דצמבר 2018, חניון רב קומות בקמפוס של מכללת בוסטון. אלכסנדר אורטולה, סטודנט, נמצא שעות ספורות לפני טקס הסיום שלו. הוא עמד לקבל תואר במדעי החיים. יחד איתו נמצאת איניונג יו, סטודנטית בת 21 לכלכלה מדרום קוריאה. השניים יוצאים במשך כמה חודשים, אך לאחרונה מסתמן כי מערכת היחסים שלהם התדרדרה לשפל חסר תקדים - אך רק הם יודעים עד כמה המצב שברירי.

בדיעבד, אולי אפילו הם לא היו מודעים עד כמה המצב מסוכן. עד היום לא ברור על מה השניים דיברו באותן שעות גורליות, שכן יו מעולם לא שוחחה על תוכן שיחתם עם הרשויות. מה שכן ידועה זה שזמן קצר אחרי שהם נפגשו באותו חניון רב קומות בקמפוס של מכללת בוסטון, אורטולה קפץ אל מותו. הוא היה רק בן 22.

בשבוע שעבר, בפעם השנייה בהיסטוריה של מדינת מסצ'וסטס, אישה צעירה, יו, הואשמה בהריגה של בן זוגה. לא כי היא דחפה אותו ממעקה הבטיחות של החניון, אלא כי היא כביכול שידלה אותו לשים קץ לחייו. רייצ'ל רולינס, הפרקליטה של מחוז סופולק, התייחסה למעורבותה של הסטודנטית הבינלאומית בהחלטתו של אורטולה לשים קץ לחייו במהלך מסיבת עיתונאים שהתכנסה ביום שני שעבר. לטענתה, בת זוגו של הסטודנט התעללה בו באופן שיטתי וזדוני לאורך תקופה של חודשיים, בהן היא עקבה אחר כל תנועותיו (באמצעות איכון של הטלפון הנייד שלו), אסרה עליו להיפגש עם בני משפחתו, מנעה ממנו לצאת עם חברים ושלחה לו עשרות אלפי הודעות טקסט - תוכן ההודעות? שלל הודעות אשר משדלות אותו להתאבד, ביניהן: "לך למות", "תהרוג את עצמך" וגם "למשפחה והחברים שלך יהיה עדיף בלעדיך".

"אלימות במערכת היחסים לא מפלה אף אחד", אמרה הפרקליטה במסיבת העיתונאים. "יו ניצלה את מצבו הנפשי של אורטולה, אשר לקה בדיכאון. הודעותיה מציגות את מאזן הכוחות המעוות בזוגיות שלהם, בה גברת יו דרשה דברים מבן זוגה ואיימה עליו. כל זה מתוך ההבנה שהיא שולטת בבן זוגה באופן מוחלט, הן מבחינה מנטלית והן מבחינה אמוציונאלית" - הסיפור הזה נשמע לכם מוכר? אם כן, אז זה לא במקרה.

לפני קצת יותר משנתיים, מישל קרטר הורשעה בהריגת בן זוגה, קונרד רוי בן ה-18, לאחר ששלחה לו סדרת הודעות בהן אתגרה אותו להתאבד. היא נידונה לעבודות שירות של קצת יותר משנה וכיום, פועלת בעזרת צוות עורכי דינה לערער על גזר הדין.

המקרים של קרטר ויו הם ככל הנראה שתי הדוגמאות הבולטות והמדוברות ביותר לתופעה הביזארית מן העידן הנוכחי, בה אנשים משדלים את הפרטנר או הפרטנרית לשים קץ לחייהם. התופעה הזו אולי נדירה כשהיא נגמרת במוות, אבל קורית בלא מעט מערכות יחסים בהן אחד הצדדים פועל לדיכוי השני. המסרים העיקשים והחוזרים מצד האדם שנתפס כאוהוב או קרוב יכולים לגרום לאדם במצב פגיע להחליט לפגוע בעצמו בעקבות ההטרדה המתמשכת. קרטר ויו קיבלו סיקור תקשורתי אדיר, משום שהן הדוגמה המצמררת לכוח הרב של שיטת ההריגה הזו, האיטית, המענה והעיקשת. למעשה, השתלשלות ההליכים המשפטיים נגד קרטר הכו גלים בכלי התקשורת ברחבי העולם ואפילו הפכו לסרט דוקומנטרי ב-HBO. אז מה באמת מרתק בסוג הרציחות האלה?

קורבנות בהכחשה

סוזאן זאלקינד, עיתונאית אמריקאית, בחנה את המקרים הללו יחד עם פרקליטים, סנגורים ומומחים למשפטים בניסיון להבין מדוע מקרים כאלו מרעידים את מערכת המשפט והציבור בכלל. ממצאי הבדיקה עולה כי אחת הסיבות מדוע התקריות הספסציפיות של קרטר ויו מרתקות אותנו היא כי אנחנו, כחברה, עדיין מתקשים להתמודד עם התפיסה לפיה נשים מסוגלות להפגין אלימות כלפי גברים. למעשה, מסתמן שתובעים מתקשים כל כך להתמודד עם הנושא בשלב הדיונים בבית המשפט, שלעיתים קרובות הם יתארו תרחישים לפיהם הנאשמת ניחנת ביכולות מניפולטיביות שהן בגדר "כוחות על-טבעיים".

"הסיבתיות במקרים הללו מרתקת אותי יותר מכל", סיפרה ננסי גרטנר, שופטת פדרלית לשעבר ומרצה למשפטים באוניברסיטת הארוורד. "ישנה תפיסה לפיה הנשים הללו כאילו מטילות כישוף על בני זוגן וכך הן עושות משהו שהן לא היו עושות לפני כן". מעבר לזה ואולי אף חשוב יותר, מסתמן כי הפרשות הללו חושפות גם את הפערים שבין אלימות במערכות יחסית לבין האופן שאלימות במערכות יחסים נתפסת בעינינו כחברה.

