רן קוניק, ראש עיריית גבעתיים, העלה אמש (שלישי) ציוץ ל-X (טוויטר לשעבר), שבו הטיח ביקורת נוקבת כנגד הסתדרות המורים, לאחר שהגיש את תלונתו באופן רשמי. זאת, עקב האיסור שהטילה ההסתדרות על גננות לקיים פיילוט חדש בעיר, במסגרתו יאוחדו זמנית גנים לא-ממוגנים במבנה תקני, עם 50 ילדים בכיתה, שתי גננות וארבע סייעות - מה שיאפשר לימודים שש פעמים בשבוע, בניגוד לשלוש.

"הגוף האטום וחסר הגמישות הנקרא הסתדרות המורים ומחלקת גננות בפרט. לעומדות בראשו הגברות יפה בן דויד וענת דדון, חשובה יותר לצערי הפוליטיקה והכוח מאשר לאפשר לילדי הגנים שמתייבשים בביתם, ללמוד שבוע מלא, ובזאת לאפשר להוריהם לחזור לעבודתם ופרנסתם", כתב קוניק.

בגבעתיים, העיר השנייה בצפיפותה בישראל, נטולת שטחים פנויים שבה מרבית המבנים ישנים, מתוך 87 גני עירייה רק 47 ממוגנים בימים אלה. על אף שהיא במדרג ירוק, על פי הנחיות פיקוד העורף, הגנים שאינם ממוגנים פועלים כיום במתכונת של גן מארח של שלושה ימים בשבוע כאמור, כאשר החלופה בימים מתבצעת לסירוגין. על מנת לאפשר חזרה של ילדי הגנים שאינם ממוגנים לשגרת לימודים של שישה ימים בשבוע, החל בשבוע שעבר לפעול הפיילוט של איחוד הגנים, במבנה אחד תקני וממוגן.

"ראינו שזה עובד והשבוע אנחנו עם שישה גני איחוד, כלומר 12 גנים שהתאחדו", אומרת אורית גור כהן, ראש מינהל החינוך, הנוער והצעירים בעיר. "שני הגנים נמצאים במבנה של גן ממוגן למשך שבוע, משמונה עד שתיים ואח"כ צהרון, מה שמאפשר להורים יום עבודה סדיר". גם לדבריה, הסתדרות המורים התנגדה לאיחוד ולא אישרה לגננות לעבוד בגנים שאוחדו. "לכן", היא אומרת, "אנחנו מפעילים את הגנים המאוחדים באמצעות העובדים שלנו. יש לנו סייעות מובילות שעברו הכשרה פנימית להיות גננות. יש לנו כוח אדם שמגיע בכמות המותאמת ויותר, ואנו נותנים את המענה".

האם הייתה הסכמה של ההורים ל-50 ילדים במבנה, וללא הגננות הקבועות?
"הפיילוט נעשה רק בהסכמת הורים וגננות, אם היה גן שההורים לא רצו, הם חזרו למתכונת של 3/3. באיחוד הגנים לפעמים לשני הגנים זה לא המבנה הקבוע. מבחינת הצוות אנחנו משתדלים שצוות הסייעות יהיה אותו צוות, כדי שיהיו דמויות מוכרות. מבין ההורים שכן הסכימו, קיבלנו מכתבים של הורים מרוצים ושמחים לצאת לעבודה ושלילדים יש מענה וגם הילדים היו שמחים, שזה הכי חשוב".  

עד כמה תוכלו להרחיב את הפיילוט?
"אנחנו יודעים שזה עובד טוב ורוצים לראות שיש מהלך סדור ולחשוב איך ממשיכים הלאה תלוי גם בכוח האדם שלנו. כרגע אנחנו עובדים עם הגנים הקטנים, שילוב של עד 50 כי זו הייתה ההבטחה במקור, ברגע שזה יתייצב נשקול את ההמשך".

משרד החינוך גם התנגד לפיילוט?
"משרד החינוך מבין את המורכבות, אבל מחכה לאישור של הסתדרות המורים כדי לאפשר את זה. צר לי שעסוקים באגו ולא בטובת הילדים וקידום צורכי המשק. צריכים להבין שאנחנו בתקופה מורכבת והדברים לא מושלמים, אבל זה הכי טוב שיש בנתונים הקיימים".

לגבי מבני ציבור שניתן להשמישם לצורך גנים, אומר קוניק כי "אם היו מבנים ממוגנים, כבר מזמן היינו מעבירים את הילדים. אנחנו עושים תהליך מהיר של הכשרת מקומות כאלו ומכשירים גנים שיש בהם חללים ושניתן למגן. אנחנו הולכים לבנות ממ"דים וזה ייקח כמה שבועות. עשינו זאת בהליך מזורז של מתן היתרי בנייה, פתרון האיחוד הוא הכי טוב שיש".

מהסתדרות המורים נמסר: "צר לנו כי מר קוניק בוחר להטעות את תושבי עיריית גבעתיים ובוחר להטיל רפש בעובדות ועובדי ההוראה המסורים העובדים בגבעתיים. בניגוד למה שראש עיריית גבעתיים אמר להסתדרות המורים בע"פ וכתב בפוסט שלו – אין אישור רשמי של משרד החינוך למתווה של 50 ילדים בגן. מאחר שאין מתווה מאושר של משרד החינוך שהוא המעסיק של הגננות - הגננות לא תגענה לעבוד עם 50 ילדים ללא ביטוח ותיקחנה על עצמן אחריות לשלומם של 50 ילדים בזמן מלחמה. זאת למרות רצונו של קוניק לקיים מסגרות שכאלה בתנאים מעוררי מחלוקת.

"מציעים למר קוניק לספק הסברים לתושבי גבעתיים ולמשרד החינוך, כיצד נפתחו אתמול מסגרות גן של 50 ילדים, ללא אישור פורמלי של משרד החינוך ובתנאים שלדעתנו המקצועית - אינם מיטיבים עם הילדים, וזאת בלשון המעטה. הסתדרות המורים תבחן כל מתווה שיאושר רשמית ע"י הגורמים המוסמכים לכך במשרד החינוך, ותעשה ככל יכולתה לאפשר פעילות גם בתקופת המלחמה, כפי שהיא נוהגת במאות רשויות אחרות ברחבי הארץ".