מגפת האבולה (צילום: reuters)
מניין קורבנות המגפה הקשה: כמעט אלף בני אדם. החיסון בדרך | צילום: reuters
"זה היה סוריאליסטי", סיפר אריק סילברמן, תושב ניו יורק הצעיר למגזין הניו יורק דיילי ששוחרר לאחר שלושה ימים מורטי עצבים במהלכם אושפז בבית חולים במנהטן בחשד שנדבק בנגיף האבולה. "אפילו חבריי לא האמינו לי כשסיפרתי להם שאני הוא החולה המסתורי. הם חשבו שאני צוחק", אמר והציג הודעות טקסט ששלח לו אחד מחבריו כראייה. סילברמן, סטודנט בן 27 מברוקלין שהה בביקור במדינת סיירה לאון האפריקאית במשך ארבעה חודשים, שם עבד בחקלאות ובבנייה. רק שבועיים לאחר מכן, כשכבר חזר לארה״ב, הוא החל לרעוד באמצע בילוי קיצי עם חבריו, הבין שמשהו אצלו אינו כשורה וגילה ששהה במחוז בו פרצה מגפת האבולה הקטלנית.

"הפעלתי את החימום ברכב על 32 מעלות ונהגתי בחזרה לברוקלין", סיפר. כשמד החום בבית הוריו הצביע על 40 מעלות צלזיוס, רופא המשפחה המליץ לאמו להבהילו לחדר המיון של בית החולים מאונט סיני במנהטן. שם, בבית החולים קיבלו את פניו של סילברמן רופאים במסכות והכניסו אותו לבידוד. "רק כשקמתי בבוקר יום שני ולא נתנו לי לצאת מחדר הבנתי שמשהו לא כשורה", סיפר, "ראיתי אנשים לובשים את חליפות החלל הללו והבנתי שלא הצליחו לשלול אבולה". כשצפה בדיווחים בערוץ ה-CNN  על חשש לאמריקאי שנדבק בנגיף פנה לאחות בית החולים בשאלה: "הם מדברים עליי?" התשובה הייתה חיובית.

אישפוזו של סילברמן זרע אימה ופאניקה בקרב תושבי ניו יורק העיר סערה והטוויטר התמלא בהאשטאג החדש "אבולה". גם אמו של סילברמן, סנדרה סקפהונט, סיפרה אז על הימים שמתארכים מרוב דאגה: "היינו המומים ודאגנו מאוד לאריק ולכל המשפחה", סיפרה, "בדיוק אכלנו ארוחה משפחתית ביחד בלילה הקודם, וכולם התחבקו והתנשקו".

חיסון בשנת 2015

אישפוזו של סילברמן והכנסתו לבידוד מצטרף לאשפוזם של שני אמריקאים נוספים, שחזרו מביקור בליבריה ונדבקו במחלה. החולים, שעדיין מאושפזים בבידוד בבית החולים של אוניברסיטת אמורי באטלנטה, הם רופא אמריקאי בשם ד"ר קנט ברנטלי (33), ומיסיונרית בשם ננסי ריטבול (59), כל אחד מהם אושפז בבידוד ומטופל בתרופה ניסיונית. לפי הדיווחים במדינה ניכר שיפור במצבם.

אבולה (צילום: reuters)
ההתפרצות הגדולה והאכזרית ביותר של המגפה בהיסטוריה | צילום: reuters
התפרצות המגפה בעיקר בגינאה, סיירה ליאון וליבריה, נחשבת להתפרצות הגדולה והאכזרית ביותר של המגפה בהיסטוריה. לאחר שעד כה היא גבתה את חייהם של קרוב לאלף בני אדם, הכריז ארגון הבריאות העולמי ביום שישי האחרון על מצב חירום בינלאומי. בארגון קראו למדינות, לחברות ולתורמים פרטיים להגביר את המימון והמאמצים במטרה לנסות למגר את המגפה.

התפשטות המחלה ברחבי אפריקה, החלה ככל הנראה בפעוט בן שנתיים מגינאה שמת מהמחלה ב-6 בדצמבר האחרון בכפר מגוריו בדרום מזרח המדינה. שבוע לאחר מכן הכריעה המחלה גם את אמו של הילד, אחריה את אחותו בת השלוש ולבסוף מתה גם הסבתא כתוצאה מאותה המחלה. בני המשפחה סבלו מחום, הקאות ושילשולים, אך סיבת מותם לא הייתה ברורה. הנגיף הקטלני זוהה רק לאחר ששני מבקרים בהלווית הסבתא המשיכו להפיץ את הנגיף ועשרות בני אדם מתו מהמחלה.

בעקבות התפשטות המגפה בארגון הבריאות העולמי כבר מדברים על זירוז פיתוח חיסון עתידי. "מדובר במקרה חירום ועל כן ביכולתנו להפעיל נהלים מתאימים... לפיכך, ייתכן שחיסון יהיה זמין עד שנת 2015", אמר ד"ר ז'אן- מארי אוקאו בל, מנהל חטיבת החיסונים בארגון הבריאות העולמי, בראיון לתחנת הרדיו הצרפתית RFI. כמו כן, הוא ציין כי ענקית התרופות הבריטית GlaxoSmithKline, שהחלה לפתח חיסון לנגיף כבר במאי 2013, תפצח בניסויים בחודש הבא.

>> כבר יותר מ-600 מתים: נגיף האבולה מפחיד את העולם