האם אנשים עיוורים מלידה יכולים לחלום חלומות? ואם כן, מה הם חולמים?

שאלה מעניינת, אם נדמיין לרגע שלא ראינו שום דבר מאז ומעולם, כיצד יראו החלומות שלנו? קשה לדמיין את זה מכיוון שאנחנו אנשים רואים וחוש הראייה שלנו הוא מאוד דומיננטי, גם בחיים האמיתיים וגם בעולם החלומות. עם זאת, התשובה הרבה יותר פשוטה ממה שנדמה לנו – אנשים עיוורים בהחלט חולמים. אין סיבה שלא. 'חלום' בפירושו הפיזיולוגי הוא מצב שמתרחש לקראת סופו של מחזור השינה בו קיימת תנועה אישונים מהירה (REM), גזע המוח מפיק אותות חשמליים לאזורים במוח כמו האזור שאחראי על הראייה וכמובן על מאגר הזיכרונות שלנו, בעוד חלקים אחרים של המוח 'נחים' ולא מקבלים אותות. היות ולעיוורים יש מוח בדיוק כמו שלכם, הם גם חולמים בדיוק כמותכם.

איך נראה חלום של עיוור? אותו דבר, רק בלי הקטע החזותי. עיוורים חולמים חלומות בהם הם שומעים צלילים, מריחים ריחות, טועמים טעמים ומרגישים מגע – רק לא רואים ויזואלית תמונה. אם כל חוויה של עיוור נזכרת ומורגשת בארבעה חושים, גם החלומות הם בארבעה חושים. אנחנו, כאנשים רואים, מייחסים המון משקל לחוש הראייה, אז בוא ניכנס לפרופורציה, הוא רק אחד מחמישה חושים.

בסרטון הבא ניתן לראות את טומי אדיסון, עיוור מלידה שמספר על חלום שאותו חלם. בכלל, מדובר על ערוץ יו-טיוב שאנחנו מאוד ממליצים עליו, מדובר על בחור נחמד שיודע לדבר אל 'אנשים רואים' בשפתם.

האם מבחני ה-IQ הם השיטה הכי טובה למדוד אינטלגנציה?

IQ הוא ראשי התיבות של 'מנת משכל' באנגלית, Intelligence Quotient, וישנן כמה מבחנים למדוד אותה. האם היא באמת יכולה להבדיל בין גאונים לאנשים 'רגילים' – כן ולא.

מבחנים למדידת IQ צברו תאוצה במהלך המאה ה-19, זה היה טרנד אופנתי ובמשך כמה עשורים טובים מיטב הפסיכולוגים ישבו וחשבו על שיטות למדוד אינטלגנציה. כמעט כולם היו פסיכולוגים מערביים מכאן ששיטת המדידה מתאימה בהכרח להשכלה המערבית גם כן. למרות שהם מנסים לטעון שלא.

IQ לא בהכרח בודק 'כמה אתה יודע' אלא יותר 'איזה מנוע יש לך בין האוזניים' – יכול להיות מנוע חזק, רגיל או שבקושי עושה זינוק בעלייה. וגם זה, שוב, על פי פרמטרים מאוד תרבותיים מערביים מאוד. אז כן, אדם שמצטיין במבחני IQ כנראה שיצליח גם בשיטת האקדמיה המערבית, אבל האם זה מה שקובע? ממש לא. ואם יש אומן שמפסל בצורה יוצאת דופן אבל לא יודע את לוח הכפל, הוא לא גאון? ואם אדם זוכר את כל ספרי הקודש של כל הדתות בעל פה אבל לא יודע גיאומטריה, הוא לא גאון? ומה אם נולדתי באיזה שבט מבודד באמזונס, אבל אני חושב על שיטות ציד חדשות שאיש לא חשב לפני ומייצר כלים חדשים אבל לא יודע לתכנת מחשב כי אני לא מכיר בכלל מושג כמו 'מחשב'? אתם מבינים את התמונה.

תוסיפו לזה את העובדה שאנשים יכולים לתרגל את עצמם במבחני IQ וללמוד שיטות לפתור אותם כך שבסופו של דבר הם יצאו גאונים במבחנים, אבל אין לכך השלכה במציאות. בשורה התחתונה, מבחני IQ בהחלט יכולים להצביע על גאונים, אבל רק בשיטה שלהם.

הנה סרטון על בחור אמריקאי שנולד עיוור, עם פגיעה מוחית קשה, לא מסוגל לאכול או להלביש את עצמו ולא יודע להבדיל בין ימין ושמאל, אבל הוא יכול לנגן משמיעה כל שיר שהוא שמע אי פעם בחייו ולו רק פעם אחת, האם מדובר בגאון או 'סתם בחור מוכשר'? – תחליטו אתם.

 

מהו החומר הכי חזק בעולם?

כל ילד יודע לענות על השאלה הזו ולומר 'יהלום'. וזה בהחלט נכון, אבל לא רק. בואו נחדד את התשובה הזו מעט: יהלום הוא מינרל טבעי, והוא החומר הכי קשה בטבע (המושג 'חזק' הוא איפיון יותר סובייקטיבי) אבל כמו הרבה דברים בטבע, קשה למצוא יהלום מושלם. מספיק שאטום אחד לא יהיה בדיוק במקום או שייכנס איזה אטום 'זר' ויפגע בצפיפות המבנה והיהלום שלנו הופך להיות הרבה יותר שברירי מכפי שאנו מדמיינים אותו.

אבל אפשר גם הפוך! ולשם כך התכנסנו: בשנת 1967, נמצא באזור התרסקות של מטאור יהלום מיוחד שהאטומים בו מסודרים בצורת משושה. היהלום הזה נוצר כתוצאה מהתרסקות מטאור שהכיל גרפיט (גם הגרפיט הוא חומר שעשוי אטומי פחמן, בדיוק כמו יהלום). מעוצמת ההתרסקות, הלחץ והחום הפך הגרפיט ליהלום מיוחד ששמר על צורת הסידור המשושה של אטומי הגרפיט - מה שגרם ליהלום החדש להיות קשה יותר בכמעט 60% מיהלום רגיל! החוקרים קראו ליהלום הזה 'לונסדלואיט'.

לונסדלואיט (צילום: יחסי ציבור)
ראש מקדחה עשוי לונסדלואיט | צילום: יחסי ציבור

כמובן שניתן למצוא עוד כמה טוענים לכתר בנוגע 'לחומר הכי חזק בעולם', בניהם קורי העכביש שנחשבים לחומר הכי חזק בעולם הביולוגי (ביחס לגודל ולמשקל שלהם) או המצאת הברופין – משטח דו מימדי הנוצר במעבדה בעובי של אטום אחד בלבד שנחשב לחזק ביותר, (גם הוא בצורת משושה אגב). אבל זה כבר לשאלה אחרת.