כשנולדו, התאומים אדם וניל פירסון היו כל כך דומים, שאמם התבלבלה ביניהם תכופות. כיום, לצערם, הם לא היו יכולים להיות שונים יותר. התאומים בני ה-31 נולדו עם מום גנטי בשם type 1 neurofibromatosis, מוטציה גנטית הגורמת להופעת גידולים. מיקום הגידולים אקראי והם מופיעים רק אצל אחד מכל 3,000 אנשים שנולדו עם המום. התופעה נחשבת עדיין בגדר תעלומה בקרב הקהילה המדעית. סרט דוקומנטרי חדש חושף את סיפורם המדהים של התאומים, שכל אחד הושפע בצורה אחרת מהמום.

תאומים זהים עם מום (צילום: BBC)
נולדו זהים לחלוטין, אמם הייתה מתבלבלת ביניהם | צילום: BBC

אצל אדם הופיע המום בצורה של גידולים שפירים הגדלים בפניו ועיוותו אותם לחלוטין. הוא התעוור בעין אחת ומאבד את ראייתו בשנייה. ניל מצדו מתמודד עם אפילפסיה ואבדן זיכרון לטווח קצר כה חמור, עד שהוא לא מסוגל לזכור איזה יום היום.

אדם, למרות ואולי בגלל הופעתו החיצונית, הפך למפיק ולשחקן קולנוע וטלוויזיה מוכר. אולי אתם מכירים אותו מסרט המד"ב המצוין "מתחת לעור", לצידה של סקרלט ג'והנסון. אם חשבתם עד כה שמדובר בשחקן עם איפור ומסכה – טעיתם. אדם מופיע בסרט בערום מלא ובמלוא תפארתו. מאז הוא מופיע ביותר ויותר סרטים וסדרות, והפך לאישיות טלוויזיונית מוכרת, ולדובר נגד אפליית אנשים הסובלים מעיוותים.

תאומים זהים עם מום (צילום: BBC)
סובלים מאותה מוטציה גנטית המתבטאת בדרכים שונות | צילום: BBC

האחים גדלו יחד בקרוידון שבדרום לונדון עם הוריהם מרלין, 66, ופטריק, 63. מרלין, פנסיונרית שעבדה כפקידה ממשלתית, סיפרה שכשנולדו לא היה לה שום מושג על המום שנולדו איתו. האחים אובחנו קצת לפני יום הולדתם החמישי, כשאדם נפל על ראשו, והבליטה שצמחה על מצחו לא נעלמה עם הזמן. בבדיקה התגלה גידול בצווארו שחסם את קנה הנשימה שלו. היום הזה סימל את תחילת ההליכים והניתוחים שאדם יעבור כדי להסיר את הגידולים. עד היום הוא עבר 33 ניתוחים.

ניל לא הפגין סימפטומים, ומשפחתו קיוותה שהמום פסח מעליו. בינתיים סבל אדם מבריונות והצקות נוראיות בבית הספר. כינו אותו "קוואזימודו", ו"איש הפיל", ובראיונות איתו כיום הוא מתאר את התקופה ההיא כעינוי מתמשך. על כל זה פיצה אדם בהומור רב, והפך למוחצן ושנון כדי להגן על עצמו. ניל מודה שגדל בחשש שגם הוא יפתח גידולים.

תאומים זהים עם מום (צילום: BBC)
הסימפטומים של אדם הופיעו ביום הולדתו החמישי | צילום: BBC

הסימפטומים של ניל הופיעו ביולי 1999, כשהיה בן 14. התאומים עמדו מחוץ למועדון נוער כשניל שאל את אדם איפה הם נמצאים. במהלך השבועות הבאים הבלבול שלו הלך והחמיר. הוא התנהג מוזר והמשיך לשאול שאלות כמו "איזה היום היום?". לבסוף גילו הרופאים שהוא סובל מאיבוד זיכרון לטווח קצר כתוצאה מהמום הגנטי. שנה לאחר מכן אובחן כלוקה באפילפסיה.

ניל עובד כיום כעוזר ספרן בבית ספר לרפואה. הוא נאלץ להיצמד ללוח זמנים קפדני כדי להתמודד עם מצבו. אם סדר היום שלו משתבש, הוא מתחיל להתבלבל.

תאומים זהים עם מום (צילום: BBC)
כל אחד חושש שהסימפטומים של האחר יופיעו גם בו | צילום: BBC

הסרט הדוקומנטרי "האופק" מציג את התאומים מנסים להבין מה צופן להם העתיד. כל אחד מהאחים יכול לפתח את הסימפטומים של השני, ושניהם מודים שהם מבועתים.

במהלך הסרט ניתנת לאדם ההזדמנות להשתתף בניסוי קליני בארה"ב במטרה לכווץ את גידוליו. במוסד הלאומי לחקר הסרטן במרילנד הוא פוגש בנערה צעירה שהחלה בניסוי, ואכן גידוליה התכווצו ועיניה ואוזניה החסומות מנפיחות החלו להיפתח. לצד זאת, אחת מתופעות הלוואי של הניסוי היא עיוורון מוחלט וקבוע.

הסרט מותיר את אדם כשהוא מהרהר ביתרונות ובחסרונות של השתתפות בניסוי הקליני, ובהחלטתו להתמקד במציאת בת זוג שאיתה ירצה להקים משפחה. הוא מעריץ גדול מאוד של אפליקציית ההיכרויות טינדר.

תאומים זהים עם מום (צילום: BBC)
אדם הפך לאישיות טלוויזיונית מוכרת | צילום: BBC

בטוויסט סופי, כאילו החיים שלהם לא מספיק סוערים, מגלה ניל כי מצבו הבריאותי כלל לא נגרם מהמוטציה NF1, אלא מאנצפליטיס - דלקת המוח. אפשר כבר שיגיע סרט ההמשך?

(מקור)