לא מצליחים להפריד את הילדים מהמסך? לפחות נסו לדבר בשפה שלהם. תרבות האינטרנט השתנתה ללא היכר בשנים האחרונות ועולם תוכן שלם שלא הכרתם נוצר ברשת. בזמן שכל ילד כבר מדקלם בעל פה מה זה ולוג או איך עושים סליים, ההורים נותרו מעט מאחור. כדי להישאר קרובים לילדים על אף הפער הטבעי, כדאי לכם להכיר את השפה ואת הדברים החמים שקורים היום ברשת. אל תופתעו אם לאט לאט תגלו שגם אתם נסחפים לתוך העולם הזה, שהוא הרבה יותר מורכב, מעניין וכיפי ממה שנדמה לכם.

כדי לנסות להיכנס לעניינים, שווה לקפוץ לביקור בפסטיבל PlayCon, פסטיבל הרשת הגדול בישראל, בו אלפי יוצרים, צופים וכוכבי רשת ייפגשו באופן אישי עם ילדים ובני נוער. הפסטיבל יתקיים בתאריכים 31.07-02.08 במרכז הירידים בתל אביב ויכלול מגוון פעילויות ואירועים – ממפגשי מעריצים, מתחם VR וגיימינג, מתחם סליים, במת ביוטי ואופנה ועוד.

פסטיבל פלייקון (צילום: פסטיבל פלייקון)
פסטיבל פלייקון בשנה שעברה | צילום: פסטיבל פלייקון

אם כל המושגים שציינו נשמעים לכם כמו סינית, קבלו את המדריך המקוצר להורה המתחיל ברשת, כולל כל המושגים שאתם חייבים לדעת.

וולוג (מאנגלית Vlog; ווידאו + בלוג) - קטע מצולם בווידיאו שילדים מעלים ליוטיוב ובו הם מתעדים סיטואציה, או משתפים בתיאור של מקרה או חוויה שעברו. כשהילדים צופים בכוכבי הרשת האוהבים עליהם ביוטיוב, הם כנראה צופים בוולוג.

סליים (מאנגלית Slime) - חומר גמיש לח ודביק, דמוי פלסטלינה במרקם עיסתי, המורכב לרוב מדבק פלסטי, ג'ל כביסה וכימקלים שונים. בשנות ה-70 נמכר כמשחק לילדים ובשנים האחרונות הפך לטרנד עולמי כשסרטוני הכנה ביתיים שלו הפכו לתופעת רשת פופולרית בקרב ילדים. למשחק ולהתעסקות בידיים עם החומר מיוחסת חשיבות פסיכותרפיוטית.

פורטנייט (מאנגלית Fortnite) – משחק הווידיאו הפופולרי ביותר בימינו, עם למעלה מ-100 מיליון שחקנים ברחבי העולם. כל שחקן מגלם דמות שצריכה לשרוד אחרונה מבין 100 שחקנים שנמצאים כולם על אי בעולם אפוקליפטי. המשחק הבסיסי הוא חינמי להורדה בגרסאות למחשבים, קונסולות משחקים, טאבלטים וסמארטפונים, אך שדרוגים של יכולות ואביזרים ניתנים לרכישה דרך המשחק עצמו. הפופולריות של פורטנייט כה גדולה עד שסרטונים המתעדים גיימרים משחקים בו צוברים מיליוני צפיות והפכו לחלק בלתי נפרד מהתופעה.

ראשית פורטנייט (צילום: מתוך Fortnite, שאטרסטוק. עיבוד סטודיו MAKO)
המשחק פורטנייט. כבש את העולם | צילום: מתוך Fortnite, שאטרסטוק. עיבוד סטודיו MAKO

צ'אלנג' (מאנגלית Challenge; אתגר) - פורמט פופולרי ביוטיוב של משימות אומץ או התנסות שכוכבי רשת מעלים בוולוגים שלהם, לעיתים אף מאתגרים את הסאבים (עוקבים) שלהם לנסות את הצ'אלנג' בעצמם.

סאבים (מאגלית Subscribers; קיצור בלשון רבים) - כינוי למשתמשים שנרשמו (בלחיצת כפתור) כמנויים אוהדים של ערוץ יוטיוב מסוים. סאבים מקבלים את הוולוגים בערוצים שאליהם נרשמו בעדיפות בפיד של יוטיוב.

DIY (ר"ת מאנגלית Do It Yourslef; עשה זאת בעצמך) – פורמט פופולרי ביוטיוב בו מתעדים הכנה של משחקים ואביזרים יומיומיים שונים.

אנבוקסינג (מאגלית Unboxing; פתיחת קופסה) - פורמט פופולרי ביוטיוב בו מתעדים פתיחה של מוצר חדש באריזה המקורית והתנסות והתרשמות ראשונית ממנו.

מיוזקלי – (מאנגלית musical.ly) – אפליקציה חברתית מבוססת וידיאו המאפשרת יצירה ושיתוף של סרטוני "ליפ-דאב" קצרים - דיבוב שפתיים ללא קול של שירים פופולאריים.

סטורי (מאנגלית story; סיפור) – קטע בן 15 שניות של וידיאו או תמונה המועלה לאינסטגרם למשך 24 שעות. בסטורי משולבים פילטרים, אימוג'י ואייקונים שונים (מיקום, שעה, מז"א) לצד סקרים ושאלות המאפשרות התייחסות מצד הצופים.

קווין ורז חיים בחארטא – פורמט פופלרי ביוטיוב בכיכובם של צמד כוכבי הרשת, המעלים וולוג יומי בו הם מתעדים חוויות וצ'אלנג'ים יחד עם כוכבי רשת נוספים וחברים.

נדב הצב – כוכב יוטיוב בעל הערוץ הפופולארי The Radar המעלה וולוגים בנושאים שמעסיקים את בני הנוער בעריכה מצחיקה ומודעת לעצמה.

בן זיני וטיילור – כוכבי רשת וזוג בחיים, בעלי ערוץ יוטיוב פופולארי באותו שם, המעלים וולוגים בנושאים שונים ויוצרים תוכן, בין השאר מוזיקה ופריטי אופנה.

פסטיבל פלייקון (צילום: רובי כהן)
בן וטיי | צילום: רובי כהן

פלייקון (PlayCon) – פסטיבל כוכבי הרשת של ישראל שמתקיים במרכז הירידים תל אביב בין ה-31/7 ל-2/8 וכולל מפגשי מעריצים, במות פורטנייט ומיוזקלי, מתחמי סליים ביוטי ואופנה, תחרויות, הופעות וטקס פרסים של כוכבי רשת. לרכישת כרטיסים