אמנות ידיים (צילום: בבק חוסייני וג'פרי ואנהאוט)
יש הפרעות שלא פשוט לחיות איתן (אילוסטרציה) | צילום: בבק חוסייני וג'פרי ואנהאוט

לא כל בני האדם נולדו דומים. יש גבוהים יותר, יש נמוכים יותר, יש עם עור כהה, בהיר, אדום, שיער בצבעים, צורות ואורכים שונים, עיניים שונות ועוד. גם האישיות שלנו משתנה מאדם לאדם, וכל אדם יודע מה עושה לו טוב, מה עושה לו רע ומה גורם לו להשתגע.

עם זאת, יש דברים שאנחנו לא לחלוטין מודעים אליהם ודברים שבעיניים שלנו נראים סבירים, יכולים להיראות לסביבה כהזויים. כדי לקבל פרספקטיבה קצת שונה על המציאות, אנחנו מביאים לכם מספר הפרעות התנהגותיות, מהמוזרות ביותר שהמדע אבחן עד היום.

תסמונת הגף הזרה

רב בני אדם נולדו עם שתי ידיים ושתי רגלים וכולנו מחוברים לגוף שלנו יותר או פחות. רובנו, לא היינו רוצים לוותר על אף איבר בגוף שלנו כל עוד הוא בריא. יש סיכוי שהיינו משנים – מגדילים, מקטינים, מחטבים, מגלחים, אבל לא מוותרים. עם זאת, ישנם כאלו שלקו בתסמונת שגורמת להם לראות בחלק מסוים של הגוף כזר להם ולקבל החלטה ולהפטר ממנו. אנחנו לא מדברים על מי שבחר לשנות את המין שלו, אלא על אנשים שמפתחים שנאה כלפי היד או הרגל שלהם, עד כדי שהם גורמים להם למצוקה של ממש.

הסיבה לתסמונת היא פיזיולוגית וניתנת לאבחון. היא מתפרצת כשנוצר נתק בין המוח לבין אחת הגפיים כתוצאה מאירוע מוחי או ניתוח נוירולוגי, ניתק הקשר באופן חלקי בין שני חלקי במוח או כאשר המוח "שוכח מקיומו של איבר מסוים. איך ההפרעה הזו באה לידי ביטוי? אין דרך יותר טובה לתאר את התסמונת הזו מהמשפט – יד ימין לא יודעת יד שמאל. הגף הזרה מפריעה לתפקוד היומיומית של החולה. היא מבצעת פעולות, אבל בלי שלחולה תהיה יכולת שליטה עליה וכשחש שגורם אחר, זר שולט עליה. אחת הדוגמאות הבולטות לכך היא שהיד הזרה פורמת כפתורי חולצה מיד אחרי שהיד שאינה זרה רכסה אותם. דוגמא נוספת יכולה להיות גם פשוט רפלקסים ורעידות בלתי רצוניים שיכולים לפגוע בתפקוד של החולה.

במקרים הקיצוניים ביותר, הטיפול שיינתן לחולה הוא קטיעת הגף הזרה, בשפה הרפואית – אמפיוטציה. בארץ לא מקיימים ניתוחים כאלו, אבל נרשמו בהיסטוריה מספר אירועים בהם הניתוחים בוצעו במי שלקו בתסמונת הגף הזרה.

Second Life

הרבה מהתסריטים ההוליוודיים סובבים סביב גיבור ראשי שביום בהיר אחד מתעורר למציאות חדשה לגמרי ומגלה שהוא אדם אחר לחלוטין. הוא מסגל לעצמו באופן פתאומי ודי מהיר דפוסי התנהגות שונים לחלוטין מאלו שהיו לו קודם לכן ושוכח מכל מה שהיה קודם לכן. למעשה, מתחיל חיים חדשים. התסריטים האלו לא מנותקים לחלוטין מהמציאות. מדובר בתסמונות שמתמודדים איתה בני אדם גם מחוץ לאתרי הצילומים.

אימון מוחי למוח - להכניס את המוח לכושר (צילום: Yakobchuk, Istock)
יש אנשים שפתאום מתעוררים כמו מישהו אחר | צילום: Yakobchuk, Istock

התופעה שמכונה באנגלית Fugue State מתרחשת לרב בין כמה שעות לחודש או אף יותר ובמהלכה, האדם מתנהל לחלוטין כמו מישהו אחר - הזיכרונות שלו שונים, לפעמים הוא מדבר בשפה אחרת ולעתים הוא גם יכול להיות אלים באופן פתאומי. כשהתופעה חולפת, האדם חוזר להיות אותו האדם, לפעמים הוא יזכור את מה שחווה ולעתים, פרק הזמן הזה יהיה כמעין חור שחור בזיכרון שלו.

