ה-1 בספטמבר הוא כמו נווה מדבר מיוחל עבור הורים רבים, שמנתבים את כל כוחותיהם האחרונים בניסיון נואש להגיע אליו, אז תתחיל סוף סוף שנת הלימודים ותחזור שוב השגרה הברוכה. אלא שהלימודים, מה לעשות, כרוכים גם בהוצאות כלכליות לא מבוטלות. עמותת פעמונים, המסייעת למשפחות רבות בישראל לשפר את התנהלותן הכלכלית, מעריכה את ההוצאה הממוצעת בכ-1,500 שקל לתלמיד אחד, כשהורים למספר ילדים מן הסתם יוציאו סכומים אדירים אף יותר. וזאת, כמובן, לאחר הוצאות החופש הגדול שעודן טריות בזיכרון ובכיס. איך בכל זאת אפשר לקצץ בהוצאות? בעזרת העמותה יצרנו רשימה של עשרה טיפים שיכולים לעזור לחסוך באופן משמעותי.

קניית ילקוט לא חייבת להיות תיק

לפני שרצים לקנות לילד ילקוט, כדאי לוודא שהוא אכן זקוק לילקוט חדש השנה. אם כן, כדאי לחשוב היטב באיזה לבחור - ילקוט ממותג עם דמות שנמצאת באופנה כרגע זה נחמד, אבל ילקוט שאפשר להמשיך ולהעביר לילדים הצעירים יותר במשפחה יכול להיות פרקטי יותר. כדאי לבדוק גם את האפשרות לרכוש ילקוטים שאינם מהקולקציה החדשה, ולרוב הם יהיו זולים יותר. יחד עם זאת, למרות הניסיון לצמצם עלויות, כדאי לזכור שלפעמים זול עולה ביוקר - לעיתים ילקוט מעט יקר יותר אבל חזק ואיכותי יוכל לשמש את הילד למשך שנים ארוכות.

כוח קנייה הוא דבר משמעותי

בזכות הרשתות החברתיות לא מסובך להפוך לחלק מקבוצות רכישה הוריות ולהוזיל את ההוצאות בעשרות אחוזים. אחת הקבוצות המוצלחות בתחום נקראת ציודחזרהלביתהספר, ויש גם את סטייאפטודייט. עדיין לא מאוחר להצטרף וליהנות מההנחות.

מיליארד סינים לא טועים

עוד אפשרות זולה היא קנייה באתרי האינטרנט הסיניים ובראשם עלי אקספרס, שם ניתן להזמין כמעט הכל בשבריר מהמחיר. אתר טרנדי-מאם יצר סקירה נחמדה של מבצעים משתלמים במיוחד. בהתחשב בעובדה שספטמבר משובץ בשפע של חגים, והרבה למידה אינטנסיבית לא תתקיים בו, אפשר בהחלט עוד להזמין ציוד מחו״ל. כדאי רק לקחת בחשבון שלוקח למוצרים כחודש וחצי להגיע. ויש כמובן את כל העניין הזה עם הדואר.

רשימה (לא) סופית בהחלט

כשמתכוננים לרכוש את כל מה שהילד צריך, כדאי להתחיל ברשימה שמספק בית הספר - אבל מומלץ לקרוא אותה באופן ביקורתי, תוך בדיקת מידת הנחיצות של כל פריט. אפשר לשתף את הילד בהוספות על הרשימה, להקשיב לרצונותיו ובקשותיו, לבקש ממנו לדרג את רמת החשיבות של כל פריט ולהציג לו מגבלת תקציב. לאחר שהרשימה נסגרת, כדאי לבדוק את המלאי: מה נשאר משנה שעברה ומה אפשר לקבל במצב שמיש מהאחים הבוגרים. גם אם הילד התחיל מחברת חדשה בסוף השנה, אפשר להסיר את הדפים הבודדים שכתב ומתקבלת מחברת כמעט חדשה - ושיעור חשוב לילד על חשיבות המיחזור.

מלאי מוגבל

לא כדאי למלא את הקלמר של הילד בכל הציוד שרכשתם, אלא רק במה שהוא צריך כרגע, כי דברים נוטים להיעלם. ילד שישלח עם שני עפרונות בקלמר ולא עם כל החבילה, ישמור עליהם טוב יותר.

היזהרו מ"מבצעים"

לא כדאי לתת למילה "מבצע" לפתות אתכם, ותמיד צריך להשוות מחירים למקומות ומוצרים נוספים. כמו כן, המוצרים שליד הקופה גם הם מהווים מלכודת לא קטנה לצרכן.

החוגים הנכונים

עם תחילת שנת הלימודים מתחילה ההרשמה לחוגים. כדאי לבחור אותם בחוכמה (וגם שם לא חייבים לקנות מראש את כל הציוד לחוג). כדאי לברר לגבי שיעור ניסיון ואפשרויות של ביטול במקרה של חרטה. אם וכאשר הניסיון עובר בהצלחה, אפשר להשקיע במה שצריך.

עולים כיתה

מומלץ למצוא לחפש בבית הספר של הילד הורים לילדים גדולים יותר שיכולים להעביר הלאה חולצות בית ספר שכבר קטנות על הילדים שלהם. בניגוד למה שחושבים, רוב הילדים ישמחו ואפילו יתרגשו לקבל חולצות שהיו שייכות בעבר לילד גדול יותר.

טוב שכן קרוב

ציוד מיוחד לו יזדקקו הילדים רק מפעם לפעם, כמו אטלס יקר למשל, אפשר לקנות במשותף עם חבר טוב של הילד או עם ילד שגר בשכנות.

מחירי סוף העונה

כדאי לזכור שציוד לבית הספר הוא עניין עונתי: יקר באוגוסט ובספטמבר, אבל זול יותר משמעותית החל מחודש אפריל. כך שלהבא אפשר להיות חכמים יותר, לקנות את הכל בזול באביב ולשמור בבית.