קנסות על טרקטורנים חשמליים (צילום: משטרת ישראל)
צילום: משטרת ישראל

זה התחיל כצעצוע שהורים קנו לילדיהם הקטנים אבל בחודשים האחרונים זה הפך למלכודת מוות של ממש: מאות ילדים קטנים בגילאי 8-12 ונערים בגילאי 13-17 נוהגים בטרקטורונים חשמליים בתוך הערים ובכבישים ומסכנים את חייהם. בלי קסדות ובלי אישור מההורים, הילדים ממשיכים לסכן את חייהם.

"טרקטורון חשמלי הפך באחרונה מצעצוע שהורים קונים מתנה לילדיהם כדי לנסוע בשבילי פארקים לרכב לכל דבר ועניין לרכב כביש כמו קורקינט ואופניים חשמליים. הילדים והנערים שנוסעים בכלי הזה מסכנים לא רק את חייהם אלא שגם את חיי הנהגים והולכי הרגל", טוען קצין משטרה, "צריך להפסיק את היבוא הזה של הטרקטורונים אחרת זה ייגמר באסונות כמו עם האופניים החשמליים והקורקינט. זה כלי מסוכן וקטלני. הנהיגה בכלי זה הפכה למערב פרוע ומרבית ההורים לא עושים דבר להפסיק את זה".

מחירי הטרקטורונים החשמליים נעים בין 500 שקל לדגם זול ויכולים להגיע עד ל-25 אלף שקל ויותר לדגמים היוקרתיים שמסוגלים להגיע למהירות שבין 50 ועד 80 קמ"ש.

כלי רכב לכל דבר ועניין

לאחרונה שיגר ראש מדור תעבורה באגף התנועה הארצי של המשטרה, סנ"צ גיא לוי, מכתב פנימי שבו הזהיר מכך שהטרקטורון הוא כבר לא צעצוע אלא כלי רכב לכל דבר ועניין. משמעות הדבר שניתן יהיה להעמיד לדין את הורי הילדים ולקנוס אותם.

"טרקטורון חשמלי אינו נכלל בהגדרה של טרקטורון שבחוק (מעצם הגדרת טרקטורון כבעל נפח מנועי) ועל כן לא יחולו עליו הכללים החלים על טרקטורון", ציין סנ"צ לוי. "יחד עם זאת ועל שבדרך כלל מיובא לארץ כ'צעצוע' אם נע בכביש ייחשב לכלי רכב ויחולו עליו החוקים והתקנות החלים על כלי רכב מנועי הנע בכביש". עוד נכתב במכתב ששוגר לשוטרי התנועה, כי מאחר ומדובר ברכב לכל דבר יש לדאוג לעשות לו ביטוח חובה ולדאוג לרישוי שלו.

"היות ו'טרקטורונים אלו אינם מורשים על ידי משרד הרישוי ואינם מבוטחים על פי פקודת ביטוח רכב מנועי ולא נקבעה להם דרגת רישוי נהיגה מתאימה - הרי שהנוהג בהם עובר על חוק נהיגה ללא רישיון רכב, נהיגה ללא ביטוח ונהיגה ללא רישיון נהיגה מתאים לסוג הרכב", טען סנ"צ לוי.

המכתב הפנימי (צילום: משטרת ישראל)
צילום: משטרת ישראל

פה מגיעה הנקודה המעניינת. סנ"צ לוי הדגיש, כי שוטר שנתקל ברוכב בטרקטורון חשמלי רשאי לגרור אותו למגרש המשטרתי, והטיפול בעניין יועבר לבוחני ותובעי התעבורה. אלה יכולים להורות על השמדת הטרקטורון.

במידה  והנהג שנתפס הוא מתחת לגיל 12 הוריו ייחקרו, יישפטו וייקנסו. במידה ומדובר בנער מגיל 12 ומעלה הוא ייחקר על ידי חוקרי נוער ויועמד לדין בבית המשפט.

במשטרה מעריכים כי בישראל נרכשו בשנים האחרונות עשרות אלפי טרקטורונים חשמליים והיד עוד נטויה. בכוונת המשטרה גם לקנוס הורים וילדיהם בסכומים שינועו בין 500 עד 1,000 שקל וגם להגיש כתב אישום נגדם. במשטרה, כמובן, משוכנעים שאיום הקנס יוביל לצמצום התופעה. אולם ייתכן שכמו במקרי הקורקינטים והאופניים החשמליים, השוטרים כבר איחרו את הרכבת.