס הכי צעיר בפייסבוק

תומאס סוארז (Thomas Suarez), כיום בן 17 והבעלים של חברת הטכנולוגיה CarrotCorp, צריך להיות אחד ממקורות ההשראה הכי גדולים של תלמידים עם נטייה לתכנות. כבר בגיל 7 התחיל סוארז ללמד את עצמו לפתח אפליקציות לאייפון. בגיל 9 הוא השיק את האפליקציה הראשונה שלו ("Bustin Jeiber", משחק בסגנון "הכה את החפרפרת" שבו הדמות הראשית דומה בצורה חשודה לג'סטין ביבר) ובגיל 12 הרצה באירוע TED.

הרצאתו של סוארז תורגמה ל-34 שפות ונצפתה 4.5 מיליון פעמים, נתונים שהופכים אותה לאחת מהרצאות ה-TED הנצפות בהיסטוריה. החברה הנוכחית של סוארז עוסקת עדיין בפיתוח אפליקציות, אך לאחרונה הרחיבה את תחום פעילותה לפיתוח חומרה למדפסות תלת ממד.

סוארז אמנם עוד לא תירגם את הידע והכישרון לבוננזה כלכלית, אבל יש גם ילדים שמזהים אופק כזה כבר מהרגע הראשון. ניק דלוסיו (Nick D’Aloisio) מאנגליה, יליד 1995, התעשר בזכות אפליקציית האינטליגנציה המלאכותית Summly. האפליקציה יודעת לתמצת תוכן באופן אוטומטי והיא אטרקטיבית בעיקר לארגונים, תאגידים ומוסדות מחקר.

הגרסה הראשונה שיצר דלוסיו עלתה לחנות האפליקציות איי טיונס בשנת 2011 ומשכה את תשומת הלב של אפל, שהסכימה להעביר לו הון של 300,000 דולר לטובת פיתוח ראשוני. דלוסיו לא עצר, גייס באותה שנה עוד 200,000 דולר ממיליונר הונג קונגי וב-2012 הצליח להשיג מעל 1.2 מיליון דולר ממשקיעים מפורסמים כמו רופרט מרדוק, אשטון קוצ'ר וסטפן פריי. במרץ 2013 הוא מכר את האפליקציה לחברת יאהו! במחיר של 30 מיליון דולר, והיום הוא לומד פילוסופיה והנדסת מחשב במכללת אוקספורד היוקרתית.

מתכנתים צעירים גם בישראל

תלמידים פורצי דרך יש בכל מקום וכמובן שגם בישראל. לירון באר, בן 13 מבאר שבע, פיתח את אפליקציית "צבע אדום" שמתריעה על אזעקות, ושי מרגוליס, בן 11 מקיבוץ ענבר, השיק יישום שמאפשר לאנשים בכל רחבי העולם לדרג בתי קפה שנמצאים בקרבתם.

באוקטובר 2013 פיתחו עמית אמר, אריאל אלעזרי, יובל לרמן, טל גודרט ותומר רויזמן את אפליקציית Transit שהופכת כתב יד לקובץ וורד, כשהם בני 18 בלבד. "הכל התחיל מתרגיל שקיבלנו בלימודים", סיפר בזמנו אמר לאתר mako. " רצינו לפתח אפליקציה שתזהה כתב מודפס, כלומר שתוכל להפוך עמוד מודפס לעמוד וורד בקלות, ואז חשבנו לעצמנו שאם נצליח להמיר כתב יד לקובץ וורד זה יהיה הרבה יותר מועיל כי זו בעיה שאנחנו נתקלים בה יום יום".

גם אירוע מצער ולא צפוי יכול להפוך לאפליקציה מצילת חיים. התלמידים ניצן יוסף, תובל אליהו ורועי לזוק מבית ספר אורט אלון יקנעם, שלומדים במגמה המדעית הנדסית, פיתחו מערכת התראה לפני התקף לב לאחר שמורה שלהם לקה בליבו ונפטר: "הוא היה המורה שלנו לספורט מכיתה ז' ואהבנו אותו מאוד", נזכר לזוק, "אבל באותה ריצת בוקר שבה התרחש המקרה הוא היה לבד. לא היה אף אחד בסביבה שיעזור לו ולקח זמן להביא את הטיפול הרפואי. יכול להיות שאם הטיפול היה מגיע מוקדם יותר, המוות שלו היה נמנע".

התקף לב (צילום: Shutterstock)
מערכת שמספקת התראה אוטומטית | צילום: Shutterstock

"כשעלינו לכיתה י' הצטרפנו למגמה המדעית-הנדסית, ואחת הדרישות הייתה לעשות פרויקט טכנולוגי", הוא ממשיך. "בהתחלה חשבנו על פרויקטים שונים, ונזכרנו במקרה הזה. הבנו שאין כיום איזושהי מערכת ניידת ויכולה להיות זמינה שיכולה להתריע על מצב רפואי כשאין אף אחד אחר בסביבה והחלטנו לפתח אותה".

תפקידה של המערכת שפותחה במגמה היה למנוע התדרדרות במצבם הפיזי של אנשים שלוקים בליבם, במה שפעמים רבות עלול להסתיים במוות, ולספק התראה אוטומטית שאינה דורשת את שיתוף הפעולה המלא של האדם. "היא מזהה אם יש חריגה במצב הרפואי שלו והיא בעצמה יוצרת קשר עם מרכז רפואי, או עם אנשי קשר שאותו אדם בוחר", מסביר לזוק ומסכם: "בשונה ממגמות אחרות שבהן כותבים ועושים מבחנים, פה החלק העיקרי הוא לבנות את הפרויקט. אני באופן אישי מאוד התחברתי לזה וארצה לעסוק בכך גם בצבא ובקריירה".

הכל מתחיל בניצול מצבים

לפעמים מספיק רק רעיון טוב כדי להשיג תהילת עולם. מישל סיימן (Michael Sayman) שנולד ב-1996 לאב מבוליביה ואם מפרו, חי היום בסן פרנסיסקו ומחזיק בתואר "המהנדס הכי צעיר בפייסבוק".

את הקריירה שלו החל סיימן כשהיה בן 13 ובגיל 16 פיתח אפליקציה בשם "4 Snaps": משחק בסיסי שבו כל משתתף צריך לנחש מילים שבחר המתחרה לפי תמונות שהוא מציג בפניו. את הרעיון לאפליקציה שאב סיימן כשצפה באחיותיו הקטנות מאלתרות משחק טריוויה ביתי, ואת היישום בפועל הצליח לבצע תודות ללמידה עצמאית.

מעל מליון הורדות בשנה (צילום: Shutterstock)
מעל מיליון הורדות בשנה | צילום: Shutterstock

האפליקציה של סיימן חצתה את רף מיליון ההורדות בשנה אחת בלבד והפגישה אותו עם לא אחר מאשר מארק צוקרברג. מייסד פייסבוק התרשם, הציע לסיימן הצעיר עבודה וחרט את שמו בדפי ההיסטוריה. חוץ מזה, הרווחים מהאפליקציה עזרו למשפחתו של סיימן להתאושש מהמשבר הכלכלי שפקד אותם בשנת 2012. המקרה הזה מוכיח שכנראה חשוב לא רק להיות בזמן הנכון ובמקום הנכון, אלא גם לדעת כיצד לנצל מצבים ולדאוג לעצמך.

>>> הצטרפו למהפכת החינוך בישראל