מאז שנת 2007 מציינים בכל 2 באפריל את יום המודעות העולמי לאוטיזם. יום זה נועד לקידום ההסברה והמודעות לאוטיזם ולדון בדרכים לקידום איכות החיים וההשתלבות החברתית של ילדים, בני נוער ובוגרים על הרצף האוטיסטי.

בפרספקטיבה של 17 שנים מאז החלטת האו"ם לציין את יום המודעות, אנו עדים לעלייה בידע על הנושא אצל הציבור הרחב (בעיקר במדינות המפותחות), קידום מחקר, חקיקה ושירותים חדשים, והשתלבות משמעותית יותר של אנשים על הרצף. אולם, עדיין קיים פער משמעותי בין הצרכים והביקוש לשירותי אבחון, טיפול, חינוך ושיקום - לבין ההיצע, ועדיין יש לא מעט אתגרים המעכבים הכלה ואיכות חיים של אנשים על הרצף ובני משפחותיהם. בשנת 2007 ההערכה הייתה כי אחד לכל 110 תינוקות נולד עם אוטיזם. כיום מדובר על 1 לכל 36 לידות. נתון זה משקף את העלייה במודעות לנושא וגם את המציאות של מחסור מתמשך בכוח אדם הגורם לפער הולך וגדל בין הצרכים למענים הקיימים. 

בעוד שהבינה והקשר האנושי הם המרכיב המרכזי במענים מגוונים לאנשים על הרצף, יש כלים מבוססי בינה מלאכותית היכולים להעצים את היכולות האנושיות ולאפשר להם, לבני המשפחה ולצוות המקצועי המקיף אותם ליהנות מיכולות אלה. כך למשל, בהיבט של האבחון, אפשר להסתייע בכלי בינה מלאכותית היודעים לעשות אגרגציה של כל הנתונים של האדם (באופן מולטימודלי הכולל טקסט, תמונות, וידאו ועוד) ולספק לאיש המקצוע מידע חיוני אשר יכול לסייע לו לבצע את האבחון באופן מהיר, יעיל ומדויק הרבה יותר.

ככל שיכולות הבינה המלאכותית יתקדמו, היא גם תוכל (ובמידה יכולה כבר עכשיו) לספק תובנות לגבי היסודות הנוירולוגיים ותתי-הסוגים של האוטיזם, ולהאיץ את המחקר על טיפולים ותמיכות מותאמות אישית. כאשר בוחנים את היכולות של הבינה המלאכותית לסייע במתן תמיכה שמותאמת לצרכים המגוונים של אנשים עם הרצף, כבר אפשר לראות כיצד היא מסוגלת לייצר, עם האדם ואנשי המקצוע, תוכניות טיפול ולמידה מותאמות אישית ולאפשר מתן תמיכה בכל הנוגע למיומנויות תקשורת, ויסות רגשי וצמצום התנהגויות מאתגרות.

כלים מבוססי בינה מלאכותית עשויים גם לספק מידע וכלים לכל אורך היממה לאנשים על הרצף, לבני המשפחה ולאנשי הטיפול. שימוש בכלים של בינה מלאכותית יוצרת כגון ChatGPT ו-Claude AI, יכולים לסייע בתהליכי אבחון, בבניית תוכניות אישיות, במיצוי זכויות, בעבודה אדמיניסטרטיבית מייגעת (זימון תורים, הכנה לפגישות טיפוליות, תיעוד וסיכום פגישות וכו'), בקבלת תמיכה רגשית ועוד - למשל, GPT ייעודי לבני משפחה מטפלים, שתכליתו לסייע לבני המשפחה לנווט בתהליכי התמיכה שלהם. אפשר לשאול את הבוט כל שאלה, בכל שעה, בכל שפה ובכל סגנון דיבור במטרה לקבל מידע או תמיכה הנוגעים לצרכים של בן משפחה על הרצף - ולקבל תשובות מהירות ובדרך כלל מדויקות, כיוון שהבוט נשען על מידע שמזינים מבעוד מועד. 

עם זאת, הפיתוח וההטמעה של כלי בינה מלאכותית בעולמות של רווחה ובריאות חייב להתבצע בזהירות, תוך הבטחת אתיקה, דיוק, הכללה, הסברתיות, שקיפות, נגישות ופרטיות. כל כלי ייעודי לתחום הזה צריך להכליל אנשים על הרצף, בני משפחה ואנשי טיפול כדי להבטיח שהכלים מתוכננים בצורה אחראית והוגנת, כאשר הרווחה והביטחון של אנשים על הרצף יהיו בראש סדר העדיפויות.

כאשר מפתחים ועושים שימוש אחראי בבינה מלאכותית היא תוכל להוביל לעולם מכיל יותר - כזה שבו לאנשים על הרצף יהיה אפשרי יותר להשיג את מטרות חייהם. ביום כזה, בואו נתחייב לממש את האפשרויות החיוביות של הבינה המלאכותית לקידום קבלה, גישור על פערי הטיפול ושמירה על זכויות האדם של ילדים, בני נוער ובוגרים על הרצף האוטיסטי, לטובתם ולטובת החברה הישראלית בכללותה.  

ד"ר אמיר טל, המדען הראשי של בית אקשטיין מקבוצת דנאל