כביסה. אחת המטלות הכי לא מצחיקות בבית. שלא לומר סיזיפיות, מעוררות אימה ולא פעם עשויות אף להוות עילה לגירושים. ואם ניקח את זה עוד יותר רחוק, אז ניהול משק בית הוא לא סיפור קל, בוודאי כשיש ילדים ברקע. אז מה עושים? איך שורדים חיים שנעים בין עייפות, אינספור מטלות ושגרה מתישה? עושים, השאלה היא איך: האם בכעס ובתסכול או אולי דווקא בהומור ובחיוך?

"פעם היינו עושים מרתון כביסות משפחתי כל סוף שבוע, לכל אחד במשפחה היה את התפקיד הקבוע שלו אבל כבר תקופה שזה לא עובד, אז ניסיתי לחשוב על רעיון יצירתי", אומרת  שני יעקבי ברמן, מדריכת הורים בעלת תואר שני בייעוץ משפחתי. "אחרי שסל הכביסה עלה על גדותיו וביקשתי כבר 20 פעמים שימיינו אותה לפי צבעים, מצעים וכדומה וזה עדיין לא קרה חשבתי: "למה שאני אבקש? שהכביסה תבקש! כתבתי על פתק לבת שלי: "לא כיף לי להיות צמודה לתחתונים ולגרביים. את יכולה להפריד בינינו? בתודה - הטייץ האהוב עלייך".

לדברי יעקבי ברמן, הכנסת הומור להעברת מסרים בבית הוא כלי חשוב ויעיל. "הומור וצחוק תורמים לבריאות הנפשית שלנו, השימוש בהומור יכול להפיג מתחים והחיוך תמיד עולה בעזרתו. זו כמובן דרך מעולה שתורמת ליצירת שיתופי פעולה, ויכולה לשמור ולשפר יחסים בכללי, לרבות בין הורים וילדים". 

 

ידוע לכולנו שצחוק והומור הם בריאים לנו אבל איך מכניסים יותר הומור לחיי המשפחה? יעקבי ברמן עם כמה טיפים פרקטיים ליומיום שלכם: 

  1. דיבוב
    אפשר לדבב בקול מצחיק כמעט כל חפץ: החל מבובות, ארונות, פרטי לבוש וכן - גם ערמות של כביסה ומדיחי כלים.
  2. תחפושות
    זאת לא חייבת להיות תחפושת מושקעת – גם אוזני חתול או ארנב במהלך התארגנות בבוקר יכולה להעלות חיוך ולשנות את האווירה.
  3. חיקויים
    של דמויות מסדרות טלוויזיה, של חברים ואפילו בני משפחה, בחרו משפט מובהק של דמות כלשהי ושחקו כאילו היא הגיעה לביקור.
  4. סיפורים מצחיקים
    קראו ספרים מצחיקים, ספרי בדיחות וחידות ופתחו אותם לעתים קרובות. עודדו את הילדים לספר סיפורים מצחיקים, ולזכור 2-3 בדיחות ולא פחות חשוב צחקו כשהם מספרים לכם.
  5. ביטוי הומוריסטי לשימוש קבוע
    במקום לכעוס ולצעוק כשאתם צופים התנהגות שלא מקובלת בבית, נסו לבחור ביטוי הומוריסטי שתתחילו להשתמש בו, כמו: "אני מריח/ה שמשהו לא טוב מתבשל" ותגידו אותו כשאתם מרגישים שמשהו מועד לפורענות צפוי לקרות כגון: כשמשחקים עם כדור בבית (למרות שכבר 100 פעמים אמרתם שאתם לא מרשים) או כשאתם שומעים את האווירה מתחממת בין האחים/האחיות. ניתן להשתמש בו באופן הומוריסטי עם חיוך: נראה לי שאני מריחה משהו? משהו לא בסדר עם חוש הריח שלי או שקורה פה משהו? איך חוש הריח שלך? את/ה מריח/ה מה שאני?" רוב הסיכויים שהילדים שלכם יצחקו ויתחילו להשתמש בו בעצמם, איתכם או עם האחים/אחיות שלהם.
  6. מודלינג של ההורים
    הומור הוא מדבק. כדי להכניס יותר  ממנו לחיי המשפחה, יש חשיבות רבה למודלינג שההורים מקנים, לשימוש בהומור וההומור העצמי על כן, למטיבי לכת – אני מציעה לערוך אחת לתקופה ערב פדיחות: בו המשפחה לרבות ההורים משתפים בכישלונות, תקלות ופדיחות, כי אין כמו ללמוד מדוגמא אישית. אל תחששו לשתף בתקלות ובכישלונות, אם תלמדו את הילדים שלכם לצחוק על ולא לקחת את עצמם כל כך ברצינות. הומור נחשב למנגנון חשוב להתמודדות עם אירועי חיים מלחיצים, כך שזה יסייע גם בהעלאת תחושת החוסן שלהם". 

     

     

     ועל מה לא ראוי לצחוק?

  1. לא כולם פתוחים לזה. יש אנשים פתוחים שנהנים לצחוק על הכל ועל עצמם ואין טאבו לגביהם, אך יש כאלו שלא. אם לאחד מבני המשפחה יש נושא שהוא רגיש עבורו - זהו אותו, כבדו אותם ואל תתבדחו לגביו.
  2. ציניות ועקיצות אינן הומור. זה מסוג הדברים שגורמים לאווירה עכורה ומרירה ולתחושה ש"לא צוחקים איתי אלא עליי ו/או על חשבוני". זה נכון שציניות דומה להומור, והיא בהחלט יכולה לעזור להתמודד עם סיטואציות מורכבות אבל מתאימה לשיח רק בין מבוגרים. לילדים, אין את היכולת להבין את הניואנסים והיא עלולה להתפרש בקלות כפוגענית, עם ילדים נסו לשמור על הומור פשוט ושנינות שלאט לאט תתפתח.
  3. לא על כל נושא ראוי לצחוק: לקות/מוגבלות, ניבולי פה, פגיעה על רקע אישי או כל סוג של בודי שיימינג לא נחשב להומור.

מה עושים עם ילד שנעלב בקלות מכל צחוק?

"לא לכולם יש חוש הומור מפותח אבל נעים לדעת שהומור הוא כמו שריר ואפשר לאמן ולפתח אותו. כמובן שאם יש נושאים שהילד עוד לא בשל להתבדח עליהם, חשוב לכבד גם את זה. לשם כך, יש להקפיד להיות אתו בתקשורת, ולהיות רגישים אליו.  ניתן לשאול אותו: "אתה עדיין צריך זמן עם הנושא הזה? זה עוד מוקדם מדי לצחוק על זה?" מסרים ששמים דגש על כך שכרגע זה עוד טרי - אבל בהמשך זה יכול להתאפשר. בנוסף, באמצעות מודלינג של ההורים, ניתן ללמד את הילד שהומור יכול להוות עוד דרך להתמודד עם קשיים ואתגרים". 

 

 

 משפחה שיודעת להסתלבט אחת על השנייה: האם לטפח את זה? ממה להיזהר?
"גם כאן חשוב להיות בתקשורת האחד עם השני ולהבין - האם זה מרגיש לילדים נוח ובטוח או פוגעני? לצד הרצון שלנו להכניס יותר הומור לחיי היום יום, יש חשיבות עליונה בלגרום לכל אחד מחברי המשפחה מרחב בטוח. בהומור צריך ללמוד להשתמש בחוכמה כדי לומר את הדבר הנכון, ובסיטואציה הנכונה.

מה המחיר של משפחה שאינה משלבת הומור באווירה הביתית שלה?
"הומור שומר על אווירה חיובית בבית. שימוש בהומור תורם לתחושת החוסן שלנו, לשיתוף פעולה ואפילו לכישורים החברתיים. ילדים ואנשים עם חוש הומור מפותח נחשבים אטרקטיביים יותר, תמיד רוצים להיות בחברתם אז גם אם זה לא בא לכם טבעי, כדאי לנסות לחשוב איך לשלב אותו יותר בחיי המשפחה שלכם ובכלל".