אחד הסמלים לחוסנה של העיר שדרות וילדי האזור היא המשחקייה הממוגנת הראשונה בישראל. המשחקייה שמשתרעת על פני יותר מ-3,000 מ"ר ויכולים לשהות בה בו זמנית עד 500 ילדים, הוקמה בשנת 2009 כפרויקט דגל של ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב ועיריית שדרות, נחשבה כפתרון סופר-חדשני אך זמני. "לא תיארנו לעצמינו שנזדקק לה לאורך כל כך הרבה שנים" מספרת שרית מנשקו, מנהלת המשחקייה. "כשאנשי הארגון סיירו בשדרות ונוכחו לגלות שבעיר שדרות ילדים לא משחקים ברחוב בשל החשש מקסאמים. דבר שהוא כל כך טריוויאלי בכל מקום אחר בעולם", היא מספרת.

"המשחקייה היא חלק בלתי נפרד מהחיים בעיר"

"החזון היה לייצר עבור ילדי שדרות וכלל העוטף מקום שבו יוכלו לשחק כילדים, בבטחה. המעטפת החיצונית של המשחקייה בנוי בצורה כזו כך שכשנשמעת אזעקה כל אחד יכול להיכנס למרחב מוגן תוך פחות מ-15 שניות. מאז הפתיחה עברנו כמה סבבי לחימה, קורונה, שיפוצים ומתיחות פנים – ועד ל-7 באוקטובר היא שירתה באופן יומיומי את תושבי שדרות, קיבוצים ומושבים בעוטף, וגם נתיבות, אופקים ואשקלון - תחת הקרן לפיתוח שדרות. המשחקייה היא הבית שלהם. ברמה האישית, כאמא לשלושה ילדים ותושבת אשקלון, הדבר שהכי קשה לי הוא שאין לי 3 ידיים – אנחנו כאימהות העוטף חיות יומיום את איתור המרחב המוגן הקרוב, עוד הרבה לפני ה-7 באוקטובר. המשחקייה נותנת אוויר לנשימה גם להורים והם באמת היו מגיעים לכאן, משפחות שלמות, חוגגים ימי הולדת, עורכים פיקניקים ומעבירים ימים מלאים".

גם גל כהן, תושבת שדרות ומורה בתיכון המקומי, אמא לשלוש בנות (10, 6 וחודשיים), מספרת על חשיבות המשחקייה לשגרה בעיר: " לפחות פעם בשבוע היינו מגיעות למשחקייה אחרי בית הספר כדי שהילדים ישחקו, יפרקו, אוכלים שם ארוחת ערב, מגיעים הביתה למקלחות והרדמות. המשחקייה היא חלק בלתי נפרד מהחיים בעיר. הצוות המדהים נותן תחושה של בית". כהן ומשפחתה התפנו מהעיר בתחילת המלחמה והתגוררו בבית מלון באילת. לאחרונה שבו לביתם. "אני לא אעזוב את העיר שלי. אני נולדתי כאן, אני מלמדת כאן, אנחנו פה להישאר. הבנות צריכות לחזור לשגרה. כמובן שהכול עם תחושות מעורבות של מה שקרה פה ב-7 באוקטובר. אבל אני לאט לאט עובדת עם הבנות, אני עובדת על עצמי" היא מספרת.

 

משחקייה ממוגנת בשדרות  (צילום: ג'ואיש נשיונל)
צילום: ג'ואיש נשיונל

המשחקייה, כמשל לעיר שדרות, נותרה שוממת משך 4 חודשים. "עזבנו אותה בחוה"מ סוכות אחרי שהיו כאן בערך 450 מבקרים כל יום ופתאום נעלמנו", מסבירה מנשקו. בשבועות האחרונים עשרות מתנדבים מארצות הברית הגיעו לנקות, לצבוע ולסדר את המשחקייה ולהשמיש אותה לקראת הפתיחה החגיגית. "ברגע שראש העיר הנחה אותנו לפתוח את המשחקייה למען ילדי העיר, הצוות הגיע מכל קצוות הארץ. כולם התפנו מהעיר, ולכולם היה חשוב לחזור ולהיות חלק מהרגע הזה. לחזור למשחקייה זה לחזור הביתה. זה לעבוד עם העובדים מחדש, להרגיע אותם, להרגיש את השטח, כל אחד מאיתנו עושה מה שהוא יכול כדי לחזור לשגרה". 

"פתיחת אפשרויות לחינוך הבלתי פורמלי היא לא פחות חשובה מפתיחת מערכת החינוך"

בשבוע שעבר עיריית שדרות הודיעה לתושבי העיר על מתווה של חזרה מדורגת ללימודים במוסדות החינוך. בהודעה נמסר כי בהמשך להקלות בהנחיות פיקוד העורף, שמאפשרות למידה במוסדות החינוך בשדרות, ובהמשך להחלטת משרד החינוך, כלל מסגרות החינוך בעיר ייפתחו ביום ראשון ה-3 במרץ. "פתיחת אפשרויות לחינוך הבלתי פורמלי היא לא פחות חשובה מפתיחת מערכת החינוך המקומית, אם לא יותר" מסבירה מנשקו. "אנחנו עושים גם התאמות נוכח התקופה. אנחנו נקיים במקום סדנאות וקבוצות טיפוליות של חוסן, אירועי הפוגה והכלה לנשים. התוכניות להמשך הן לפתוח את 'שדרת הילדים', מעין מודל של רחוב עם דוכנים במגוון אינטליגנציות לילדים כמו מספרה, מוסך, תחפושות, ספרייה, סופרמרקט, ואנחנו גם עובדים על פתיחת חדר זעם במקום. הבנות וכל החברים מאוד שמחו לשמוע שהמשחקייה נפתחת מחדש וכמובן שכולנו נגיע. מדובר בפורקן, להסתובב חופשיות בעיר שלהן, במקום שהן כל כך אוהבות ורגילות אליו" מסכמת כהן. 

"המשחקייה הממוגנת, הראשונה והיחידה מסוגה בעולם, שהקמנו יחד עם ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב, תחזור לפעילות בימים הקרובים יחד עם מכלול המוסדות העירוניים בשדרות, ותאפשר לפעוטות, לילדים ולבני הנוער מרחב פנאי, תרבות ופעילות עשיר כמו תמיד", מצטרף ומסכם ראש עיריית שדרות, אלון דוידי, "הם יוכלו להמשיך ולשחק גם במקרה שחלילה תישמע אזעקת צבע אדום. אני מודה לכלל השותפים היקרים שלנו שרואים בשדרות את ביתם השני ויחד איתנו משקיעים את המירב בתושבי העיר הנפלאים והגיבורים של שדרות".