המדע עדיין לא יודע להגיד באופן ספציפי מה יכול לגרום לתופעה הזו. ישנן סברות שהיא מתרחשת על רקע פסיכיאטרי, ישנן סברות שהיא נגרמת כתוצאה מחבלה (הסצנה של אדם שחטף מכה בראש והתעורר כמישהו אחרת מוכרת לכם?) ועוד.

אכילת שיער

אין גננת שלא העירה אינספור פעמים לבנות בגן וביקשה מהן להפסיק למצוץ את השיער שלהן. על פניו לא נראה שמדובר במשהו חריג, אבל ההתנהגות הזו יכולה להיות כפייתית, הרסנית ואפילו קטלנית. המדע המודרני מכנה את התופעה בשם טריכופגיה. מדובר באכילה, מציצה ולעיסה כפייתית של קצות השיערות כאשר כתוצר לוואי, בלי כוונה, אלו נבלעות מיד לאחר מכן ומגיעות לקיבה. מתי כבר אי אפשר להסתיר את התופעה? כשמצטבר בקיבה כדור שיער שנתקע וחוסם אותה.

שיער  (צילום: jupiter images)
הפרעה נפוצה | צילום: jupiter images

המקרים אלו נפוצים בעיקר אצל בעלי ובעלות שיער ארוך ולכן, נפוצות יותר אצל נשים מאשר גברים. אחד מסימני הזיהוי של מציצת השיער הכפייתית היא דווקא התקרחות. בהרבה מקרים, הטריכופגיה היא חלק מתופעה חמורה עוד יותר שנקראת טריכוטילומניה, שהיא מריטת שיער כפייתית. אלו שלוקים בתסמונת הזו, יחושו לעתים קרובות מתח רב ויחלו למרוט שיערות, כשימרטו מספיק שיערות, הם יחושו הקלה משמעותית. ממש כמו התמכרות לסיגריה.

המקרה הזה, בשונה ממקרים אחרים שציינו, הוא יחסית נפוץ וגם לחדרי מיון בישראל כבר הגיעו אנשים עם יותר שיער בקיבה מאשר בראש. אלו שהיה להם מזל הספיקו להינצל הודות לניתוח חירום.

הפרעת אכילה מחרידה מיוחד

הפרעות אכילה זהו נושא כאוב שמטריד הרבה מאוד תרבויות וגבה לא מעט חיי אדם. המקרים הכאובים ביותר הם אנורקסיה ובולמיה, אבל לא רק. קיימת הפרעת אכילה המכונה "פיקה" שאלו שלוקים בה מתמכרים לאכילה של חומרים שלא אמורים לשמש כמזון כמו נייר, פלסטיק, זכוכית, אשפה ועוד רבים אחרים. תופעה קשה עוד יותר היא תופעה של קניבליזם עצמי, שמוגדר גם הוא כהפרעת אכילה.

אוכל אצבעות (צילום: sodahead.com)
הפרעת אכילה מסוכנת (אילוסטרציה) | צילום: sodahead.com

רב המקרים של קניבליזם עצמי שמוכרים היום הם כסיסת ציפורנים, או בליעת שיערות. דווחו גם מספר מקרים של שתייה עצמית של דם. עם זאת, דווחו מספר אירועים במהלך ההיסטוריה של אנשים שנהגו לקלף לעצמם את העור ולאכול אותו או ממש לכרות לעצמם איברים ולאכול אותם. כזה הוא תושב ניו זילנד, שלטענתו לקה בדיכאון והחליט לנסר לעצמו את אחת האצבעות, לבשל אותה ולאכול אותה. התכנון המקורי שלו היה לנסר עוד שתי אצבעות נוספות, אבל אחרי אצבע אחת, החליט לוותר. עניין של טעם.

הפרעות אכילה מהסוג הזה הן נדירות מאוד וטוב שכך.

חרדות - מכל סוג ומכל מין

כשמדברים על חרדות, אין ספק שמדובר בעולם שכולו ביזאר. ליקטנו עשר שאולי לא הכרתם:

אבלוטופוביה - חרדה מניקיון עצמי.

נומופוביה - חרדה מטלפונים ניידים (מה עדיף? התמכרות או חרדה?)

פילופוביה - חרדה מאהבה. פרפרים בבטן היא תחושה נעימה, אבל לא לכולם.

סומניפוביה - חרדה להירדמות. עד כדי כך חרדים שלא מסוגלים להירדם.

הליופוביה - חרדה מהשמש.

צ'יטופוביה - חרדה מהשיער.

ארצ'יבוטירופוביה - חרדה פן חמאת בוטנים תידבק לחך.

הפפוביה - חרדה ממגע.

אויקופוביה - חרדה ממוצרי חשמל.

קולרופוביה - חרדה מליצנים.