בקשו ממני לכתוב על חמישה ספרים שיגרמו לילדים והילדות שלכם להתחיל לקרוא. האמת היא שאין לי תרופת פלא לבעיה כל כך מורכבת. אפשר גם למנות את כל הסיבות לכך שהילדים שלנו כבר לא מתעניינים יותר מדי במילה הכתובה, החל מהטכנולוגיה שנכנסה לחיינו, בעיות הקשב ולקויות הלמידה שהולכות ותופחות באחוזים גדולים, הקצב המהיר שבו חיים ילדינו ושהספרים פשוט לא עומדים בקצב של החיים במאה ה-21.

אבל בכל זאת בחרתי חמישה ספרים שאני אהבתי לקרוא ולהקריא, ואולי פה הסוד: למצוא ספרים שאתם אוהבים ותוכלו להנות מלקרוא ולהקריא לילדים ולילדות שלכם ואולי אף לגרום להם לקרוא בעצמם. הקריאה המשותפת תאפשר לכם לפתוח בשיח סביב הנושאים שאותם ספרים מעלים אצל ילדכם ואצלכם גם. לספרים שבחרתי, מעבר לכך שיש בהם סיפור מקסים, יש גם תמיד ערך מוסף שאני מתחבר אליו ברמה האישית ואולי גם אתם וילדכם תתחברו.

  1. בילבי בת גרב שכתבה אסטריד לינדנגרן הוא קלסיקה שגדלנו עליה ונשארה רלוונטית לגמרי גם היום. הקנאה שליוותה אותי כילד בילדה העצמאית והמצחיקה ללא גבולות, שעושה כל מה שבא לה וחיה בהרפתקה אחת גדולה, רלוונטית הרבה יותר לילדים היום, מאחר והאפשרות לצאת ולבנות 'מחנה' בשדות ליד הבית מתאפשרת רק למעטים.

    למרות שכיום יש כבר ספרים רבים שנוגעים במנהיגות נשית, עדיין יש משהו בדמות של בילבי שמאפשר גם לבנים וגם לבנות להתחבר למנהיגות הייחודית שלה. גם בילדי בית העץ וגם בבילבי המקום של ההפרדות מהתלות בהורים מהווה מוטיב מרכזי ביציאה לעצמאות של הילדים. מיומנות שבעיני היא קריטית היום להצלחת ילדינו בעולם שבחוץ.

  2. על אבא עושה בושות שכתב הסופר מאיר שלו כבר כתבו רבות בכל זאת החלטתי להזכיר אותו כאן. לא רק בגלל שהסופר המוערך נפטר השנה, אלא מכיוון שהספר הזה ליווה אותי בשנותי כגנן של ילדים ב"הגן של רן", מה שבזמנו (לפני 30 שנה) לא היה מקצוע שאפיין כל כך את המגדר שלי. האבא בספר של שלו היה קצת כמוני, לא בדיוק המאצ'ו הישראלי המצוי, אלא כזה שעושה קצת בושות לילד שלו ומוצא את עצמו בסופו של דבר מתחרה אל מול שאר האימהות של הילדים. אני חושב שהספר נותן לגיטימציה הן להורים והן לילדים לבחור לאהוב ולעסוק בתחומים שהם לאו דווקא מאפיינים את המגדר שלנו. לצערי הנושא גם בשנת 2023 רלוונטי מתמיד ומאפשר לנו הבנים את מנת הפמיניזם שלנו.

  3. את אוזו ומוזו מכפר קאקארוזו של אפרים סידון ויוסי אבולעפיה אני אוהב גם בגלל הסיפור המקסים, שהוא מעין אינטרפרטציה למלחמה על החמאה של ד"ר סוס וגם בגלל האיורים המקסימים והחריזה המוסיקלית המקסימה. ספר שמשקף לנו כל כך יפה את הפחד מהאחר והלא מוכר ואיך, אם נוריד קצת את החומות ונאפשר לעצמנו להכיר את האחר, כל כך הרבה סטיגמות ודעות קדומות ייעלמו. בימים אלה בהם יש כל כך הרבה קיטוב בתוך החברה, אין כמו הספר הזה לעודד אצל ילדינו חשיבה ועתיד אחר.

  4. דרקון אין דבר כזה של ג'ק קנט הוא ספר קטן ומקסים על דמיון ועל התפקיד שלנו ההורים לאפשר את המרחב הזה לילדים. לילד יש דרקון בבית ואמא שלו מתעקשת שאין דבר כזה דרקון. הפסיכולוג ויניקוט קורא לזה המרחב הפוטנציאלי והוא המרחב הזה בין המציאות לדמיון, שכל כל כך חשוב להתפתחות הילד. לא סתם רבים הזדעזעו כשטראמפ רמז לילדה בת 7 שסנטה קלאוס לא קיים, הדרקון קיים ותפקיד ההורים לאפשר לו להיות שם.

  5. "הידד ליום שונשוני מיוחד!" של ד"ר סוס הוא ספר שאני ממליץ גם לילדים, גם להורים, אבל בעיקר למורים ומנהלי בית ספר. בספר זה המוכר פחות, ד"ר סוס מתאר בית הספר מיוחד ומשעשע שנותן השראה אמיתית לאיך כדאי ללמוד בבתי הספר היום. לאור כישלונה של מערכת החינוך בשנים האחרונות, על ההורים וצוותי חינוך לחשב מסלול מחדש ולייצר בתי ספר וגני ילדים רלוונטיים להיום. שונשוני הוא בית ספר כזה, למרות שמלמדים שם לגמרי אחרת ואולי בגלל זה הילדים מצליחים שם מאוד. בואו נלמד כולנו מד"ר סוס- הילדים שלכם בטוח היו רוצים ללמוד בבית הספר שונשוני ונראה לי שגם אתם. 

הכותב הוא סופר ילדים ואקטיביסט הומניטרי -חינוכי יחד עם אחיו יאיא יצר את הפרויקט הרב תחומי "ילדי בית העץ".

לכבוד שבוע הספר העברי בית אבי חי יקיים גם השנה את פסטיבל שבוע הספר למשפחות בתאריכים 12-15 ביוני. המפגש עם יאיא ורן כהן אהרונוב עם ילדי בית העץ יתקיים ביום 14.6 בשעה 16:00. עוד בפסטיבל יפעל בית החולים לספרים שבמשך כל ימי הפסטיבל,  יפתח את שעריו ויציע לקהל סדנאות חווייתיות לריפוי "ספרים פצועים" אשר התבלו מרוב שימוש, כאלו שיביאו המשתתפים מהספרייה הפרטית או ספרים "פצועים" שנאספו מרחבי הארץ ויתרמו לאחר שיקומם למחלקות ילדים בבתי חולים.