תחת הסלוגן "מכניסים אוויר לפיד", הוקם המיזם הדיגיטלי "לנשום" לחיזוק החוסן המנטלי של אזרחי ואזרחיות ישראל, בהובלת אנשי מדיה ופסיכולוגיות קליניות, ובתמיכת עמותת בוגרי 8200 ו"יוזמות – מערך התנדבות אזרחי". המיזם הוויראלי מנגיש כלים פשוטים למבוגרים, להורים, לילדים ולחיילים, אשר מסייעים להתמודד עם חרדה ועם לחץ במציאות של מלחמה. אותם הכלים מונגשים כסרטונים וכאנימציות באינסטגרם ובטיקטוק, ומתבססים על ייעוץ של פסיכולוגיות קליניות. במסגרת הפרויקט, שחקניות ושחקנים מבית ליסין והבימה נרתמו להצטלם לסרטונים להנגשת המסרים, והפעילות מגיעה גם בשפות נוספות כמו רוסית.

המציאות החדשה שהולידה מתקפת החמאס האכזרית ב-7 באוקטובר, יצרה אצל רבים מאיתנו מתקפה גם על הבריאות הנפשית, בשל אירועים משני חיים או אפילו סרטוני זוועות שמגיעים לנוער, לילדים ולחיילים שלנו. לכן, מיזם #לנשום, נועד להכניס אוויר לפיד של כולנו ברשתות החברתיות, ובכך לחזק את החוסן המנטלי של אזרחי ואזרחיות ישראל. המיזם למעשה מנגיש לציבור תוכן טיפולי שיוצרות פסיכולוגיות קליניות, לצד שיטות וכלים פרקטיים להתמודדות עם חרדה וסטרס במציאות של מלחמה.

View this post on Instagram

A post shared by #לנשום (@_linshom)

מאחורי היוזמה עומדות אורי סלומון בת ה-26, סטודנטית לפיזיקה וכימיה באוניברסיטת בן גוריון ותושבת באר שבע, ולצידה רחל קוטין מנהלת השיווק והמדיה מערד, וכן תמר שכטר, מוזיקאית ומחנכת, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה מתל אביב. כבר בשעות הראשונות ללחימה, כשהחלה להתחוור התמונה הקשה, הבינו היוזמות שהן צריכות לעשות משהו. בעזרת התגייסות של עוד כ-20 אנשי צוות, נולד המיזם, שמטרתו לנרמל את הטיפול ככלי נגיש לכולם, שטבעי להשתמש בו. המיזם נהגה ומלווה בימים אלו על ידי גדי עברון והפסיכולוגית שיאל אהרון-סלומון, ובקרוב צפויה להיפתח פעילות נוספת שנקראת #לנשום IDF, הפונה לחיילים.

אנה סטרונגין, פסיכולוגית קלינית מתמחה שעובדת עם ילדים ונוער בסיכון במרכז הארץ, מתארת את המצב שהיא חווה בשטח: "יש ילדים ובני נוער שיותר קשה להם כרגע להיות בחדר הטיפולים, והם מבקשים להיות קרובים למרחב מוגן. אלה לא ילדים ונוער שגדלו לתוך מציאות של איום בטחוני, אך הצורך בביטחון אישי הוא חזק מאוד כרגע. כמו רבים מאיתנו, הם נשאבים לטלפון ונמצאים שעות ברשתות החברתיות, שמוצפות בסרטונים קשים לצפייה ללא תיווך כלשהו. החשיפה כיום היא יום-יומית ומעלה המון חרדה. לכן, למיזם כמו #לנשום יש ערך גדול. סרטון של 30 שניות בפיד זה כרגע מה שהקשב של רבים יכול להכיל, והסרטונים אומנם לא מחליפים טיפול, אך הם בהחלט מאפשרים דרך ראשונית נוספת להירגע".

ריקי מרקביץ' יעקבס, פסיכולוגית קלינית הלוקחת גם היא חלק במיזם, אומרת: "אנו נמצאים במקום שבו המפה הנפשית הפנימית שהובילה אותנו, קרסה והשתבשה. זה ממש כמו תזוזה של יבשות, והצורך שנוצר הוא לארגן את המפה הזו מחדש, וזה לוקח זמן. עד אז, אנחנו מוצפים, חרדים, לחלקנו יש ממש פחד 'להשתגע' - וחשוב שכולם יזכרו שכרגע מאוד נורמלי להרגיש לא נורמלי, למשל כאשר הרגשות מתחלפים בעוצמה ובתדירות גבוהה"

@linshom אז איך לעזור לעצמי לישון? #חיובי #חרבותברזל⚔️ #חרדה #התמודדותעםלחץ #מחשבות ♬ original sound - לנשום Linshom

אורי סלומון, ממייסדות המיזם: "בזמנים קשים כולנו מתגייסים למאמץ הקולקטיבי לשמור ולהגן. מיזם #לנשום בא לשמור על כל אחד ואחת, ולדאוג שבין השמירות – נוכל לקחת אנחת רווחה".

חן שמילו, מנכ"ל עמותת בוגרי 8200: "מיד עם פרוץ המלחמה, העמותה עברה למצב חירום ופועלת מאז כדי לתמוך ביוזמות אזרחיות שונות, לצד תמיכה ביחידה עצמה. מיזם 'לנשום' הוא בעל חשיבות יתרה, בזמן שהחברה הישראלית כולה חווה אירוע דרמטי בעל משמעויות על בריאות הנפש. אנחנו שמחים להעמיד לרשות מובילות המיזם כל סיוע שיידרש כדי להנגיש אותו לקהל הרחב".

ניתן לעקוב אחרי המיזם ברשתות החברתיות: בטיקטוק ובאינסטגרם.