בית המשפט בתאילנד סגר לאחרונה את אחד התיקים המזעזעים ביותר של השנים האחרונות – אחרי שגזר על אם ל-2 דין מוות. נטיוואן רקונג'ט עלתה לכותרות בתחילת שנת 2020, אז היא נעצרה זמן קצר אחרי שהגיעה לבית החולים עם בנה בן ה-4, כשהוא סובל מכאבי בטן ומקיא דם. היא סיפרה לרופאים שהוא סובל מאלרגיה לפירות ים, אך עד מהרה התברר להם שהיא משקרת.

זאת לא הייתה הפעם הראשונה שרקונג'ט הגיעה לביה"ח עם אחד מילדיה. ב-22 באפריל 2015, האם אשפזה את בתה המאומצת כשהיא סובלת מתסמינים דומים. המסכנה התמודדה עם כאבי בטן קשים ומצבה רק הלך והתדרדר, עד שלבסוף היא הלכה לעולמה בשנת 2019 כתוצאה מדימום פנימי בלתי נשלט.

 

רקונג'ט (צילום: מתוך הרשתות החברתיות לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
חלק מהפוסטים שרקונג'ט פרסמה ברשתות החברתיות | צילום: מתוך הרשתות החברתיות לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

רופאים לא העלו בדעתם שהאם מתעללת בילדיה. למרות זאת, הם החלו לחשוד בה במלאת שנה למות בתה, אחרי שבנה הביולוגי של רקונג'ט החל לסבול מתסמינים דומים. בן ה-5 עבר סדרת בדיקות מעבדה, ובסופן הסתבר שהוא סובל מהרעלה כתוצאה מחשיפה לחומרים מאכלים המצויים במוצרי ניקיון. בהמשך, חוקרים חשפו כי האם נהגה לשים לילדיה אקונומיקה במזון.

המשפט של "אמא אקונומיקה"

ממצאי חקירת המשטרה הובילו את החוקרים למסקנה שרקונג'ט נהגה להרעיל את בנה, לפחות מאז שהיה בן שנתיים. רופאים הבהירו שאין לו שום אלרגיה לפירות ים, וציינו שהסיבה לכאבי הבטן והדם בקיא הייתה דלקת בקיבה שלו. מעבר לזה, הם מצאו בפיו, קיבתו ואפילו במעיים של הילד שרידים של כימיקלים המצויים בחומרי ניקיון – והוסיפו שמצבו הרפואי השתפר באורח פלא אחרי שהוא הורחק מאימו.

רקונג'ט נעצרה על ידי הרשויות ב-18 במאי 2020, ומעשיה המחרידים זעזעו את תושבי המדינה. בעקבות התפוצצות הפרשה, היא קיבלה בכלי התקשורת את הכינוי Bleach Mom (או "אמא אקונומיקה"). במהלך ההליכים המשפטיים, חוקרים חשפו את המניע למעשיה של האם וטענו שהיא הרעילה את ילדיה בכוונה כדי לשדל אזרחים תמימים לתרום לה כסף.

גורמים המעורים בפרטי הפרשה ציינו שבכל פעם שהאם הייתה מפרסמת תמונות של הילדים החולים ברשתות החברתיות, גולשים היו פונים אליה ומציעים לה סיוע כלכלי. על פי הפרסומים, היא הרוויחה בעזרת ההונאה 20 מיליון באט – ששווה ערך לכ-54 אלף דולר – והשתמשה בכסף כדי לקנות לעצמה טלפון חדש ומתנות יוקרתיות אחרות.

רשויות החוק מיהרו להגיש נגדה כתב אישום עם שורה של סעיפים פליליים, כולל רצח בנסיבות מחמירות, ניסיון רצח, הונאה, מרמה וסחר בבני אדם – על כך שניצלה את ילדיה בשביל לגייס תרומות מהגולשים. רקונג'ט הודתה באשמה במהלך המשפט, אך השופט קבע שההודאה לא מצדיקה הקלה בגזר הדין, מכיוון שיש כל כך הרבה ראיות נגדה. השבוע, יותר משנתיים אחרי מעצרה, האם הורשעה במעשיה ונידונה למוות.


אתר ה-Bangkok Post מפרסם שיותר מ-300 בני אדם הוצאו להורג בתאילנד ב-70 שנים האחרונות, ועוד מאות אסירים עדיין כלואים באגפי נידונים למוות ברחבי המדינה – 94 מהם הן נשים ויותר ממחצית נידונו למוות בגלל עברות סמים.

על פי ארגון Amnesty International, החוק התאילנדי מתיר עונש מוות למספר מצומצם של עבירות, הכוללות בין היתר גם רצח בנסיבות מחמירות. מעבר לזה, הם מציינים שהתהליך יכול לקחת שנים ארוכות ומהבחינה הזאת, רקונג'ט עלולה לחכות זמן רב באגף הנידונים למוות. נכון לעכשיו, לא דווח אם בכוונתה לערער על גזר הדין.