"אני בוכה כל יום. מעולם לא הרגשתי כל כך חסרת אונים": מיסיונרים ובני משפחותיהם נותנים הצצה לאלימות שמשתוללת ברחובות פורט-או-פרנס, בירת האיטי. חלפו כמעט שבועיים מאז שפרצו המהומות בעיר, ועדיין יש אזרחים אמריקאים שתקועים על האי הקאריבי וחוששים לחייהם.

קים פטרסון, תושבת מדינת ג'ורג'יה, סיפרה לאתר ה-NY Post שאביה תקוע בהאיטי מאז פרוץ המהומות ולדבריה, השגרירות האמריקאית "לא ממש סייע" להם לפתור את התסבוכת. "אני בסך הכל אישה שמנסה לחלץ את אבא שלה ממדינת עולם שלישי, שנמצאת על סף מלחמת אזרחים", אמרה פטרסון. "אני מיואשת".

המהומות בהאיטי פרצו ב-29 בפברואר, אז כנופיות פשע החלו לתקוף תחנות משטרה ובנייני ממשלה. בעקבות הפרעות, כ-4,000 אסירים נמלטו משני בתי סוהר מרכזיים בבירה, שדה התעופה הבינלאומי טוסן לוברטיר נסגר בשבוע שעבר וכך גם הנמל הראשי בפורט-או-פרנס. כתוצאה מכך, נוצר מחסור במזון, מי שתייה ותרופות, ואיש לא יכול לעזוב את המדינה.

"אנחנו באזור ממש גרוע. הם יורים בלי הפסקה"

ג'יל דולן, מיסיונרית מארגון Love A Neighbor, הגיעה עם משפחתה להאיטי כדי לנהל בית יתומים. מאז פרוץ המהומות, היא, בעלה וילדיה, מסתתרים במלונית בבירה ומחכים לחילוץ. בשיחה עם ה-NY Post, דולן סיפרה שאפשר לשמוע בכל יום את הקרבות שמתנהלים ברחובות.

"הפחד הכי גדול שלי הוא שנמצא את עצמנו באמצע מצב מאוד מסוכן", סיפרה דולן. "אנחנו גם ככה ממש על קו העימות. זה מאוד מדכא. אנחנו באזור ממש גרוע. הם יורים בלי הפסקה". לטענתה, היא פנתה לשגרירות ארה"ב והתחננה לעזרה, אך ללא הועיל. "כל מה שהם אומרים לנו זה 'תשמרו על עצמכם'", הוסיפה המיסיונרית. "הדיבורים האלה ממש לא עוזרים לנו".

שירותי המדינה והתשתיות קרסו לחלוטין מאז פרוץ המהומות – והאלימות שוברת שיאים מדי יום. תושבים שנמלטו מפורט-או-פרנס תיארו כיצד גופות ההרוגים נערמות ברחוב מבלי שאף אחד יפנה אותן, מה שגורם ל"צחנת מוות בלתי נסבלת".

מרים סינוטי, מיסיונרית נוספת שעובדת עם Love A Neighbor, נתקעה גם היא בהאיטי – אם כי באזור אליו עדיין לא הגיעו כנופיות הפשע. לטענתה, צבא ארה"ב פינה את עובדי השגרירות ונטש את שאר האזרחים האמריקאים "להסתדר בעצמם" עם המצב הקשה.

"אף אחד לא יצר איתנו קשר או עדכן אותנו שיש מבצע פינוי", סיפרה סינוטי. "כשראינו שמפנים את כל העובדים של השגרירות, חשבנו לתומנו שהם יחזרו ויתחילו לפנות את שאר האזרחים הזרים מפורט-או-פרנס. זה לא קרה ועכשיו אנחנו מאוד מודאגים מהמצב. אין לנו מושג מה הולך לקרות פה. הכל מאוד לא צפוי".

מי שלקח אחריות על הפרעות בבירת האיטי הוא העבריין ג'ימי שריזייה – הידוע גם בכינוי "ג'ימי ברבקיו". שריזייה הוא שוטר לשעבר שהואשם במספר אירועי טבח במדינה שהובילו למותם של עשרות בני אדם. כיום הוא מוכר בתור ראש משפחת הפשע G9, שמאגדת תריסר כנופיות שפועלות בבירת האיטי וסביבתה. בשבוע שעבר, שריזייה הצהיר כי הוא ואנשיו פועלים לתפוס את השליטה, ולהפיל את ראש הממשלה המכהן אריאל אנרי.