בחודש שעבר נפל דבר ביוטה: חוק חדש הקובע כי מעתה, ילדים לא יוכלו להשתמש ברשתות חברתיות ללא אישור הוריהם. במקביל ליוטה מדינות נוספות כדוגמת ניו ג'רזי, טקסס ולואיזיאנה כבר עובדות על חוקים דומים. החוק החדש ביוטה נחקק על רקע עליית המודעות להשפעה של רשתות החברתיות על ילדים ונוער. הנזקים הידועים, כגון אלימות, חרדה דיכאון וכו' מקבלים יותר ויותר גיבוי מחקרי. רק לפני חודש מחקר חדש שנערך באונטריו מצא כי הפחתת השימוש ברשתות החברתיות משפרת את דימוי הגוף בקרב צעירים. מחקר אחר שנערך בבריטניה מצא שהפחתת השימוש ברשתות החברתיות אפילו ב-15 דקות ביום יכולה לשפר את המצב המנטלי.
 
לצד מחקרים שמראים שהפחתת השימוש ברשתות משפרת את המצב המנטלי, ישנם מחקרים המראים שהגברת השימוש מדרדרת אותו. במאמר שפרסם, טען הפרופסור לפסיכולוגיה Jonathan Haidt כי מסקירה שערך, ברוב המחקרים שנערכו בנושא רשתות חברתיות ובריאות הנפש נמצאה קורלציה בין שימוש במדיה החברתית לבין בעיות נפשיות (במיוחד הפרעות דיכאון וחרדה). 55 מחקרים מתוך אלו המפורטים בסקירה מצאו קורלציה לעומת 11 שלא מצאו קשר, או שמצאו קשר קלוש.
 
החוק שחוקקה יוטה הופך אותה למדינה הראשונה בארצות הברית שאוסרת על השימוש של קטינים ברשתות חברתיות, אלא אם קיבלו אישור מהוריהם. כמו כן החוק כולל "כיבוי אורות" שאוסר על קטינים להיכנס לרשתות החברתיות ביו השעות 22:30 ל-6:30 כאשר כל כניסה תצריך אימות גיל. יוטה לא לבד ומדינות נוספות שוקדות על חוקים דומים ביניהן: טקסס, ניו ג'רזי ואוהיו. 
 
עם כן, החוק בא לענות על הצורך של ההורים להגן על ילדיהם מפני אלימות ותכנים פוגעניים. מדובר כמובן בצורך חיובי וטבעי של הורה להגן על ילדו, אך חשוב שנזכור דבר אחד, השליטה שלנו במצב מוגבלת.

השליטה שלנו מוגבלת

האמת היא שאפילו אם נחוקק חוקים שיהדקו את השליטה שלנו על התוכן שהילדים שלנו צורכים ברשתות החברתיות, לא נוכל להגן עליהם באופן הרמטי. בסופו של דבר, בין אם ברשת ובין אם בעולם האמיתי, הילדים שלנו יתחככו בחברה. זה יקרה בבית הספר, בחוג, או בפארק, עם החיכוך בחברה יצופו גם קשיים כמו אירועי אלימות, חרדות עלבונות וכו'. האירועים האלה כואבים ככל שיהיו, הם חלק מההתבגרות. דרכם, הילדים שלנו חווים עימותים וקשיים שיפגשו אותם גם כשיהיו מבוגרים.

אז כיצד בכל זאת החוק מועיל? 

החוק שחוקק ביוטה כן משנה את המשוואה בכל הקשור לשליטה של ההורים והיכולת שלהם להגן על ילדיהם. פעם אמנם ההורים לא יכלו להגן על הילדים מהעולם שבחוץ 7/24, אך לפחות בין כותלי הבית הייתה להם שליטה. כיום, גם כאשר הילד מגיע הביתה הוא "לכוד" ברשתות החברתיות ולהורה אין סיכוי להגן עליו מפני אלימות, פגיעה בדימוי העצמי וכו'. החוק החדש מחזיר אותנו באיזשהו אופן לעידן טרום-הרשתות החברתיות ובמידת מה מאפשר מחדש להורים, להגן על ילדיהם בתוך הבית.

אולי כדאי ליישם את החוק גם בישראל?

גם בישראל, נרשמת עלייה במצוקה הנפשית של ילדים ונוער. דוח שפורסם בינואר על ידי המועצה לשלום הילד חשף כי בין השנים 2021-2019 נרשמה עלייה של כ-19% בביקורי ילדים במחלקות הפסיכיאטריות לרפואה דחופה. בקרב בני נוער נרשמה עליה של 33% בתסמיני חרדה, של 20% בהפרעות רגשיות ועליה של 5% בהפרעות אכילה.
כאמור אחד מהגורמים לו ניתן לייחס את העלייה הוא השימוש הנרחב ברשתות החברתיות. ייתכן וחוק דומה לחוק שחוקק ביוטה, יעניק שליטה מסוימת להורים, יוכל לסייע למתן את העלייה במצוקה הנפשית של הילדים שלנו. כמובן שלא מספיק "להנחית" על הילדים הגבלות ואיסורים. חשוב לנהל איתם שיח פתוח על הסכנות שברשתות החברתיות, על האלגוריתמים הבעייתיים שמופעלים ברקע שלהן ועל המצוקות שהן עלולות לגרום.
 
הכותבת הינה אחות בריאות הנפש ומטפלת התנהגותית קוגניטיבית (CBT)