הלוחשים לתרנגולות (צילום: gatech.edu)
איפה כואב לך ממי? | צילום: gatech.edu

לולנים בטוחים שהם יכולים להבין את התרנגולות שלהם, אבל בפועל מדובר במשימה שהיא קצת יותר מורכבת מאינטואיציה וניסיון. לכן חוקרים מאוניברסיטת ג'ורג'יה והמכון הטכנולוגיה של ג'ורג'יה (ארה"ב) מנסים לפענח את קולות התרנגולות בצורה מדעית, ולדבריהם כבר נרשמו כמה הישגים. (מקור)

החוקרים מקווים שהמחקר שלהם יסייע להבין טוב יותר את החיות המנוצלות ביותר בעולם ואולי לשפר את תנאי המחייה של התרנגולות. בנוסף הם מאמינים שתקשורת טובה יותר בין התרנגולת ללולן תוביל להפחתת עלויות כללית ותביא לתפוקה גבוהה יותר.

רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק

אמנם תרנגולות לא יכולות לדבר, אבל הן כל הזמן משמיעות את קולן וההמדענים ערכו סדרת ניסויים בלול תעשייתי כדי לנסות לפענח את משמעות הקולות. השלב הראשון היה להקליט קשקשת כללית של תרנגולות בתוך הלול הגדול ולאחר מכן החוקרים הקליטו את התרנגולות בסביבה לחוצה-למחצה, עם טמפרטורה גבוהה וריח של אמוניה באוויר למשך כמה שעות.

הלוחשים לתרנגולות (צילום: gatech.edu)
לא עדיף פשוט לא לכלוא אותן בכלובים צפופים? | צילום: gatech.edu

מחשב ניתח את שתי ההקלטות וקטלג את מהירות הקרקור, הווליום והקרקורים עצמם. החוקרים הצליחו לבודד את השינויים הספציפיים שחלו כשגורמים לחוצים שונים הוכנסו למשוואה ולדברי הפרופסור ברוס וובסטר מאוניברסיטת ג'ורג'יה שלוקח חלק במחקר: "ההתנהגות והקרקורים של התרנגולות הם אינדיקטורים מעולים ומיידיים לשלומן".

אחד האתגרים שעמדו בפניהם היה לבודד את קולות התרנגולות על רקע המאווררים התעשייתיים הגדולים שפועלים ללא הרף ברקע ולדברי החוקרים, "זה כמו לנסות להבין מה שאנשים אומרים במסעדה, כשכל מה שאתה שומע זה מלמולים של כמה מאות סועדים".

למרות שהמחקר שממומן על ידי תכנית ממשלתית לחקר טכנולוגיות חקלאיות רחוק מסיום, החוקרים מקווים שהממצאים שלהם עד כה כבר יכולים לשמש לבניית מערכת אוטומטית שתנטר בזמן אמת את האווירה בלולים. ברגע שהמערכת תזהה מצוקה ספציפית היא תתריע כדי שהלולן יעשה מה שצריך כדי להחזיר את השקט ולהוריד את רמת החרדה בקרב התרנגולות.

במקרים בהם המצוקה נשלטת על ידי מחשב - כמו למשל הטמפרטורה בחדר - המערכת תדע לווסת את רמת החום לבד. למעשה, מערכות השליטה האוטומטיות כבר קיימות בלולים גדולים אבל השדרוג יהיה פידבק מהתרנגולות עצמן וזה עשוי להיות כל ההבדל. ובנוסף, המיקרופונים הזולים יוכלו להחליף חיישנים יקרים יותר בהם עושים שימוש כיום.