אחרי שהקדישו 12 שנים מחייהם בפרויקט, מדענים מהמכון הטכנולוגי של קליפורניה (קאל-טק) פיתחו מכשיר ראשון מסוגו המסוגל למדוד מלוקולה אחת בלבד. בראש הפרויקט עומד מייקל רוקס פרופסור לפיזיקה יישומית וביו-הנדסה במכון, ולדבריו הפיתוח יסייע לרופאים לאבחן מחלות, לביולוגים ללמוד יותר על וירוסים ומכניקה של תאים, ואפילו יאפשר בעתיד הלא רחוק מדידה מדויקת יותר של זיהום אוויר.

מכשיר למדידת מולקולה בודדת (צילום: caltech.edu)
כך נראה המשקל הזעיר בעולם | צילום: caltech.edu

מכשיר המדידה הזעיר מכיל גשר רוטט מיקרוסקופי וכשמולקולה נחה על הגשר המסה שלה משנה את תדירות הרטט בצורה שמאפשרת למדענים לשקול אותה. את המולקולות מרססים על המכשיר ומחכים שאחת תנחת על הגשר אבל הבעיה העיקרית הייתה שהרטט משתנה במכשיר לא רק בגלל משקל המולקולה, אלא גם בהתאם למיקום שלה עליו.

רוצים עוד הרבה מחקרים וחידושים מעניינים? תנו לייק בפייסבוק

כדי להתגבר על זה המדענים מדדו 500 פעמים כל מולקולה לפני שהם חישבו את המסה המדויקת שלה. "ההתקדמות המדעית העיקרית היא שכעת אנחנו יכולים למדוד מולקולות נפרדות", הסביר רוקס. "אף אחד מעולם לא הצליח לעשות את זה"

אחד היתרונות של המכשיר הוא טכניקת הייצור הפשוטה יחסית שהופכת אותו זמין לייצור המוני. זה עשוי להיות קריטי מבחינה שימושית כי מדענים ורופאים יצטרכו להפעיל מערכים של מאה או אפילו עשרות אלפי גשרים כאלה במקביל אבל השאלה היחידה שאפשר עוד לשאול עכשיו היא, מה המולקולה הכי שמנה?

מכשיר למדידת מולקולה בודדת (צילום: caltech.edu)
וכך נראה הגשר המיקרוסקופי בתוכו שמודד מולקולות בודדות | צילום: caltech.edu

(מקור 1, מקור 2, מקור 3)