מחקר שפורסם בכתב העת של אוניברסיטת ברידג'ווטר בשנת 2016 חשף כי למרות העובדה שסבירותן של נשים להיפצע או להיהרג במהלך עימות אלים עם בני זוגן, נשים וגברים מפגינים אלימות כלפי בני ובנות זוגם במידה פחות או יותר שווה. ממצא נוסף שעלה מן המחקר הזה חשף כי הגברים שחווים את אלימות מהסוג הזה מנשותיהם לא ימהרו להחשיב את עצמם כקורבנות תקיפה או אלימות במשפחה.

אחד המקרים הבולטים שמראים את זה הוא המקרה של אלכס סקיל הבריטי, אשר חווה במשך שנים התעללות פיזית ונפשית על ידי בת זוגו ואם שני ילדיו - ג'ורדן וורת'. על פי הדיווחים, היא נהגה להכות אותו בפטיש, לדקור אותו בסכיני לחם, לשפוך על גבו מים רותחים ומנעה ממנו ליצור קשר עם בני משפחתו וחבריו. ג'ורדן בסופו של דבר הורשעה בשני סעיפים של תקיפה בנסיבות מחמירות ונידונה לשני עונשי מאסר של 7 שנים, אך רק אחרי שסקיל הודה כי הוא אכן קורבן של התעללות קשה. בריאיון לכלי התקשורת הבריטיים, הוא התייחס למערכת היחסים שלו עם וורת' ואמר: "אנשים שואלים אותי 'למה לא עזבת אותה?', אבל הם לא מבינים שזה מורכב. הייתי מאוהב בג'ורדן ולקח לי המון זמן לאזור את האומץ ולהודות שהיא פוגעת בי".

אפיק נוסף שמעלה תהיות בנוגע לפרשיות המוות של קונרד רוי ואלכסנדר אורטולה הוא הקשר שלהן לבריאות הנפש. שני הקורבנות היו מוכרים, או לכל הפחות הוצגו על ידי התביעה, בתור גברים צעירים עם נטיות אובדניות. באופן חריג, בשני המקרים, בנות זוגן מואשמות לא רק במה שהן עשו (כלומר, לשדל אותם להתאבד), אלא גם במה שהן לא עשו: לדאוג למצבם הנפשי.

במקרה של מישל קרטר, השופטת לורנס מוניז אפילו הדגישה את חוסר נכונותה של הנאשמת לעזור לבן זוגה בידיעה שהוא אובדני. "כאשר מעשיו של אדם מסוים יוצרים תרחיש שמסכן חיים, זוהי אחריותנו לנקוט בצעדים ההגיוניים בשביל לנטרל את הגורם המסכן", אמרה השופטת בעת מתן גזר הדין. "הימנעותך מלנקוט בצעדים הללו, בין אם להזהיר את אמו או אחותו של רוי, היא הסיבה שאת מורשעת בהריגה".

תקריות אלימות בין גברים ונשים, כמו גם האופן שבו דנים בהם בבית המשפט, עשויות להיות נושא שנוי במחלוקת. במקרים רבים, נשים שהיו קורבנות תקיפה מוצאות את עצמן לעיתים תכופות מואשמת במידה כזו או אחרת של אחריות בתקרית - במיוחד כשזה נוגע לפרשות אונס. נתון סטטיסטי נוסף שעולה ממקרים של אלימות במשפחה הוא שרוב הנשים שהורשעו ברצח או ההריגה של בני זוגן לרוב נידונות לעונשים קלים יותר מאשר גברים. לרוב, גם בצדק. הנתונים מראים כי הרבה נשים שהרגו את בני זוגן יהיו כאלו עם רקע של אלימות במשפחה ויעשו זאת מתוך מניעים של הגנה עצמית - תופעה נדירה בהרבה בקרב גברים, לפחות מבחינה סטטיסטית.

* * * * *

תיקי ההריגה של אלכסנדר אורטולה וקונרד רוי ממשיכים להסעיר את כלי התקשורת והציבור. בזמן שקרטר פועלת לערער על גזר דינה, עדיין לא ברור האם יו בכלל תועמד לדין על מעורבותה במותו של הסטודנט למדעי החיים. לאחרונה דווח כי יו נמלטה בחזרה אל מדינת המוצא שלה לאחר סיום הסמסטר. כרגע, אין שום אינדיקציה לכך שבכוונתה לחזור לארה"ב מרצונה החופשי בשביל להישפט בעוון הריגה. כמו כן, עדיין לא ברור אם הממשל האמריקאי ידרוש את הסגרתה מרשויות דרום קוריאה. מעבר לזה, מכיוון שהיא אפילו לא זומנה לחקירה, עדיין לא נוסח נגדה אפילו כתב אישום - מה כן יש? את הצהרת הכוונת של התובעת המחוזית וחשש גדול - האם עוד אנשים ינקטו בשיטה הנוראית הזו וינצלו את פגיעות קרוביהם כדי לגרום להם לפגוע בעצמם?

אובדנות היא תופעה הניתנת למניעה. במקרה שאדם בסביבתכם נמצא במשבר ועלול להיות אובדני, אל תהססו - דברו איתו, עודדו אותו לפנות לעזרה מקצועית והדגישו את חשיבות פנייה זו.
נסו לסייע לו לפנות לאנשי מקצוע בקהילה או לגורמי תמיכה ארציים: